OPEC+: Διατηρεί αμετάβλητη την τιμή του πετρελαίου

OPEC+: Διατηρεί αμετάβλητη την τιμή του πετρελαίου

Τα κράτη μέλη του OPEC+ είχαν συμφωνήσει να μειώσουν την παραγωγή, ωστόσο τα στοιχεία έδειξαν ότι αντλήθηκαν 29 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο, αυξημένα κατά 120 χιλιάδες βαρέλια ανά ημέρα σε σύγκριση μ ε τον Νοέμβριο.

Αμετάβλητη διατηρεί την παραγωγή πετρελαίου ο OPEC+ σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, με τα κράτη-μέλη του καρτέλ να αναμένουν σαφέστερες ενδείξεις για την πορεία της αγοράς, καθώς η Κίνα άρει πλήρως τους περιορισμούς για τον κορονοϊό και η οικονομική δραστηριότητα επιστρέφει σε πιο κανονικούς ρυθμούς.

Επιπλέον η απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές ρωσικού αργού επεκτείνεται τον επόμενο μήνα για να συμπεριλάβει τα διυλισμένα καύσιμα. Ωστόσο, οι αποστολές πετρελαίου έχουν παραμείνει μέχρι στιγμής αναπάντεχα ανθεκτικές.

Σημειώνεται πως τα κράτη μέλη του OPEC+ είχαν συμφωνήσει να μειώσουν την παραγωγή, ωστόσο τα στοιχεία έδειξαν ότι αντλήθηκαν 29 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο, αυξημένα κατά 120 χιλιάδες βαρέλια ανά ημέρα σε σύγκριση μ ε τον Νοέμβριο.

Για τον Νοέμβριο, με την αποδυνάμωση των τιμών του πετρελαίου, ο Οργανισμός έκανε τη μεγαλύτερη περικοπή από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας το 2020, μειώνοντας την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, εκ των οποίων περίπου τα 1,27 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα επρόκειτο να προέρχονται από τις 10 συμμετέχουσες χώρες του ΟΠΕΚ. Ο ίδιος στόχος εφαρμόστηκε και τον Δεκέμβριο.

Μετά τις αναφορές για την απόφαση του OPEC+, με το αργό West Texas Intermediate παραδόσεως Μαρτίου κερδίζει 50 σεντς ή 0,6% στα 79,37 δολάρια το βαρέλι. Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως προσθέτει 28 σεντς ή 0,3% στα 85,74 δολάρια το βαρέλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ