Η BofA και η JPMorgan λένε ότι το ευρωπαϊκό ράλι θα σταματήσει σύντομα

Οι καθοδικοί κίνδυνοι του Stoxx 600 αυξάνονται μετά την άνοδο: έρευνα Οι στρατηγικοί αναλυτές βλέπουν τη νομισματική σύσφιξη να πλήττει τις μετοχές με καθυστέρηση

Η BofA και η JPMorgan λένε ότι το ευρωπαϊκό ράλι θα σταματήσει σύντομα

Η πεποίθηση αυξάνεται μεταξύ των στρατηγικών ότι το φετινό ισχυρό ευρωπαϊκό ράλι μετοχών πρόκειται να σταματήσει.

Μετά από κέρδη άνω του 9%, ο δείκτης Stoxx Europe 600 θα κλείσει το 2023 στις 455 μονάδες, σύμφωνα με τον μέσο στόχο σε έρευνα του Bloomberg σε 16 προγνώστες της αγοράς, υπονοώντας πτώση 2% από το κλείσιμο της Παρασκευής. Παρά την απότομη ανάκαμψη και ανθεκτικότητα που έδειξαν οι αγορές μετοχών, οι στρατηγικοί αναλυτές δεν πείστηκαν να κάνουν μεγάλες αλλαγές στο πού πιστεύουν ότι ο δείκτης αναφοράς θα κλείσει το έτος.

«Παραμένουμε σε θέση για μια απότομη απώλεια της δυναμικής της ανάπτυξης τους επόμενους μήνες», δήλωσε η υπεύθυνη στρατηγικής της Bank of America Corp. Milla Savova. Μια προσωρινή ώθηση στην οικονομία θα εξασθενίσει κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, καθώς ο πλήρης αντίκτυπος της νομισματικής σύσφιξης υλοποιείται, ενώ οι προβλέψεις για τα κέρδη υποβαθμίζονται, είπε.

Η ικανότητα της Ευρώπης να αποφύγει μέχρι στιγμής την ύφεση, η αισιοδοξία γύρω από την επαναλειτουργία της Κίνας και τα εκπληκτικά ισχυρά εταιρικά κέρδη βοήθησαν στην ώθηση των μετοχών της περιοχής. Ωστόσο, η Savova προβλέπει περίπου 20% καθοδική πορεία για τον Stoxx 600 έως 365 μέχρι το τρίτο τρίμηνο, ακολουθούμενη από ένα κατώτατο σημείο στον μακροοικονομικό κύκλο που οδηγεί σε νέα ανάκαμψη του δείκτη αναφοράς μέχρι το τέλος του έτους σε 430.

Η επιφυλακτική άποψη απηχείται στην JPMorgan Chase &Co., όπου ο στρατηγικός αναλυτής Mislav Matejka λέει ότι οι βασικοί νομισματικοί δείκτες «στέλνουν προειδοποιητικά σημάδια», όπως η σύσφιξη της προσφοράς χρήματος και η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων που δείχνει ύφεση στο μέλλον. Αυτές είναι κόκκινες σημαίες που «δεν πρέπει να απορριφθούν ελαφρά τη καρδία», λέει, προβλέποντας ότι δεν θα υπάρξει άνοδος για τον Stoxx 600 από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ο Matejka λέει ότι ο αντίκτυπος της νομισματικής πολιτικής τείνει να γίνεται αισθητός με μια υστέρηση στην πραγματική οικονομία, που χρειάζεται από ένα έως δύο χρόνια για να παίξει, και βλέπει το ράλι να εξασθενεί κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, αφού σηματοδότησε το υψηλό σημείο του έτους για τις μετοχές. «Η ζημιά έχει γίνει και οι επιπτώσεις είναι πιθανόν να είναι ακόμα μπροστά μας».

Οι ισχυρές επιδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών φέτος επέκτειναν ένα ισχυρό ράλι για τον δείκτη αναφοράς που ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου σε περισσότερο από 21%. Ο Stoxx 600 ξεπέρασε τον αντίστοιχο των ΗΠΑ - τον S&P 500 - κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες στα αντίστοιχα τοπικά νομίσματα και κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες σε όρους δολαρίου κατά την περίοδο αυτή. Ο βρετανικός FTSE 100 ξεπέρασε τις 8.000 μονάδες για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας νέα υψηλά όλων των εποχών, ενώ ο γαλλικός CAC 40 φλερτάρει με επίπεδο ρεκόρ.

Τα ανθεκτικά μακροοικονομικά στοιχεία, η αναθέρμανση της κινεζικής ζήτησης, καθώς και η χαλάρωση του πληθωρισμού έχουν προσφέρει σημαντικούς ούριους ανέμους για τις αγορές. Οι κυκλικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, του λιανικού εμπορίου, των ταξιδιών και των τραπεζών, ηγήθηκαν του ράλι από την αρχή του έτους, βοηθούμενες από έναν ήπιο χειμώνα που επέτρεψε στις ευρωπαϊκές οικονομίες να αποφύγουν μια βαθύτερη ενεργειακή κρίση. Εν τω μεταξύ, η περίοδος κερδών τέταρτου τριμήνου ήταν καθησυχαστική μέχρι στιγμής, ωθώντας τους αναλυτές να αυξήσουν ξανά τις εκτιμήσεις για τα EPS.

Τα στοιχεία σήμερα έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων εννέα μηνών τον Φεβρουάριο — αυξάνοντας την πιθανότητα το μπλοκ να αποφύγει μια ύφεση αυτό το τρίμηνο. Η καλύτερη από την αναμενόμενη απόδοση προήλθε από τις υπηρεσίες, οι οποίες σημείωσαν την ισχυρότερη ανάπτυξη από τον Ιούνιο σε έρευνες των διευθυντών αγορών από την S&P Global. Η μεταποιητική παραγωγή βελτιώθηκε επίσης καθώς τα σημεία συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού αμβλύνθηκαν περαιτέρω.

Το εύρος των προβλέψεων για τον δείκτη αναφοράς παραμένει ευρύ, με τον ZKB να έχει τον πιο αισιόδοξο στόχο των 510 μονάδων, υποδηλώνοντας σχεδόν 10% ανοδικά από το κλείσιμο της Παρασκευής. Τα παράγωγα TFS έχουν την πιο απαισιόδοξη άποψη στις 380 μονάδες, αντιπροσωπεύοντας 18% καθοδικά.

«Οι κίνδυνοι ύφεσης δεν έχουν υποχωρήσει - το αντίθετο», δήλωσε ο υπεύθυνος στρατηγικής της TFS Derivatives Stephane Ekolo, ο οποίος θεωρεί τους συμμετέχοντες στην αγορά πολύ εφησυχασμένους και ο οποίος αναμένει από τους αναλυτές να επιταχύνουν τον ρυθμό των περικοπών των εκτιμήσεων για τα κέρδη. «Δεδομένης της σπείρας των μισθών, του αυξημένου κόστους υλικών και του υψηλότερου κόστους ενέργειας, τα περιθώρια είναι πιθανό να επηρεαστούν αρνητικά».

Για τους Ευρωπαίους επενδυτές, πολλά από τα καλά νέα είναι ήδη στην τιμή, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έρευνα διαχειριστών κεφαλαίων της BofA τον Φεβρουάριο. Στην πραγματικότητα, το 53% των ερωτηθέντων βλέπει τις μετοχές να υποχωρούν τους επόμενους μήνες, με περισσότερη σύσφιξη της κεντρικής τράπεζας και υποβαθμίσεις των κερδών τις πιο πιθανές αιτίες πτώσης. Είναι επίσης πολύ λιγότερο αισιόδοξοι μεσοπρόθεσμα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, με μόλις το 55% να βλέπει άνοδο τους επόμενους 12 μήνες, από 70% στην έρευνα του Ιανουαρίου.

«Ο αέρας έχει γίνει λεπτός για περαιτέρω κέρδη τιμών», δήλωσε ο στρατηγικός σύμβουλος μετοχών της UniCredit SpA, Christian Stocker, προβλέποντας μεταβλητότητα στο μέλλον και σχεδόν καμία ανοδική πορεία για τον Stoxx 600 στον στόχο του για τις 470 μονάδες στο τέλος του έτους. «Με τη δυναμική του αποπληθωρισμού να μειώνεται, αυξάνονται οι πιέσεις για τις κεντρικές τράπεζες να αυξηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ