Το ράλι ομολόγων προκαλεί αισιοδοξία στη Wall Street

Οι μικρότερες αποδόσεις πέφτουν λόγω των εικασιών για τη μετατόπιση της Fed Το κατά πόσον οι κινήσεις είναι σταθερές μπορεί να εξαρτάται από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Το ράλι ομολόγων  προκαλεί αισιοδοξία στη Wall Street

Οι ταύροι της αγοράς ομολόγων παίρνουν μια πρώτη γεύση από αυτό που αναμένουν να είναι ένα κερδοφόρο 2023.

Την Παρασκευή, τα βραχυπρόθεσμα Treasuries ηγήθηκαν ενός μεγάλου ράλι στην αγορά αφού η έκθεση για τις θέσεις εργασίας για τον Δεκέμβριο έδειξε επιβράδυνση της αύξησης των μισθών και ένας δείκτης της οικονομίας του τομέα των υπηρεσιών συρρικνώθηκε απροσδόκητα. Τα στοιχεία πυροδότησαν εικασίες ότι η Federal Reserve πλησιάζει στο τέλος του πιο επιθετικού κύκλου αύξησης των επιτοκίων εδώ και δεκαετίες και μπορεί να αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική μέχρι το τέλος του έτους.

Το ράλι μείωσε την αντιστροφή των βασικών καμπυλών αποδόσεων του Δημοσίου - τις διαφορές μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιτοκίων που παρακολουθούνται στενά ως πιθανά σήματα ύφεσης. Τέτοιες κινήσεις, που αναφέρονται στην ορολογία της αγοράς ως απότομη κλίση της καμπύλης, αναμενόταν ευρέως να συμβούν φέτος, παρέχοντας τουλάχιστον μια προσωρινή νίκη στους επενδυτές που πλήττονται από την αστάθεια της αγοράς.

«Η αύξηση της καμπύλης αποδόσεων που έχουμε δει μετά τις μισθοδοσίες αντανακλά έναν αναστεναγμό ανακούφισης ότι τα ισχυρά κέρδη μισθών είναι πιθανώς πίσω μας, κάτι που είναι καλά νέα για τη Fed», δήλωσε ο Alex Li, επικεφαλής της στρατηγικής επιτοκίων των ΗΠΑ στην Credit Agricole. «Είναι πιθανώς πιο κοντά στο τέλος του κύκλου σύσφιξης, αν και έχουν ακόμα δουλειά να κάνουν».

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι πρόσφατες κινήσεις της αγοράς treasury θα διατηρηθούν, δεδομένου του πόσο ασταθής ήταν η αγορά και οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις εξακολουθούν να είναι σημαντικά χαμηλότερες εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές. Επιπλέον, παραμένει μια μεγάλη αποσύνδεση μεταξύ των χρηματοπιστωτικών αγορών και των αξιωματούχων της Fed, οι οποίοι τονίζουν ότι είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια - και να τα κρατήσουν εκεί - έως ότου ο πληθωρισμός επιστρέψει προς τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Η Priya Misra, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής επιτοκίων στην TD Securities, δήλωσε ότι η αγορά είναι λάθος να τιμολογεί σε μια επιστροφή στις μειώσεις επιτοκίων της Fed. Κατά την άποψή της, η Fed είναι πιθανό να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο σε περίπου 5,5% και να το διατηρήσει εκεί όλο το χρόνο, κάτι που είπε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει την απόδοση του 10ετούς ακόμη πιο βαθιά κάτω από το σημείο αναφοράς του 2ετούς από ό, τι ήταν πριν. Το επιτόκιο της Fed κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 4,25-4,5%.

"Οι φόβοι ύφεσης θα αυξήσουν τη ζήτηση για μεγάλο χρονικό διάστημα", δήλωσε ο Misra.

Υπάρχει ένας άλλος κίνδυνος που θα μπορούσε να ανατρέψει τα ανοδικά στοιχήματα σε όλη την καμπύλη απόδοσης. Εάν τα στοιχεία δείξουν ότι ο πληθωρισμός παραμένει κολλώδης και η οικονομία ανθεκτική, οι αποδόσεις του Δημοσίου μπορεί να πάρουν άλλο ένα πόδι προς τα πάνω, καθώς η αναμενόμενη πλέον χαλάρωση τιμολογείται εκτός αγοράς.

Αυτό δεν είναι αυτό που έχουν δημιουργήσει οι έμποροι. Τόσο οι αποδόσεις του 2ετούς όσο και του 10ετούς - τώρα περίπου 4,25% και 3,56% αντίστοιχα, είναι και οι δύο πολύ χαμηλότερες από εκεί που αναμένεται να κορυφωθεί το επιτόκιο των κεφαλαίων της Fed φέτος. Την Παρασκευή, οι αποδόσεις των Treasuries που λήγουν από 2 έως 5 χρόνια υποχώρησαν 21 μονάδες βάσης ή περισσότερο, περίπου διπλάσια από την πτώση των αποδόσεων των 30ετών.

Οι traders των swap τιμολογούν ότι η Fed θα συνεχίσει να ανεβάζει το επιτόκιο αναφοράς της μέχρι να είναι λίγο κάτω από το 5% γύρω στον Ιούνιο πριν το μειώσει σε περίπου 4,5% μέχρι το τέλος του έτους.

Η άποψη αυτή μπορεί να δοκιμαστεί την ερχόμενη εβδομάδα, εάν ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Δεκεμβρίου δείξει ότι ο πληθωρισμός ήταν ταχύτερος από το αναμενόμενο, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος από τον προηγούμενο μήνα. Οι επενδυτές θα παρακολουθούν επίσης προσεκτικά τις δημόσιες εμφανίσεις αξιωματούχων της Fed, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζερόμ Πάουελ.

«Εάν η οικονομία μπορεί να χειριστεί υψηλότερα επιτόκια και δεν μπει σε ύφεση μόλις η Fed ολοκληρώσει τη σύσφιξη, τότε το παρασκήνιο θα εξομαλυνθεί καθώς οι φόβοι ύφεσης υποχωρούν», δήλωσε ο Greg Peters, συν-επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στην PGIM. Αυτό «είναι ένα πιθανό σενάριο και κανείς δεν μιλάει γι' αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ