Λιζ Τρας: Θέμα χρόνου η παραίτηση της σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ - Δέχεται από παντού πιέσεις

Λιζ Τρας: Θέμα χρόνου η παραίτηση της σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ - Δέχεται από παντού πιέσεις

Οι πιθανότητες για την Λιζ Τρας να βγάλει την ημέρα ως πρωθυπουργός είναι εναντίον της, δήλωσε βουλευτής των Συντηρητικών.

Μέλος της Επιτροπής 1922 των Τόρις δήλωσε ότι οι πιθανότητες για την Λιζ Τρας να βγάλει την ημέρα ως πρωθυπουργός είναι εναντίον της, σύμφωνα με το ITV.
Έκτακτη ροή ειδήσεων για τις εξελίξεις στο κόμμα των Συντηρητικών και την βαθύτατη πολιτική κρίση στην κυβέρνηση που αντιμετωπίζει η πρωθυπουργός Λιζ Τρας έχουν όλα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Με τη λέξη «χάος» να περιγράφει τις εξελίξεις κυκλοφορούν σήμερα αρκετές βρετανικές εφημερίδες, με τα άρθρα να αναφέρουν ότι η πρωθυπουργός έχει χάσει τον έλεγχο και την εμπιστοσύνη του κόμματος και της κυβέρνησής της.

Μέλος της Επιτροπής 1922 του Συντηρητικού Κόμματος, που θέτει τους κανόνες για την επιλογή και αλλαγή του ηγέτη των Τόρις, δήλωσε ότι οι πιθανότητες για την Λιζ Τρας να βγάλει την ημέρα ως πρωθυπουργός είναι εναντίον της, σύμφωνα με ρεπορτάζ δημοσιογράφου του δικτύου ITV.

Η Επιτροπή 1922 αναμένεται να συνεδριάσει αργότερα για να συζητήσει την κρίση ηγεσίας στους Τόρις, έγραψε στο Twitter ο πολιτικός συντάκτης του ITV Πολ Μπραντ.

Στο live του BBC, ο πολιτικός συντάκτης Κρις Μέησον αναφέρει ότι «είναι δύσκολο να καταλάβει πώς μπορεί η Τρας να συνεχίσει έτσι για καιρό» ενώ επτά βουλευτές των Τόρις ζήτησαν την παραίτησή της.

Σύμφωνα επίσης με το BBC, o σκιώδης υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, Γουές Στρίτινγκ, δήλωσε ότι η Τρας «μετράει ώρες» ως πρωθυπουργός και ότι «η ζημιά έχει γίνει».

Για την Sun, η Λιζ Τρας έχει συντριβεί. Το κύρος της έχει καταρρακωθεί έπειτα από την χθεσινή χαώδη ημέρα, γράφει το βρετανικό ταμπλόιντ προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση καταρρέει μπροστά στα μάτια μας».

«Η πραγματικότητα της εξουσίας της Λιζ Τρας ήταν εύθραυστη (...) αλλά πλέον είναι καταδικασμένη», γράφει ο συντάκτης του κύριου άρθρου των Times.

Στην ιστοσελίδα του ο Guardian αναφέρει ότι η «κυβέρνηση βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού» ενώ ο συντηρητικός βουλευτής, Simon Hoare, είπε ότι σήμερα και αύριο είναι «μέρες κρίσιμης σημασίας».

To Sky News γράφει ότι η «πρωθυπουργία της Λιζ Τρας κρέμεται από μία κλωστή» και δημοσιεύει φωτογραφία έξω το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ με δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία, δημοσιογράφους και κάμερες να ετοιμάζονται για τις εξελίξεις.

Επίσης, αναφέρει ότι μέχρι τώρα 13 βουλευτές της κυβέρνησης, ζητούν την παραίτησή της.

H Τρας έχει δει το κύρος της να καταρρακώνεται, με την κοινή γνώμη να την απορρίπτει και βουλευτές από το ίδιο της το κόμμα να την αμφισβητούν.

Έχει ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψει σχεδόν το σύνολο του οικονομικού της προγράμματος –αφού αυτό προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στις αγορές-- , έχει αποπέμψει τον υπουργό Οικονομικών της Κουάσι Κουάρτενγκ, και χθες Τετάρτη έχασε και την υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν.

«Ντροπή… Φτάνει πια, φτάνει με όλους αυτούς τους ανίκανους»

Ένας από τους πιο έμπειρους κοινοβουλευτικούς, ο Τσαρλς Γουόκερ, βρήκε το θάρρος να καταγγείλει τα κακώς κείμενα και κυρίως την αναξιοκρατία που φαίνεται ότι επικρατεί πλέον στο άλλοτε κραταιό Συντηρητικό Κόμμα. «Είναι η απόλυτη ντροπή», λέει ο Τσαρλς Γουόκερ στο BBC. «Ως βουλευτής των Τόρις επί 17 χρόνια, που ποτέ δεν κατείχε κυβερνητικό θώκο και σχεδόν πάντοτε παρέμεινε πιστός στο κόμμα, σας λέω ότι πρόκειται για ντροπή, είναι κάτι τρομακτικό».

«Φτάνει πια, φτάνει με όλους αυτούς τους ανίκανους που εκμεταλλεύονται τις συγκυρίες, όχι γιατί αυτό υπαγορεύει το εθνικό συμφέρον, αλλά για το προσωπικό τους συμφέρον, για να πάρουν ένα υπουργείο», λέει ο βουλευτής των Συντηρητικών.

«Και μιλάω εκ μέρους εκατοντάδων βουλευτών στα πίσω έδρανα, οι οποίοι πάντοτε ανησυχούν για την εκλογική τους περιφέρεια, αλλά αυτή τη φορά αρχίζουν να ανησυχούν και για τους ίδιους. Διότι ο 'πρώην βουλευτής' δεν είναι επάγγελμα. Αν τελειώσουν όλα αυτά, πολλοί συνάδελφοι διερωτώνται- όπως διερωτώνται και οι ψηφοφόροι τους- αν θα μπορούν να πληρώσουν την επόμενη δόση από το στεγαστικό τους δάνειο...»

Πηγή: skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ