Μετοχές - Δείκτες - Ισοτιμίες

Του Δημήτρη Τζάνα*

Μετοχές - Δείκτες - Ισοτιμίες

Το σκηνικό στις τράπεζες δείχνει να αλλάζει αλλά ο πήχης των προσδοκιών παραμένει χαμηλά.

Ο τραπεζοκεντρικός χαρακτήρας του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπως το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας γνωρίζει, ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που έχει υποστεί ο Γενικός Δείκτης τα τελευταία έτη, καθώς οι 3 ανακεφαλαιοποίησεις της περιόδου 2013-15 οδήγησαν σε εξαύλωση των κεφαλαιοποίησεων.

Οφείλουν επομένως οι πάντες, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών αξιωματούχων, να αναφέρονται στο τραπεζικό ζήτημα, δηλαδή τη διαδικασία απομείωσης των κόκκινων δανείων από το ενεργητικό τους, με αυξημένη προσοχή αφού οι συνέπειες μιας 4ης ανακεφαλαιοποίησης θα είναι πολλαπλά δυσάρεστες για τη ελληνική οικονομία που προσβλέπει σε επάνοδο της θετικής πιστωτικής επέκτασης προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ.

Είναι επομένως θετική εξέλιξη η κινητικότητα των τελευταίων ημερών σε σχέση με την επιτάχυνση των διαδικασιών που πρέπει να δρομολογηθούν για τη μείωση των NPLs, ενόψει της εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων για την καταβολή ποσού ύψους 650 εκ. ευρώ από τα κέρδη ομολόγων, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για τα δημοσιονομικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας που παραμένουν δύσκολα. Είτε με τη διαδικασία τιτλοποίησης των στεγαστικών κυρίως δανείων και την επιδότηση των δανειοληπτών με κρατικά κεφάλαια είτε με τη μεταφορά δανείων σε φορέα ειδικού σκοπού (SPV ) , σύμφωνα με το σχέδιο της ΤτΕ που διαφαίνεται να το επιλέγουν 2 από τις 4 συστημικές τράπεζες. Παράλληλα, ο ευρωπαϊκός εποπτικός μηχανισμός αποδέχεται κεφαλαιακά όρια για την Πειραιώς διευκολύνοντας τη δρομολόγηση έκδοσης ομολόγου για την περαιτέρω θωράκιση των ιδίων κεφαλαίων της.

Ενόψει των παραπάνω, ο Φεβρουάριος έχει ξεκινήσει με ανοδικές διαθέσεις, με τις τράπεζες να διαφοροποιούν τη συμπεριφορά τους κινούμενες με μειωμένη μεταβλητότητα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και την υπερπουλημένη Πειραιώς να οδηγεί την ανοδική κίνηση του τραπεζικού δείκτη, χωρίς ωστόσο να συνδυάζεται με ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμιση. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει να επικουρείται και από τις λοιπές δεικτοβαρείς μετοχές, ιδιαίτερα της ΕΕΕ αλλά όχι και του ΟΤΕ, επιδιώκει την υπέρβαση των 650 μονάδων, ζώνη όπου οι δυσκολίες είναι ήδη αρκετές ενώ ακόμη περισσότερες θα υπάρξουν στην περιοχή των 660-665 μονάδων. Θα χρειαστούν επομένως νέοι καταλύτες και οριστικοποίηση των μεθοδεύσεων μείωσης των κόκκινων δάνειων ώστε να διατηρηθεί το κλίμα επανόδου της εμπιστοσύνης στο χρηματιστήριο. Η έκθεση της Fitch για την ελληνική οικονομία που αναμένεται την Παρασκευή είναι κρίσιμη αφού το περιεχόμενό της θα αποτελέσει οδηγό για αρκετούς επενδυτικούς οίκους σε σχέση με τις ελληνικές θέσεις τους.

Από την άλλη πλευρά, οι διεθνείς αγορές διατηρούν το ίδιο σκηνικό. Ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit είναι ακόμη υπαρκτός και ενδεχόμενα πιο πιθανός από ποτέ. Οι διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με την Κίνα δεν διαφαίνεται να οδηγούν σε συμφωνία και μια χρονική παράταση είναι πιθανή. Η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας συνιστά τη νέα πραγματικότητα ( μόλις στο +1,2% το ΑΕΠ στο τέλος του 4ου τριμήνου) και η Ιταλία (-0,2% ο ρυθμός μεγέθυνσης στο τέλος του 2018) ίσως εισέρχεται σε ύφεση, με το Μάριο Ντράγκι να εκστομίζει το ενδεχόμενο επανόδου της ποσοτικής χαλάρωσης. Δεδομένα που οδηγούν τους διαχειριστές κινητών αξιών σε συντηρητικές επενδυτικές στρατηγικές, με τα ομόλογα να είναι οι βασικές επιλογές τους και τη διατήρηση αυξημένων μετρητών να συνιστά την κύρια επιλογή…

O Δημήτρης Τζάνας είναι Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Παρέχεται από το Investing.comΠαρέχεται από το Investing.comΠαρέχεται από το Investing.comΠαρέχεται από το Investing.comΠαρέχεται από το Investing.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ