Άλμα έκπληξη στο πληθωρισμό Γαλλίας και Ισπανίας αυξάνει τις πιέσεις στην ΕΚΤ

Οι γαλλικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,2% τον Φεβρουάριο, οι ισπανικές 6,1%

Άλμα έκπληξη στο πληθωρισμό Γαλλίας και Ισπανίας αυξάνει τις πιέσεις στην ΕΚΤ

Οι επενδυτές ενίσχυσαν τα στοιχήματα για την κορύφωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο 4% για πρώτη φορά μετά την απροσδόκητη άνοδο του πληθωρισμού στη Γαλλία και την Ισπανία.

Οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 7,2% από ένα χρόνο πριν τον Φεβρουάριο, καθώς το κόστος των τροφίμων και των υπηρεσιών αυξήθηκε. Η Ισπανία σημείωσε άνοδο 6,1%. Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι τα κέρδη των τιμών θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 7% στη Γαλλία και αργά στην Ισπανία.

Οι ισχυρότερες ενδείξεις από τη δεύτερη και τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα εδραιώσουν την αύξηση των επιτοκίων μισής μονάδας που σχεδιάζει η ΕΚΤ για τον Μάρτιο και θα ενισχύσουν εκείνους τους αξιωματούχους που λένε ότι χρειάζονται περισσότερες μεγάλες κινήσεις πέρα από αυτό για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε έναν παρατεταμένο κύκλο νομισματικής σύσφιξης από την ΕΚΤ, τιμολογώντας τον κίνδυνο περικοπών φέτος και στοιχηματίζοντας ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα συνεχίσει να ανεβαίνει και το 2024.

Οι traders έχουν πλέον αυξήσει τα στοιχήματα για τη λεγόμενη τελική ισοτιμία από 3,5% στην αρχή του έτους, ταραγμένοι επίσης από τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία τιμών από τις ΗΠΑ. Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, που σήμερα είναι 2,5%, δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλό όσο το 4%.

Όπου κι αν καταλήξει, μπορεί να μείνει εκεί για λίγο. Ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν δήλωσε σε δηλώσεις του στο Reuters που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Τρίτη ότι οι αξιωματούχοι ενδέχεται να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού σε υψηλό επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα μόλις φτάσουν στην κορυφή.

Πριν από τη συνεδρίαση του Μαρτίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μελετήσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από όλη την ήπειρο αυτή την εβδομάδα, με τις επίμονες υποκείμενες πιέσεις στις τιμές να επικεντρώνονται επί του παρόντος, ακόμη και καθώς ο βασικός αριθμός για το μπλοκ των 20 εθνών υποχωρεί. Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη αναμένονται την Πέμπτη, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν υποχώρηση στο 8,3% από 8,6%.

Τι λέει το Bloomberg...

«Η αύξηση του βασικού εναρμονισμένου πληθωρισμού της Ισπανίας στην ΕΕ είναι μια άλλη υπενθύμιση ότι η πορεία της αύξησης των τιμών θα είναι ασταθής και κολλώδης στην πορεία της προς τα κάτω, καθώς οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. Ενώ οι επιδράσεις της βάσης σύγκρισης θα κυριαρχήσουν τους επόμενους μήνες, μειώνοντας σημαντικά τον πληθωρισμό μέχρι το καλοκαίρι, εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι θα κλείσει το έτος πάνω από το 5%».

Εκτός από την πρόκληση για την ΕΚΤ, τα στοιχεία της Τρίτης θα ανησυχήσουν τους πολιτικούς - παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί της Γαλλίας και της Ισπανίας εξακολουθούν να είναι από τους χαμηλότερους της ευρωζώνης.

Η μεγαλύτερη αύξηση των τιμών εδώ και μια γενιά γίνεται μια όλο και πιο δύσκολη πρόκληση για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αντιμετωπίζει ήδη μαζικές διαμαρτυρίες για τα σχέδιά του να αναθεωρήσει τις συντάξεις.

Ενώ η κυβέρνησή του ξόδεψε τεράστια ποσά που περιόρισαν το αρχικό σοκ των τιμών της ενέργειας πέρυσι, οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά την ανάγκασαν να ανακτήσει κάποια στήριξη. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός εξαπλώνεται σε αγαθά και υπηρεσίες όπου το κράτος μπορεί λιγότερο εύκολα να παρέμβει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ