Η υστέρηση του...Moody's έναντι των άλλων και η προεξόφληση του αποτελέσματος των εκλογών από το ΧΑ

Η υστέρηση  του...Moody's έναντι των άλλων και η προεξόφληση του αποτελέσματος των εκλογών από το ΧΑ

Ο συγκεκριμένος οίκος έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα (και στάθμισης-σημασία) σε ότι αφορά στην βαθμολόγηση της ελληνικής οικονομίας, των προοπτικών της

Ο... δύσκολος οίκος!!!

Με νέο κυβερνητικό σχήμα για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας λοιπόν, με ενδιαφέρουσα την απόκλιση αξιολόγησης μεταξύ των οίκων-στην πλειονότητά τους- και της Moody's. Γιατί ο συγκεκριμένος οίκος; που παρεμπιπτόντως έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα (και στάθμισης-σημασία) σε ότι αφορά στην βαθμολόγηση της ελληνικής οικονομίας, των προοπτικών της. Η Moody's είναι ο πιο συντηρητικός βαθμολογητής της Ελλάδας, σε σημαντική διαφορά-διάσταση τόσο από τους άλλους αμερικανικούς οίκους όσο από την καναδική DBRS, την γερμανική Scope Ratings.

Το πρόβλημα με τη Moody's έρχεται από παλιά, ειδικότερα από την προ-μνημονιακή περίοδο που ο συγκεκριμένος οίκος αξιολογούσε θετικά το outlook λίγους μήνες πριν την κατάρρευση. Από μία άποψη δικαιολογημένη η επιφυλακτικότητα των αναλυτών του οίκου, Ο.Κ αλλά έκτοτε μεσολάβησαν η μνημονιακή κρίση-η έξοδος της χώρας από την...οδύσσεια- η πρωτοφανής διεθνής κρίση λόγω πανδημίας Covid-19, οι επάλληλες που ακολούθησαν στα μέτωπα της"ενέργειας", του "πληθωρισμού", του "επιτοκιακού" όσων ακολούθησαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κ.λ.π.. Πρακτικό ωστόσο το θέμα με την βαθμολόγηση της Moody's, καθώς αποκλίνει όχι μόνο έναντι των άλλων οίκων αξιολόγησης αλλά είναι σε θεαματική αναντιστοιχία με τις "αγορές". Και οι πανίσχυρες "αγορές" τιμολογούν την ελληνική οικονομία ως επενδύσιμη- ως να διαθέτει το investment grade- ειδικότερα μετά την έκδοση του 30ετούς ομολόγου-προ 2ετίας- .

Επί της ουσίας, πως δικαιολογείται η Moody's στο επενδυτικό κοινό της-αποστερώντας το από μία αγορά οιονεί επενδύσιμη- όταν αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα το διαθέτουν όλοι οι άλλοι/υπόλοιποι. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που πιθανολογούν το ενδεχόμενο η Moody's είτε να προχωρήσει σε μία έκτακτη αναθεώρηση των εκτιμήσεων της είτε να ακολουθήσει πιο επιθετική τακτική ως προς την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου. Οντως, όταν το GR10Y "τιμολογείται" από τις αγορές φθηνότερα από το αντίστοιχο της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, όταν πλησιάζει της Ισπανίας και από την στιγμή που η διαφορά με το γερμανικό bund είναι σε χαμηλά 2ετίας (102 μ.β). Θυμίζω πως, η Moody's -πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου- είχε θεωρήσει θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδος μία νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. Πλέον με το νέο κυβερνητικό σχήμα on tracks, ο αμερικανικός οίκος προχώρησε χθες σε μία λεκτική…αναβάθμιση. Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε και κάτι παραπάνω!!!

====================================================

Χρηματιστηριακές σφήνες!!!

Χωρίς ιδιαίτερη επίπτωση οι επενδυτές προσπέρασαν τις εξελίξεις στην Ρωσία. Περισσότερο στην τακτική των Κεντρικών η προσοχή και την προειδοποίηση για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας.

Στα καθ' ημάς, by the book η πρώτη αντίδραση της αγοράς στο εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Με 158 βουλευτές/έδρες η ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με το...καλημέρα να επισπεύδει τις σχετικές διαδικασίες. Με "ουρά" πωλήσεων το αρχικό ημίωρο- της χθεσινής συνεδρίασης- αφ' ενός η προεξόφληση που προηγήθηκε αφ' ετέρου οι αποκοπές μερισμάτων διευκόλυναν τους short να πιέσουν την αγορά έως και 1,01% στα πρώτα 30' της συνεδρίασης. Αρχή με Motor Oil, έφτασε να διορθώνει μέχρι 5,10%, λόγω της αποκοπής (υπολοίπου) μερίσματος (1,20/μτχ), έπεται συνέχεια όπως από νωρίς είχε επισημανθεί στο fpress.gr. Περί τα 17 εκατ. η αξία συναλλαγών στην διεύρυνση της διόρθωσης, που πρακτικά σημαίνει ότι η προσφορά είχε- σχεδόν άμεσα- ανάλογη ζήτηση.

Αφορμής δοθείσης κάποιοι αγόραζαν από χαμηλότερες τιμές. Ενισχυμένα τα ομόλογα, από νωρίς την Δευτέρα. Στο 3,589% το GR10Y, έναντι 3,317% το SP10Y και 3,977% του ΙΤ10Υ. Συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας η χθεσινή, σε γενικές γραμμές παρέπεμπε στην ανάλογη-πρώτη μετεκλογική- του 2019.

Alpha Bank: σταθερός ο ισχυρός αγοραστής. Ενδεχομένως να πουλά ο John Paulson και να αγοράζει ο Henry Holterman, πλην όμως αγορές βγαίνουν και από τελικούς πελάτες της Wall Street. Πιθανότατα, απόρροια των παρουσιάσεων του ομίλου, που είχαν προηγηθεί σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη.

Τις βασικές παραμέτρους που διαμορφώνει η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση καταγράφει σε ανάλυσή της η Axia: Η ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία υποδηλώνει στήριξη σε πολιτικές που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη. Δίνεται το πράσινο φως στον Κυριάκο Μητσοτάκη να εφαρμόσει πιο τολμηρές μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης και υπέρ της αγοράς, με στόχο τον περαιτέρω μετασχηματισμό της χώρας.

Το πολιτικό τοπίο αλλάζει, χωρίς ισχυρά κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ σημειώνεται η απροσδόκητη άνοδος των ψήφων για τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Eurobank Equities: Οπως αναφέρει, με την ελληνική αγορά να έχει «τρέξει» με άνοδο 12% μετά τις εκλογές του Μαΐου, υπεραποδίδοντας έναντι του Stoxx600 κατά ένα εντυπωσιακό 15%, είναι σαφές ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι, τουλάχιστον εν μέρει, αποτιμημένο. Ωστόσο, η ενίσχυση των θεμελιωδών μεγεθών των εισηγμένων και η ισχυρή αναθεώρηση στα κέρδη έχουν διατηρήσει περιορισμένες τις αποτιμήσεις, παρά την εκτίναξη στις τιμές των μετοχών.

Mytilineos: Σθεναρά στο...μετερίζι των αγοραστών, στην χθεσινή συνεδρίαση.

Fourlis, Alumil, Entersoft, ενδεικτικά από τα long χαρτιά της αγοράς.

===================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ