Γιατί η ελληνική οικονομία "έφαγε άκυρο" από τον οίκο Moodys και δεν πήρε την επενδυτική βαθμίδα

Γιατί η ελληνική οικονομία "έφαγε άκυρο" από τον οίκο Moodys και δεν πήρε την επενδυτική βαθμίδα

Για να γίνει κατανοητή η απάντηση θα χρειαστεί να ανατρέξουμε σχεδόν ενάμιση χρόνο πίσω (Σεπτέμβριος 2022)

Εκπληξη προκάλεσε ο διπλός "πάγος" του Moody's στο investment grade για την ελληνική οικονομία. Και αν η απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας ήταν ένα ενδεχόμενο-με τις λιγότερες πιθανότητες- η μη αναβάθμιση καν των προοπτικών ήταν που προβλημάτισε κυβέρνηση/οικονομικό επιτελείο. Το outlook παρέμεινε "σταθερό" αντί να αναβαθμιστεί σε "θετικό" που θα σήμαινε πως- χωρίς αρνητικές εξελίξεις στη συνέχεια- η αναβάθμιση σε διάστημα 6-12 μηνών ήταν σχεδόν βέβαιη.

Και αυτό, μόλις λίγες μέρες μετά την έκθεση της JPMC που πιθανολογούσε 90% την απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας. Και ελάχιστες μετά την αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης του εγχώριου banking. Εύλογο το ερώτημα γιατί αυτή η...ψυχρολουσία από την δεύτερη υπερδύναμη-μετά τις ΗΠΑ- όπως είχε χαρακτηρίσει τον οίκο Moody's ο οικονομολόγος & αρθρογράφος των New York Times, Thomas Friedman- .

Για να γίνει κατανοητή η απάντηση θα χρειαστεί να ανατρέξουμε σχεδόν ενάμιση χρόνο πίσω (Σεπτέμβριος 2022) όταν σε ανάλογη στάση του αμερικανικού οίκου είχαν αναφερθεί οι παράμετροι α) ισχύς των θεσμών και της διακυβέρνησης, β) η ευαισθησία στον κίνδυνο διάφορων γεγονότων εντός και εκτός Ελλάδας. Τότε είχε επισημανθεί και η ενδεχόμενη επίπτωση από πιθανή βαθύτερη ύφεση στην ευρωζώνη- κύρια αγορά για την ελληνική οικονομία.

Ωστόσο τον Σεπτέμβριο του 2023 ήταν ο ίδιος οίκος που έκανε την έκπληξη προχωρώντας σε διπλή αναβάθμιση, πλην όμως και τότε προειδοποιούσε με "αστερίσκους" για τη μεγάλη δικαστική μεταρρύθμιση (που αργεί), για περαιτέρω ενδείξεις αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και για συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο Γερμανός γνωρίζει τις διαχρονικές, υπερκομματικές παθογένειες του εγχώριου συστήματος, είναι σε θέση να έχει άποψη για το πως λειτουργεί λ.χ. η δικαιοσύνη. Τι σχέση έχει όμως με το αξιόχρεο; με το κόστος δανεισμού της χώρας; Εχει και παραέχει, όταν για να τελεσιδικήσει μία υπόθεση θα περάσουν χρόνια, όταν για να ρυθμιστεί ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο ενδεχομένως να χρειαστούν 2-3 οικονομικές χρήσεις.

Την παράμετρο της δυσλειτουργικής και σε εύλογο χρόνο απόδοσης δικαιοσύνης την είχε προτάξει ο senior αναλυτής-οικονομολόγος του οίκου στην έκθεση του Σεπτεμβρίου. Οσον αφορά στην οικονομική παράμετρο: στα νοικοκυριά, παρά την μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η πίεση στα πραγματικά εισοδήματα από το υψηλό επίπεδο τιμών παραμένει.

Οι προσδοκίες τους φαίνεται να είναι λιγότερο θετικές σε σχέση με τις αντίστοιχες επιχειρηματικές, αν και η σταδιακή μείωση της ανεργίας επιτρέπει σε μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας να έχει νέα εισοδήματα που αντισταθμίζουν τις απώλειες της αγοραστικής δύναμης λόγω πληθωρισμού. Συνολικά, η εξέλιξη του οικονομικού κλίματος θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις της οικονομίας βραχυχρόνια, αλλά κυρίως από το εάν δημιουργούνται συνθήκες σταθερής αναπτυξιακής πορείας της μεσοπρόθεσμα.

Προφανώς ο οίκος στέλνει μήνυμα προς την Αθήνα-κυβέρνηση/οικονομικό επιτελείο- κατ' αρχήν περιορίζοντας την υπέρ αισιοδοξία πολιτικών παραγόντων-. Παράλληλα και εν όψει (ευρω) εκλογών βάζει λίγο "φρένο" στην όποια πρόθεση παροχών-πέραν του δημοσιονομικού πλαισίου- ενώ κρατά στην...πρίζα-προκειμένου να επισπεύσει τις αλλαγές- για το επόμενο διάστημα. Οπως επίσης των δομικών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να γίνουν ώστε η οικονομία/η χώρα να μπορέσει να αναρριχηθεί στις βαθμίδες του investment grade- προς την κατηγορία Α.

Μήνυμα/προειδοποίηση που προφανώς αφορά και την επενδυτική κοινότητα στο σύνολο της, προκειμένου η ελληνική κεφαλαιαγορά, το Χρηματιστήριο Αθηνών όταν θα έρθει η ώρα της αναβάθμισης- η επανένταξη στην κατηγορία των αναπτυγμένων- να είναι ουσιαστική και όχι τύποις. Και αυτό είναι ένα καλό ερώτημα, στην Αθήνα- κυβέρνηση-οικονομικό επιτελείο- έλαβαν το μήνυμα; το ανέλυσαν σωστά; Και σε ότι αφορά στη μαρκέτα, στην Λεωφόρο Αθηνών, στην Ιπποκράτους; Μακάρι...

================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ