Η ΕΚΤ δεν πρέπει να επιβραδύνει τις αυξήσεις καθώς αυξάνονται οι μισθολογικές πιέσεις

Ο υποκείμενος δείκτης δείχνει ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας σχολιάζει σε συνέντευξή του

Η ΕΚΤ δεν πρέπει να επιβραδύνει τις αυξήσεις καθώς αυξάνονται οι μισθολογικές πιέσεις

Η Ευρωπαπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με βήματα μισής μονάδας, καθώς οι εργαζόμενοι εξασφαλίζουν μεγαλύτερους μισθούς και οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Gediminas Simkus.

Δεν υπάρχουν λόγοι να παρεκκλίνουμε από την πορεία των επιτοκίων που χάραξε η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο - ακόμη και καθώς οι τιμές της ενέργειας βυθίζονται και ο μετρούμενος πληθωρισμός βγαίνει από τα υψηλά ρεκόρ, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας σε συνέντευξή του στο Βίλνιους. Η νομισματική σύσφιξη μπορεί να μην ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι, είπε.

"Ο δομικός πληθωρισμός παραμένει ισχυρός και δείχνει ότι ο αγώνας κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει", δήλωσε ο Simkus. «Υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για να παραμείνουμε στην πορεία που έχει οριστεί για τις επόμενες συνεδριάσεις για αυξήσεις 50 μονάδων βάσης. Κατά τη γνώμη μου, αυτές οι αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης πρέπει να ληφθούν ξεκάθαρα υπόψη».

Τα σχόλια είναι το τελευταίο σάλτο σε μια εξελισσόμενη συζήτηση σχετικά με το αν η υποχώρηση των πιέσεων στις τιμές θα δικαιολογήσει σύντομα μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων. Μια δεύτερη συνεχόμενη αύξηση μισής μονάδας στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας φαίνεται να είναι μια τελειωμένη συμφωνία, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5%. Αλλά πέρα από αυτό, η σχετική ενότητα που έχουν επιδείξει οι αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια των 250 μονάδων βάσης της σύσφιξης μέχρι σήμερα είναι πιθανό να δοκιμαστεί.

Οι υποστηρικτές μιας πιο σταδιακής προσέγγισης περιλαμβάνουν τον Ιταλό Ignazio Visco και τον Έλληνα Γιάννη Στουρνάρα, με τον τελευταίο να επικαλείται μια αποδυναμωμένη οικονομία της ευρωζώνης ως λόγο για πρόσθετη προσοχή.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα δήλωσε στη Handelsblatt σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη ότι οι νέες προβλέψεις τον Μάρτιο θα απαιτήσουν επανεκτίμηση της κατάστασης.

Γεράκια όπως ο Σίμκους, όμως, ήταν πιο δυνατοί τον τελευταίο καιρό. Ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Κλάας Κnot υποστηρίζει μια σειρά μεγαλύτερων κινήσεων για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, ενώ ο πρόεδρος της Bundesbank Γιόαχιμ Νάγκελ συμφωνεί ότι απαιτείται περισσότερη δράση. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δεσμεύτηκε ότι η ΕΚΤ θα «παραμείνει στην πορεία» καθώς το κόστος δανεισμού φτάνει σε περιοριστικά επίπεδα.

Ο Simkus ξεχώρισε την αύξηση των μισθών ως βασικό λόγο για τον οποίο η αύξηση των τιμών θα παραμείνει αυξημένη, λέγοντας ότι θα απαιτήσει μια απάντηση πολιτικής. Οι εργαζόμενοι της ευρωζώνης έχουν ενισχύσει τις μισθολογικές απαιτήσεις καθώς ο πληθωρισμός ροκανίζει τα εισοδήματα και οι σφιχτές αγορές εργασίας βελτιώνουν τη διαπραγματευτική τους θέση.

«Οι πιέσεις στην αύξηση των μισθών αυξάνονται — αναμένω ότι οι αυξήσεις των μισθών θα υπερβούν τους ιστορικούς μέσους όρους στη ζώνη του ευρώ», είπε. «Είναι κάτι που συμβαίνει και κάτι που πρέπει να λάβουμε υπόψη γιατί επηρεάζει τον δομικό πληθωρισμό».

Οι οικονομικές προοπτικές της περιοχής έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες χάρη εν μέρει στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου εν μέσω θερμού χειμερινού καιρού και καλά γεμάτων αποθηκευτικών χώρων. Ωστόσο, ο Σίμκους προειδοποίησε ότι ορισμένες από τις επιπτώσεις της περσινής αύξησης που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν έχουν έρθει ακόμη.

«Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου μπορεί ακόμη να μην αντικατοπτρίζεται πλήρως στα καταναλωτικά αγαθά», είπε. Και παρά την πρόσφατη πτώση, οι τρέχουσες τιμές της αγοράς είναι "πολύ υψηλότερες από ό, τι προηγουμένως".

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κοντά στο 3,50% περίπου στα μέσα του έτους. Ο Σίμκους είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε πού θα είναι η κορύφωση και ότι «η επίτευξη της πριν από το καλοκαίρι μπορεί να είναι απίθανη».

«Είναι σαφές για μένα ότι το τρέχον οικονομικό περιβάλλον απαιτεί από εμάς να παραδώσουμε αυξήσεις 50 μονάδων βάσης στις επόμενες συνεδριάσεις», είπε. «Όταν μεταβαίνουμε στις πιο μακρινές περιόδους του καλοκαιριού ή του επόμενου φθινοπώρου, πρέπει να περιμένουμε και να δούμε».

Μια μείωση των επιτοκίων φέτος - την οποία προβλέπουν ορισμένοι οικονομολόγοι - «δεν είναι πολύ πιθανή», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ