Βρετανία: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι τράπεζες κλείνουν λογαριασμούς λόγω πολιτικών πεποιθήσεων

 Βρετανία: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι τράπεζες κλείνουν λογαριασμούς λόγω πολιτικών πεποιθήσεων

Η πρακτική, γνωστή ως «debanking» έγινε πολιτικό ζήτημα αφού ο πρώην ηγέτης του Brexit Party Nigel Farage είπε ότι ο λογαριασμός του στην ιδιωτική τράπεζα Coutts, μέλος της NatWest, είχε κλείσει λόγω των πολιτικών του απόψεων.

 

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ότι οι τράπεζες της Βρετανίας έχουν κλείσει λογαριασμούς λόγω των πολιτικών απόψεων των ανθρώπων, αν και απαιτείται πιο λεπτομερής έλεγχος, δήλωσε την Τρίτη η Αρχή Οικονομικής Συμπεριφοράς σύμφωνα με το Reuters.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ζήτησε τον περασμένο μήνα από την FCA να διερευνήσει επειγόντως τους τερματισμούς τραπεζικών λογαριασμών και πρότεινε να επιβληθεί πρόστιμο στους δανειστές που παραβίασαν το νόμο.
Η πρακτική, γνωστή ως «debanking» έγινε πολιτικό ζήτημα αφού ο πρώην ηγέτης του Brexit Party Nigel Farage είπε ότι ο λογαριασμός του στην ιδιωτική τράπεζα Coutts, μέλος της NatWest, είχε κλείσει λόγω των πολιτικών του απόψεων.

Ένα εσωτερικό τραπεζικό έγγραφο που ανακαλύφθηκε αργότερα από τον Farage έδειξε ότι η απόφαση ελήφθη εν μέρει από τις απόψεις του, παράλληλα με εμπορικούς λόγους.

Η διαμάχη για το κλείσιμο του λογαριασμού οδήγησε στην αποχώρηση σοκ της Διευθύνουσας Συμβούλου της NatWest, Άλισον Ρόουζ και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Coutts, Πίτερ Φλάβελ.

Η FCA δήλωσε την Τρίτη ότι εξέτασε δεδομένα από 34 τράπεζες και κατασκευαστικές εταιρείες, με επίκεντρο τον Ιούλιο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023, αλλά η ταχύτητα των ερευνών της σήμαινε ότι υπήρχαν ορισμένα κενά, περιορισμοί και ασυνέπειες στις πληροφορίες που παρέχονται.


Δεν ήταν δυνατό να διατυπωθεί ένα αξιόπιστο αρχικό σύνολο ευρημάτων για τις ομάδες που είναι πιθανό να επηρεαστούν περισσότερο από τις μειώσεις λογαριασμών, τις αναστολές και τους τερματισμούς, ανέφερε.

«Συνεπώς, οι πληροφορίες που έχουμε λάβει μέχρι στιγμής δεν υποδηλώνουν ότι οι λογαριασμοί έχουν κλείσει λόγω των πολιτικών πεποιθήσεων ή απόψεων που εκφράζονται νόμιμα από τους κατόχους λογαριασμών», ανέφερε η FCA σε έκθεση.

«Μακράν οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που έδωσαν οι πάροχοι για την απόρριψη, την αναστολή ή τον τερματισμό ενός λογαριασμού ήταν επειδή ήταν ανενεργός/αδρανής ή επειδή υπήρχαν ανησυχίες για οικονομικό έγκλημα», ανέφερε.


Η FCA ανέφερε ότι θα εργαστεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες με «ακριβείς» εταιρείες, ιδίως με υψηλά ποσοστά πτώσης λογαριασμών για να επαληθεύσει τα δεδομένα και να κατανοήσει καλύτερα τους λόγους πίσω από, για παράδειγμα, το κλείσιμο λογαριασμών λόγω κινδύνου φήμης.

Ο Άντριου Γκρίφιθ, υπουργός Οικονομικών Υπηρεσιών της Βρετανίας, είπε ότι η ελευθερία του λόγου είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και σημείωσε την αρχική έκθεση της FCA.

Μια ανεξάρτητη αναθεώρηση που ανατέθηκε από την NatWest εξετάζει συγκεκριμένα τον Farage, ο οποίος απέρριψε τα ευρήματα της FCA.

Ενώ ένας λογαριασμός δεν μπορεί να κλείσει λόγω νομίμως κατεχόμενων πολιτικών απόψεων, η FCA είπε ότι η κυβέρνηση και οι νομοθέτες θα πρέπει να εξετάσουν εάν θα πρέπει να δοθεί νόμιμο δικαίωμα σε άτομα και επιχειρήσεις σε έναν λογαριασμό, όπως συμβαίνει σε χώρες όπως το Βέλγιο και η Γαλλία.

Ξεχωριστά, η FCA επανεξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες διενεργούν υποχρεωτικούς πρόσθετους ελέγχους σε «πολιτικά εκτεθειμένους» πελάτες και τις οικογένειές τους για κινδύνους ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, με την έκθεση να αναμένεται μέχρι το τέλος Ιουνίου 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ