Μεγάλου για αναβάθμιση από Moody’s: Αντανακλά τη δέσμευσή μας για πειθαρχία

Μεγάλου για αναβάθμιση από Moody’s: Αντανακλά τη δέσμευσή μας για πειθαρχία

Η Moody’s επισημαίνει ότι η απόφαση της είναι αποτέλεσμα της σημαντικής εξυγίανσης του ισολογισμού, της σταθερής λειτουργικής κερδοφορίας, των ενισχυμένων κεφαλαιακών δεικτών, και του ισχυρού προφίλ ρευστότητας της τράπεζας

Την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση της Τράπεζας Πειραιώς από τη Moody’s εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου. Συγκεκριμένα δήλωσε:«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα μετά από 14 χρόνια. Το επίτευγμα αυτό είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσης της ομάδας της Πειραιώς, και αντανακλά την ακλόνητη δέσμευσή μας για πειθαρχία στα χρηματοοικονομικά μεγέθη, στρατηγική ανάπτυξη και δημιουργία αξίας. Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω σε αυτή τη δυναμική και να παράγουμε διατηρήσιμη κερδοφορία για το μέλλον.»

Η «Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε.» ενημέρωσε για την εξέλιξη αυτή τους επενδυτές με σχετική ανακοίνωση, αναφέροντας ότι η Τράπεζα Παιραιώς αναβαθμίστηκε από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s Ratings στην επενδυτική βαθμίδα Βaa3 με θετικές προοπτικές. Η Moody’s Ratings επισημαίνει ότι η απόφαση της είναι αποτέλεσμα της σημαντικής εξυγίανσης του ισολογισμού, της σταθερής λειτουργικής κερδοφορίας, των ενισχυμένων κεφαλαιακών δεικτών, και του ισχυρού προφίλ ρευστότητας της Τράπεζας.

Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την αξιολόγηση μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Πειραιώς σε “Baa3” από “Ba1”, βελτιώνοντας την αξιολόγηση χρέους υψηλής εξασφάλισης κατά δύο βαθμίδες, σε “Baa3” από “Ba2”. Οι προοπτικές για τις αξιολογήσεις του χρέους υψηλής εξασφάλισης και των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς παραμένουν θετικές, αντανακλώντας τις προσδοκίες για περαιτέρω αναβαθμίσεις τους επόμενους 12-18 μήνες.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει περίπου 0,7 δισ. ευρώ καθαρές πιστωτικές απαιτήσεις από το ελληνικό κράτος που σχετίζονται με ληξιπρόθεσμα δάνεια με κρατική εγγύηση, τα οποία ταξινομεί ως άλλα περιουσιακά στοιχεία και δεν περιλαμβάνονται στο απόθεμα των NPEs (1,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2024). Η Moody’s αναμένει τη σταδιακή αποπληρωμή αυτών των δανείων από το Δημόσιο τα επόμενα 2-3 χρόνια, αν και εν τω μεταξύ είναι λογικό η τράπεζα να χρειαστεί να καλύψει τυχόν έλλειμμα προβλέψεων μέσω κεφαλαιακών κρατήσεων.

Ο οίκος σημειώνει επίσης την ισχυρή συνεισφορά της τράπεζας στα έσοδα από προμήθειες, η οποία είναι αναλογικά μία από τις υψηλότερες μεταξύ των τοπικών ομολόγων της και αυξήθηκε κατά 19% από έτος σε έτος το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η τράπεζα ενίσχυσε τις μετρήσεις κεφαλαίου της μέσω οργανικής δημιουργίας κεφαλαίου, με δείκτη pro-forma Tier 1 (CET1) 13,7% τον Μάρτιο του 2024 σε σύγκριση με 12,2% τον Μάρτιο του 2023. Ωστόσο, δεδομένου του σημαντικού επιπέδου αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων της τράπεζας (DTCs) ύψους 3,3 δισ. ευρώ, που αποτελούν το 72% του κεφαλαίου CET1, η Moody’s πιστεύει ότι το αποθεματικό απορρόφησης απτών ζημιών παραμένει πιο αδύναμο στον ελληνικό κλάδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ