Ερντογάν: Οι Έλληνες παρενοχλούν αεροσκάφη μας, στήνουν βάσεις και διαμαρτύρονται στον ΟΗΕ

Ερντογάν: Οι Έλληνες παρενοχλούν αεροσκάφη μας, στήνουν βάσεις και διαμαρτύρονται στον ΟΗΕ

Τι είπε ο Τούρκος πρόεδρος για την φράση «μπορεί να σας έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα»

«Οι Έλληνες οπλίζουν τα νησιά κάτω από τη μύτη μας, παρενοχλούν αεροσκάφη μας στο Αιγαίο κι έφτασαν στο σημείο να κλειδώσουν ραντάρ με πυραύλους S-300», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου για τον η Τουρκία ετοιμάζεται για στρατιωτική επιχείρηση.

Μιλώντας για την πρόσφατη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, στο αεροπλάνο, κατά την επιστροφή του από την περιοδεία του στα Βαλκάνια, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε σχετικά με τη δήλωση ότι «μπορεί να σας έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» :

«Μιλάμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν, ανοίγοντας παρένθεση. Καταλαβαίνω ότι άρχισαν να το αντιλαμβάνουν αυτό».

Η ερώτηση του δημοσιογράφου ανέφερε ότι αυτή η δήλωση Ερντογάν «έγινε καυτό θέμα στον δυτικό κόσμο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχεδόν καμία φωνή δεν ακούστηκε για την Ελλάδα, αλλά τα λόγια σας είχαν μεγάλη απήχηση. Συγκεκριμένα, άρχισαν να τίθενται ερωτήματα για το αν ετοιμάζεται η Τουρκία για μια στρατιωτική επιχείρηση;. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει κάποια πιθανότητα για μια στρατιωτική επέμβαση».

Ερντογάν:« Έχετε ακούσει ποτέ τίποτα για τους S-300 της Ελλάδας από αυτούς που μιλούν για τα S-400;»

«Νομίζω ότι το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι εξαιρετικά σαφές. Η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία τον τελευταίο καιρό είναι ανεξήγητη. Από τη μία, υπάρχουν παραβιάσεις που έχουν κάνει στο Αιγαίο, υπάρχουν παρενοχλήσεις κατά των αεροσκαφών μας, ορισμένα εκ των οποίων εκτελούν αποστολές του ΝΑΤΟ, υπάρχουν παρεμβατικές ενέργειες έως και κλείδωμα ραντάρ με πυραύλους S-300. Έχετε ακούσει ποτέ τίποτα για τους S-300 της Ελλάδας από αυτούς που μιλούν για τα S-400; Τα S-300 είναι επίσης της Ρωσίας και οι S-400 είναι της Ρωσίας. Αλλά δεν βγάζουν μιλιά, και από την άλλη συνεχίζουν να οπλίζουν τα νησιά ακριβώς κάτω από τη μύτη μας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε:

Αντί να μιλούν απευθείας (οι Έλληνες) με την Τουρκία, χρησιμοποιούν σχεδόν μηχανισμούς απειλής διαμαρτυρόμενοι συνεχώς για εμάς στα Ηνωμένα Έθνη, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και στο ΝΑΤΟ, του οποίου είμαστε ένα από τα ισχυρότερα μέλη. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όποια γλώσσα και αν καταλαβαίνουν, ανοίγουμε μια παρένθεση και μιλάμε με αυτή τη γλώσσα. Καταλαβαίνω ότι αρχίζουν και το αντιλαμβάνονται και αυτοί.

«Παράλληλα βέβαια στήνουν βάσεις. Η Αμερική τα κάνει αυτά»

«Εάν έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Εθνών όταν πάμε στη Γενική Συνέλευση των ΟΗΕ, θα αναφέρω αυτα τα βήματα που κανουν οι ΗΠΑ. Από την άλλη, υπάρχουν μαξιμαλιστικές θέσεις (της Ελλάδας) που προσπαθούν να μας επιβάλλουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο των θαλασσίων δικαιοδοσιών. Δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί αυτά να τα χωνέψει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ