Η ΕΚΤ βλέπει δύο αυξήσεις επιτοκίων μισής μονάδας στο δρόμο για την κορύφωση του Μαΐου

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα διαμορφωθεί στο 3,25% έως το 2024 Ο ισολογισμός θα συρρικνωθεί στα 6,9 τρισεκατομμύρια ευρώ το 2023, σύμφωνα με έρευνα

Η ΕΚΤ βλέπει δύο αυξήσεις επιτοκίων μισής μονάδας στο δρόμο για την κορύφωση του Μαΐου

Διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης πλησιάζουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η μάχη της οποίας με τον επίμονο πληθωρισμό θα την οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού μέχρι τον Μάιο, σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων.

Οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα διατηρηθεί στη συνέχεια στο 3,25% για περίπου ένα χρόνο - έως ότου μια ξινισμένη οικονομία επιφέρει μια σειρά περικοπών τριμήνου, ξεκινώντας τον Ιούνιο του 2024.

Παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 250 μονάδες βάσης μέχρι σήμερα - την πιο επιθετική κίνηση νομισματικής σύσφιξης στην ιστορία της ΕΚΤ - περισσότεροι από τους μισούς αναλυτές εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να βρίσκονται πίσω από την καμπύλη στην αντιμετώπιση της χειρότερης αύξησης των τιμών της ευρωζώνης. Μόνο το ένα τρίτο ανησυχεί ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πάνε πολύ μακριά.

Η πρώτη συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ για το 2023 είναι την επόμενη εβδομάδα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποφέρει την αύξηση μισής μονάδας που υποσχέθηκε η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ τον Δεκέμβριο. Πέρα από τον Φεβρουάριο, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι δεν θα είναι διατεθειμένοι να χαλαρώσουν - ακόμη και με τον πληθωρισμό στο πίσω πόδι, τις τιμές της ενέργειας να βυθίζονται και την Federal Reserve να εξετάζει μια μείωση στον δικό της κύκλο αυξήσεων επιτοκίων.

Η Λαγκάρντ και οι γερακίσιοι συνάδελφοί της σηματοδοτούν ότι μια πανομοιότυπη κίνηση είναι πράγματι πιθανή τον Μάρτιο - με τις χρηματαγορές να θεωρούν ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Ορισμένα μέλη του 26μελούς Διοικητικού Συμβουλίου, ωστόσο, λένε ότι θα προτιμούσαν μια πιο σταδιακή προσέγγιση. Τέσσερις από τους 46 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση βλέπουν μόνο ένα βήμα μιας τέταρτης μονάδας εκείνο τον μήνα.

«Το επίκεντρο στη συνάντηση του Φεβρουαρίου θα είναι τα σήματα για τη συνάντηση του Μαρτίου», δήλωσε ο Jussi Hiljanen, επικεφαλής της ευρωπαϊκής μακροοικονομικής έρευνας και έρευνας σταθερού εισοδήματος της SEB. «Ο κίνδυνος είναι ότι ακόμη και μια μικρή χαλάρωση της γλώσσας θα μπορούσε να προκαλέσει μια υπερβολικά dovish ερμηνεία από τις αγορές».

Ο πληθωρισμός μπορεί να έχει υποχωρήσει σε μονοψήφια ποσοστά, αλλά παραμένει πολύ πιο κοντά στο 10% παρά στον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Οι αξιωματούχοι, εν τω μεταξύ, μετατοπίζουν την εστίασή τους στον υποκείμενο δείκτη που αποκλείει το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας και ο οποίος σημείωσε ρεκόρ τον Δεκέμβριο.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για το Διοικητικό Συμβούλιο θα είναι να εξισορροπήσει το γεγονός ότι ο μετρούμενος πληθωρισμός μειώνεται τώρα και μπορεί να το κάνει αρκετά γρήγορα λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας, με το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός εξακολουθεί να αυξάνεται», δήλωσε η Veronika Roharova, επικεφαλής οικονομικών της ευρωζώνης στην Credit Suisse. Για την ΕΚΤ, «το τελευταίο θα είναι πιο σημαντικό».

Ενώ η οικονομία τα πάει καλύτερα από ό,τι φοβόμασταν στα τέλη του περασμένου έτους - χάρη στη βουτιά των τιμών του φυσικού αερίου, τις κρατικές ενισχύσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και τη χαλάρωση της προσφοράς - τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων εξακολουθούν να αναμένουν ύφεση. Οι εκτιμήσεις για τις σωρευτικές απώλειες κυμαίνονται από 0,3% έως 1,4%.

Αλλά αυτό δεν θα εμποδίσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, οι οποίοι υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι οποιαδήποτε ύφεση θα είναι ρηχή χωρίς ουσιαστική μείωση των τιμών, να συνεχίσουν να αφαιρούν τη στήριξη.

Η ΕΚΤ πρόκειται να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τα σχέδια συρρίκνωσης του χαρτοφυλακίου ομολόγων της ύψους 5 τρισεκατομμυρίων ευρώ (5,4 τρισεκατομμύρια δολάρια) από τον Μάρτιο. Η διαδικασία θα ξεκινήσει με αξιωματούχους που θα επιτρέψουν να ωριμάσει κάποιο χρέος, αντί να επανεπενδύουν τα έσοδα όπως κάνουν τώρα.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ένα αρχικό ανώτατο όριο στις rolloffs - που ορίζεται στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα έως τον Ιούνιο - θα αυξηθεί κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ το τρίτο τρίμηνο και ξανά γύρω στην αλλαγή του έτους, διατηρώντας σταθερά τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2024. Το ένα τρίτο μπορεί να προβλέψει οριστικές πωλήσεις ομολόγων κάποια στιγμή στο μέλλον.

Περίπου τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το απόθεμα ομολόγων του δημόσιου, του εταιρικού και του καλυμμένου τομέα κατ' αναλογία προς τις συμμετοχές της. Τέσσερις προβλέπουν εστίαση στο χρέος του δημόσιου τομέα, ενώ τρεις βλέπουν προτίμηση για τίτλους που εκδίδονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Οι οικονομολόγοι είναι διχασμένοι σχετικά με το αν τα έσοδα από τη λήξη των κρατικών ομολόγων θα επανεπενδυθούν σε τίτλους που εκδίδονται από τη χώρα αυτή ή σε ολόκληρη την περιοχή. Η τελευταία στρατηγική χρησιμοποιείται ήδη για το χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ για την πανδημία, επιτρέποντας μια πιο ευέλικτη αντίδραση σε περιόδους πίεσης της αγοράς.

Ο ισολογισμός της ΕΚΤ φαίνεται να συρρικνώνεται από λίγο κάτω από 8 τρισεκατομμύρια ευρώ σήμερα σε 6,9 τρισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του έτους, 6,15 τρισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη του 2024 και 5 τρισεκατομμύρια ευρώ μακροπρόθεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ