Ο δομικός πληθωρισμός της ευρωζώνης στο ρεκόρ του 5,3% ενισχύει τα γεράκια της ΕΚΤ

Ο υποκείμενος δείκτης τιμών παρατηρήθηκε αρχικά στο 5,2% τον Ιανουάριο Η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3% τον Μάρτιο, όπως είχε προγραμματιστεί

Ο δομικός πληθωρισμός της ευρωζώνης στο ρεκόρ του 5,3% ενισχύει τα γεράκια της ΕΚΤ

Ο υποκείμενος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ σημείωσε ρεκόρ τον Ιανουάριο, έδειξαν τα αναθεωρημένα στοιχεία, πιθανότατα εδραιώνοντας το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλη μισή μονάδα τον επόμενο μήνα.

Τα κέρδη των βασικών τιμών έφτασαν το 5,3% - περισσότερο από την αρχική ανάγνωση του 5,2% - δήλωσε η Eurostat. Ο ονομαστικός πληθωρισμός, ο οποίος περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε επίσης κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας στο 8,6% αφού ο αριθμός της Γερμανίας αποδείχθηκε υψηλότερος από την προκαταρκτική εκτίμηση του οργανισμού.

Η έκθεση υπογραμμίζει τις διαρκείς επιπτώσεις του χειρότερου σοκ τιμών της Ευρώπης σε μια γενιά μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία που έστειλε το ενεργειακό κόστος στα ύψη. Θα ενισχύσει περαιτέρω τα γεράκια της ΕΚΤ που επικεντρώνονται στις υποκείμενες πιέσεις στις τιμές, ακόμη και καθώς ο συνολικός δείκτης υποχωρεί. Οι έρευνες που δείχνουν την οικονομική ανθεκτικότητα της ηπείρου έχουν ομοίως ερμηνευθεί ως λόγοι για την προώθηση των αυξήσεων.

Αξιωματούχοι με επικεφαλής την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσαν στην τελευταία τους συνεδρίαση ότι σκοπεύουν να αυξήσουν το επιτόκιο καταθέσεων στο 3% από 2,5% όταν συγκεντρωθούν δίπλα για να καθορίσουν το κόστος δανεισμού. Με αυτή την κίνηση τώρα φαινομενικά κλειδωμένη, ακόμη περισσότερη προσοχή θα πέσει στην πορεία πολιτικής μετά τις 16 Μαρτίου.

Μετά τα σκληρά σχόλια την περασμένη εβδομάδα από το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Isabel Schnabel, οι αγορές ενίσχυσαν τα στοιχήματα νομισματικής σύσφιξης και τώρα βλέπουν την κορύφωση του κύκλου επιτοκίων της ΕΚΤ περίπου στο 3,75%.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau προσπάθησε να αντισταθεί σε τέτοιες υποθέσεις την Τετάρτη, λέγοντας ότι οι αυξήσεις σε όλες τις επερχόμενες συνεδριάσεις δεν είναι εγγυημένες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ