Μαξίμου: Εντείνουν την πίεση όσο πλησιάζουμε στην υπογραφή συμφωνίας

Μαξίμου: Εντείνουν την πίεση όσο πλησιάζουμε στην υπογραφή συμφωνίας
Στη δήλωση ότι, στο άτυπο Eurogroup της Λετονίας γίνεται προσπάθεια να αντιστραφεί το χθεσινό εποικοδομητικό και θετικό κλίμα των συναντήσεων του Αλ. Τσίπρα με τους Αν. Μέρκελ, Φρ. Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στις Βρυξέλλες, προχώρησε το Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζοντς τις εξελίξεις και τις δηλώσεις που έγιναν.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, οι πιέσεις κατά της χώρας είναι αναμενόμενο ότι θα ενταθούν όσο θα πλησιάζει η ώρα της υπογραφής της συμφωνίας, ενώ τονίζουν πως οι διαδικασίες προς επίτευξη της συμφωνίας επιταχύνονται με το Brussels Group να συνεχίζει τις εργασίες του.

Μάλιστα, υπενθυμίζουν πως σε αυτό το σημείο το ίδιο, άλλωστε, τόνισε και ο Πιερ Μοσκοβισί που είπε ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος» για να σημειώσει ότι «οι προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν αρχής γενομένης από το προσεχές Σαββατοκύριακο».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο Γιάνης Βαρουφάκης άφησε νωρίτερα αιχμές για υπονόμευση της διαπραγμάτευσης από τους εταίρους, φέρνοντας ως παράδειγμα την στάση τους στο ζήμα των επικουρικών συντάξεων.

«Θέλουμε συμφωνία, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε συμβιβασμούς» τόνισε, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει: «Θέλουμε μια συμφωνία συνεκτική. Μια συμφωνία, που θα μπορώ να τη φέρω στη Βουλή και να την υπερασπιστώ, λέγοντας ότι αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας»

Οι εταίροι μας, είπε ο κ. Βαρουφάκης, «ρίχνοντας το μπαλάκι» στην απέναντι πλευρά, φαίνεται να αγνοούν τη δουλειά που γίνεται με τα τεχνικά κλιμάκια στο Brussels Group, ενώ «μας ζητούν πράγματα, για τα οποία γνωρίζουν πως για εμάς είναι "κόκκινες γραμμές"».

Για παράδειγμα, όπως ανέφερε, ζητούν περικοπή 90% των επικουρικών συντάξεων, κάτι που για εμάς είναι αδιανόητο.

Μας ζητούν, συμπλήρωσε, να μην επεκταθεί η προστασία στην α' κατοικία για τους πλειστηριασμούς. «Αν πίστευα πως αυτό είναι κάτι σωστό και θα έφερνε κάποιο αποτέλεσμα, θα το εφάρμοζα, όσο πικρό και αν είναι το φάρμακο, αλλά δεν το πιστεύω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ