Ο πάτος στις τιμές του ρεύματος, το... τρικ με την χρυσή βίζα και τα... μπαστούνια για την ανάπτυξη

Ο πάτος στις τιμές του ρεύματος, το... τρικ με την χρυσή βίζα και τα... μπαστούνια για την ανάπτυξη

Μήπως είδαμε τα χαμηλά στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και δεν το ξέρουμε; Μήπως δεν θα δούμε φέτος ανάπτυξη 2,9% και επίσης δεν το αποδεχόμαστε; 

Έρχονται αυξήσεις στα πράσινα τιμολόγια;

Ο βασικός λόγος για τον οποίο καταγράφηκε μείωση στα τιμολόγια λιανικής του Μαρτίου ήταν ότι υποχώρησε η τιμή χονδρικής. Όταν η τιμή διαμορφώνεται χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενεργοποιείται ο συντελεστής «β» στον μηχανισμό υπολογισμού και η λιανική διαμορφώνεται χαμηλότερα. Βέβαια, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας δεν άφησαν όλο το όφελος να περάσει στον καταναλωτή καθώς ψαλίδισαν τα ποσοστά έκπτωσης και έδειξαν με αυτό τον τρόπο ότι δεν θέλουν να υποχωρήσουν οι τιμές λιανικής πολύ πιο χαμηλά από τα επίπεδα που είδαμε τον Μάρτιο. Γιατί έχουν αξία όλα αυτά; Διότι μας δείχνουν προς τα πού πάει το πράγμα. Ο συντελεστής «β» είναι καλός για τον καταναλωτή όταν η χονδρική πέφτει είναι όμως «κακός» όταν μένει στάσιμη ή ανεβαίνει. Προς το παρόν, ο Μάρτιος έχει κυλήσει χωρίς περαιτέρω πτώση και η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώνεται στα 73-74 ευρώ. Άρα, λοιπόν, μην παραξενευτούμε αν στα τιμολόγια του Απριλίου υπάρχουν αυξήσεις έστω και μικρές. Προφανώς οι εταιρείες μπορούν και πάλι να «πειράξουν» τα ποσοστά έκπτωσης οπότε θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει στο τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου.

Ρήτρα… τετραγωνικών στην χρυσή βίζα

To… βασάνισαν το θέμα με τη χρυσή βίζα και τις αλλαγές στους όρους χορήγησής της στο υπουργείο Οικονομικών. Είναι γεγονός αυτό. Περιμένουμε την τελική διάταξη από μέρα σε μέρα γνωρίζοντας ότι στις εβδομάδες που πέρασαν μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής, το υπουργείο Ανάπτυξης από τη μία και το υπουργείο Οικονομικών από την άλλη, έψαξαν να βρουν πώς θα αντιμετωπίσουν το στεγαστικό πρόβλημα από την άλλη χωρίς όμως να μηδενίσουν τις επενδύσεις και την εισαγωγή επενδυτικών κεφαλαίων που φέρνει η golden visa από την άλλη. Φαίνεται ότι το «κλειδί» θα είναι όχι αυτή καθ’ αυτή η αύξηση του ορίου στις 800.000 ευρώ αλλά και θέσπιση ρήτρας τετραγωνικών. Ουσιαστικά, εξετάζεται σενάριο να στραφεί η ζήτηση των ξένων στα μεγάλα διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες για τα οποία δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το ελληνικό αγοραστικό κοινό. Η έλλειψη ακινήτων στην Ελλάδα -η οποία οδηγεί και στην αύξηση των τιμών άρα και στην επιδείνωση του προβλήματος- εντοπίζεται στα μικρά διαμερίσματα και όχι στα μεγάλα. Εν αναμονή των οριστικών όρων. Κάτι ακούγεται για τουλάχιστον 120 τ.μ…

Ανάπτυξη 2,9% το 2024;

Θα αυξηθούν οι επενδύσεις κατά 8-9 δις ευρώ το 2024 σε σχέση με το 2023; Θα έχουμε περαιτέρω αύξηση της κατανάλωσης παρά την συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών; Θ ανακοπεί η πτωτική πορεία των εξαγωγών; Θα καλυφθεί το «κενό» που δημιούργησε η μικρότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη το 2023; Θα καταρρίψει νέο ιστορικό ρεκόρ ο τουρισμός ώστε να δώσει χείρα βοηθείας στο ΑΕΠ; Πολλές οι επιτυχίες που πρέπει να καταγραφούν φέτος για να επιτευχθεί ο υψηλός στόχος που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο καταρτίζοντας τον προϋπολογισμό. Κανείς άλλος -ούτε και η Moody’s ούτε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε και το ΔΝΤ- δεν πιστεύουν ότι θα φτάσουμε τόσο ψηλά. Να περιμένουμε την αναθεώρηση τώρα τον Απρίλιο που θα βγουν και οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για την 4ετία; Όσοι ποντάρουν σε αυτό είναι πιθανό να δικαιωθούν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ