Η Λαγκάρντ επιβεβαιώνει την πρόθεσή της για αύξηση 50 μονάδων βάσης το Μάρτιο

Οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές, ενώ ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει υψηλός. Ομιλία της Προέδρου της ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο

Η Λαγκάρντ επιβεβαιώνει την πρόθεσή της για αύξηση 50 μονάδων βάσης το Μάρτιο

Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά μισή μονάδα τον επόμενο μήνα.

«Ενόψει των πιέσεων στον υποκείμενο πληθωρισμό, σκοπεύουμε να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή μας τον Μάρτιο», ανέφερε η Λαγκάρντ στους νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Στρασβούργο.

«Στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε την επακόλουθη πορεία της νομισματικής μας πολιτικής», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης.

Παρά τους τρεις μήνες συγκράτησης του πληθωρισμού, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στέλνουν το μήνυμα ότι η μάχη με τις υψηλές τιμές δεν έχει ακόμη κερδηθεί. Ανησυχούν για τις επίμονες υποκείμενες πιέσεις στις τιμές που θα μπορούσαν να πυροδοτηθούν περαιτέρω καθώς οι εργαζόμενοι απαιτούν αυξήσεις μισθών για να αντισταθμίσουν τη μείωση της αγοραστικής δύναμης.

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια παρόμοια πρόκληση, αυξάνοντας την προοπτική περισσότερων αυξήσεων των επιτοκίων από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως από την Federal Reserve.

Αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν τονίσει ότι η προγραμματισμένη αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον επόμενο μήνα είναι απίθανο να είναι η τελευταία στον ήδη πιο επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιξης στην ιστορία του ιδρύματος.

Ο επικεφαλής της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας Gabriel Makhlouf ήταν ο τελευταίος υπεύθυνος χάραξης πολιτικής που υποστήριξε αυτή τη σκληρή στάση, λέγοντας αργά την Τρίτη ότι είναι ανοιχτός στο να συνεχίσει να αναλαμβάνει «δυναμική δράση».

Η Λαγκάρντ περιέγραψε ότι οι πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι ισχυρές με τον υποκείμενο πληθωρισμό να παραμένει υψηλός.

«Η διατήρηση των επιτοκίων σε περιοριστικά επίπεδα θα μειώσει με την πάροδο του χρόνου τον πληθωρισμό περιορίζοντας τη ζήτηση και θα προφυλάξει επίσης τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των πληθωριστικών προσδοκιών», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ