Eurostat: Απότομη μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη 9,2%, στο 7,6% η Ελλάδα

Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 9,2% τον Δεκέμβριο. οι οικονομολόγοι ανέμεναν 9,5% Ο δομικός πληθωρισμός φτάνει στο ρεκόρ του 5,2% καθώς οι αυξήσεις της ΕΚΤ συνεχίζονται

Eurostat: Απότομη μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη 9,2%, στο 7,6% η Ελλάδα

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης επέστρεψε σε μονοψήφια ποσοστά για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, τροφοδοτώντας τις ελπίδες ότι η χειρότερη άνοδος των τιμών καταναλωτή του μπλοκ έχει κορυφωθεί.

Η ανάγνωση του Δεκεμβρίου ήρθε στο 9,2%, δήλωσε η Eurostat την Παρασκευή, με βραδύτερη αύξηση του ενεργειακού κόστους πίσω από τη συγκράτηση. Ο αριθμός αντικατοπτρίζει τις επιβραδύνσεις στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία και ήταν μικρότερος από το 9,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Υπογραμμίζοντας πώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να απειλεί την οικονομία της Ευρώπης, ωστόσο, ένα μέτρο των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές που απογυμνώνουν την ενέργεια και τα τρόφιμα έφτασε στο ρεκόρ του 5,2%.

Είναι αυτός ο δείκτης στον οποίο είναι πιθανό να επικεντρωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς προχωρά σε αυτό που είναι ήδη η πιο επιθετική περίοδος αυξήσεων επιτοκίων στην ιστορία της. Στις ΗΠΑ, η Federal Reserve, επίσης, κοιτάζει πέρα από μια χαλάρωση του ονομαστικού πληθωρισμού, προειδοποιώντας τους επενδυτές να μην υποτιμούν τη βούλησή της να συσφίξει τη νομισματική πολιτική για αρκετό καιρό ακόμα.

Ένας δεύτερος μήνας αύξησης των τιμών στην ευρωζώνη, η οποία επεκτάθηκε σε 20 χώρες από 19 αυτόν τον μήνα καθώς εντάχθηκε η Κροατία, ήρθε αφού η κυβέρνηση της Γερμανίας πλήρωσε τους λογαριασμούς φυσικού αερίου ορισμένων νοικοκυριών για να μετριάσει την αύξηση του κόστους από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Όμως, ενώ ο βραδύτερος πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου και πέραν αυτής θα είναι ευπρόσδεκτος, η ΕΚΤ δεσμεύτηκε τον περασμένο μήνα να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων πέρα από το τρέχον επίπεδο του 2%.

Η κορύφωση του κόστους δανεισμού μπορεί να επιτευχθεί μόνο προς το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau.

«Στη συνέχεια θα είμαστε έτοιμοι να παραμείνουμε σε αυτή την τελική τιμή όσο χρειαστεί», δήλωσε την Πέμπτη στο Παρίσι. «Το σπριντ των αυξήσεων των επιτοκίων το 2022 γίνεται περισσότερο ένας αγώνας μεγάλων αποστάσεων και η διάρκεια θα μετράει τουλάχιστον όσο το επίπεδο».

Ο Martins Kazaks, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, αναμένει «σημαντικές» αυξήσεις στις επόμενες δύο συνεδριάσεις, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Στη Λετονία, όπου ηγείται της κεντρικής τράπεζας, ο πληθωρισμός έφτασε το 22% και παραμένει κοντά σε αυτό και τώρα.

Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε να μην επικεντρωθούμε στις αλλαγές στο βασικό επιτόκιο της Ευρώπης, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να είμαστε προσκολλημένοι σε έναν μόνο αριθμό», καθώς υπάρχουν «καλοί λόγοι να πιστεύουμε» ότι η αύξηση των τιμών θα επιταχυνθεί ξανά τον Ιανουάριο.

Ο «πεισματικά υψηλός» υποκείμενος πληθωρισμός θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα μετά τις αυξήσεις τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και «πιθανώς ακόμη και το δεύτερο τρίμηνο», σύμφωνα με τον Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγο της ING.

«Η ΕΚΤ θα αρχίσει να μετατοπίζει την εστίασή της από τον ονομαστικό πληθωρισμό στον δομικό πληθωρισμό και την αύξηση των μισθών», δήλωσε στο Bloomberg TV πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων της Παρασκευής. «Αυτό θα είναι το επιχείρημα για να μην μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια».

Βραχυπρόθεσμα, ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός έχει κατευνάσει τους φόβους για ενεργειακή κρίση και έχει μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου στα προπολεμικά επίπεδα. Αλλά με την περιοχή του ευρώ να αναμένεται τώρα να βιώσει μόνο μια σύντομη και ρηχή ύφεση, η ζήτηση - και ο πληθωρισμός, με τη σειρά του - θα μπορούσαν να διατηρηθούν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές της ΕΚΤ, τα κέρδη από τις τιμές θα ανέλθουν κατά μέσο όρο σε 6,3% το 2023 και θα παραμείνουν πάνω από τον στόχο του 2% το 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ