Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα κόμβος μεταφοράς καθαρής ενέργειας στη Μεσόγειο

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα κόμβος μεταφοράς καθαρής ενέργειας στη Μεσόγειο

Οι τέσσερις  «τολμηρές» μεταρρυθμίσεις που αφορούν το περιβάλλον, τον ενεργειακό προσανατολισμό της χώρας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

«Πράσινη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς στο επίκεντρό της βρίσκονται, όπως είπε, τέσσερις «τολμηρές» μεταρρυθμίσεις που αφορούν το περιβάλλον, τον ενεργειακό προσανατολισμό της χώρας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, αμέσως μετά την εισαγωγική αναφορά του για την πανδημία, πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι ο κλιματικός νόμος, τον οποίον για πρώτη φορά αποκτά η χώρα. Δεύτερον, το νέο πλαίσιο παραγωγής και αποθήκευσης ρεύματος από καθαρές πηγές, με έμφαση στα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Τρίτον, ο μετασχηματισμός της διαχειριστικής αρχής υδρογονανθράκων. Και, τέλος, το εθνικό σχέδιο κυκλικής οικονομίας για την τετραετία 2021-2025. «Μιλάμε, συνεπώς, για ένα πολυεπίπεδο, συνεκτικό πρόγραμμα που οδηγεί με στόχους και με χρονοδιαγράμματα την Ελλάδα στη νέα εποχή. Σε μια ανάπτυξη η οποία από τη μια θα προσφέρει καθαρή και φθηνή ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα θα προσφέρει και πολλές, καλές νέες θέσεις εργασίας και καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες. Είναι μία αναγκαία επιλογή εν μέσω της κλιματικής κρίσης, αλλά είναι μια επιλογή συνώνυμη και με την πρόοδο του τόπου και την ευημερία της κοινωνίας. Το νέο πλαίσιο υπηρετεί, προφανώς, τις δεσμεύσεις της χώρας μας, τις οποίες είχα την ευκαιρία να επαναλάβω και τη Δευτέρα, στη σύνοδο του ΟΗΕ. Η Ελλάδα παραμένει ευρωπαϊκή πρωταγωνίστρια στη γρήγορη απεξάρτηση από τον ρυπογόνο λιγνίτη» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρωτοστατούμε σε επενδύσεις ΑΠΕ-ηλεκτροκίνηση»

Παράλληλα, υπενθύμισε πως το αργότερο έως το 2023 θα έχουν κλείσει όλες οι παλιές ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ και ως το 2028 το αργότερο - μπορεί και νωρίτερα - η Ελλάδα θα έχει πλήρως απεξαρτηθεί από την καύση λιγνίτη. «Πρωτοστατούμε ταυτόχρονα στις επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και στην ηλεκτροκίνηση, παράλληλα όμως γινόμαστε και κόμβος μεταφοράς καθαρής ενέργειας στη Μεσόγειο» τόνισε.

Σε αυτή την κατεύθυνση, συμπλήρωσε, κινείται και η διπλωματία της ενέργειας, την οποία ήδη δρομολογεί η Ελλάδα, όπως ενδεικτικά η πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση, μέσω της οποίας θα μεταφέρεται καθαρό ρεύμα από τον ήλιο της Αφρικής στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη.

Αλλά η θέση της Ελλάδος ως ενεργειακού κόμβου αφορά όχι μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον. Στις συζητήσεις που είχαμε με τη Σαουδική Αραβία, η Ελλάδα μπορεί να καταστεί κόμβος εισόδου πράσινου υδρογόνου που θα παράγεται στη Μέση Ανατολή και μέσω της Ελλάδας θα εισάγεται στην ευρωπαϊκή αγορά. Γίνεται έτσι σαφές πως το παγκόσμιο ενεργειακό περιβάλλον, εκτός από μια αναπτυξιακή πρόκληση, είναι και πεδίο αναβάθμισης της γεωστρατηγικής και διεθνούς θέσης της χώρας μας.

Οι «πράσινες» αλλαγές στην καθημερινότητα

Η πράσινη πολιτική, ωστόσο, αφορά και την καθημερινότητα. Αυτή θα γίνει καλύτερη, διότι στα πλαίσια του κλιματικού νόμου αναλαμβάνουμε ορισμένες πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Παραδείγματος χάρη:

- Από το 2023 σε όλα τα νέα σπίτια που θα κατασκευάζονται θα απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου εκεί που υπάρχει επαρκές δίκτυο φυσικού αερίου.

- Από το 2025 όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και το 1/3 των ενοικιαζόμενων οχημάτων, θα πρέπει να είναι ή ηλεκτρικά ή οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων.

- Και από το 2030 θα απαγορεύεται η πώληση νέων ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Ξέρω ότι οι στόχοι αυτοί είναι φιλόδοξοι, είναι όμως αναγκαίοι και με το σχέδιο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας μπορούν να γίνουν και ρεαλιστικοί. Είναι άλλωστε πρωτοβουλίες στις οποίες πλέον ανταποκρίνονται όλοι οι Έλληνες και πρώτα και πάνω απ’ όλα οι νέοι μας. Το αποδεικνύει, εξάλλου, η μεγάλη επιτυχία του προγράμματος "Εξοικονομώ", όπως και η γρήγορη μετατροπή των νησιών μας σε πράσινες, ενεργειακά αυτόνομες περιοχές» είπε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ