Με βομβαρδισμούς ξεκίνησε η τουρκική "Πηγή της Ειρήνης" στη Συρία

Με βομβαρδισμούς ξεκίνησε η  τουρκική "Πηγή της Ειρήνης" στη Συρία

Σε εξέλιξη είναι από το απόγευμα η στρατιωτική επιχείρηση “Πηγή της Ειρήνης” της Τουρκίας στη βόρεια Συρία

Η επιχείρηση ξεκίνησε με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυρά πυροβολικού με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν ήδη λόγο για απώλειες μεταξύ αμάχων Κούρδων. Σύμφωνα με την Άγκυρα, στόχος της επιχείρησης είναι η δημιουργίας μίας ζώνης 30 χλμ. στην οποία θα εγκατασταθούν 2 εκατ. Σύροι πρόσφυγες.

Οι Κούρδοι, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ζητούν από τις ΗΠΑ να δημιουργήσουν μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για την προστασία των αμάχων. Σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται το BBC, κάτοικοι των πόλεων Ρασ αλ Άιν και Ταλ Αμπιγιάντ εγκαταλείπουν τις εστίες τους σε αναζήτηση ασφάλειας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την επιχείρηση, ενώ η Βρετανία και η Γαλλία ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλεντμπεργκ δήλωσε πως η Τουρκία έχει “νόμιμες ανησυχίες” και πως περιμένει από την Άγκυρα να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση και με αναλογικά μέτρα. Στις ΗΠΑ ο γερουσιαστής Λίντσει Γκράχαμ, στενός σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως θα ηγηθεί προσπάθειας στο Κογκρέσο ώστε ο Ερντογάν να πληρώσει βαρύ τίμημα για τη στρατιωτική επιχείρηση. “Προσευχόμαστε για τους Κούρδους συμμάχους μας που τόσο ξεδιάντροπα εγκατέλειψε η κυβέρνηση Τραμπ” πρόσθεσε.

Στην περιοχή που βρίσκεται στο στόχαστρο της Τουρκίας οι Κούρδοι έχουν 12.000 κρατούμενους - μέλη του Ισλαμικού Κράτους, ενώ υπάρχουν επίσης δύο στρατόπεδα στα οποία διαμένουν οικογένειές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ