Ισπανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνεται περισσότερο από το αναμενόμενο, φτάνοντας το 5,6%

Ο μη αναμενόμενος ρυθμός πληθωρισμού αυξάνεται στο 6,9% αυτόν τον μήνα Η μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας, το κόστος των καυσίμων συμβάλλουν στη μείωση των τιμών καταναλωτή

Ισπανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνεται περισσότερο από το αναμενόμενο, φτάνοντας το 5,6%

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία,επιβραδύνθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, επιβραδυνόμενος σχεδόν κατά το ήμισυ από τα μέσα του έτους, καθώς το ενεργειακό κόστος συνεχίζει να μειώνεται στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 5,6% από ένα χρόνο νωρίτερα, από μια πρόοδο 6,7% τον Νοέμβριο, δήλωσε η στατιστική υπηρεσία την Παρασκευή. Αυτή είναι μια καλύτερη ανάγνωση από τη διάμεση εκτίμηση του 5,8% σε έρευνα οικονομολόγων του Bloomberg.

Η επιβράδυνση του βασικού αριθμού οφείλεται στη συνεχιζόμενη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες από τότε που έφτασε στο ρεκόρ του 10,7% τον Ιούλιο, αλλά οι υποκείμενες αυξήσεις των τιμών, ένας δείκτης που αφαιρεί το ευμετάβλητο κόστος ενέργειας και τροφίμων, επιταχύνθηκαν τον Δεκέμβριο, φτάνοντας το 6,9%.

Τα στοιχεία της Ισπανίας ξεκινούν μια σειρά από αναγνώσεις σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, με τη Γερμανία και την Ιταλία να προβλέπεται επίσης να παρουσιάσουν επιβράδυνση. Ο αριθμός για την ίδια την περιοχή - που αναμένεται σε μια εβδομάδα από τώρα και αναμένεται να μειωθεί σε μονοψήφια ποσοστά - θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποφασίσει τον ρυθμό των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων μετά την αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 250 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο.

Παρά την πρόσφατη επιβράδυνση, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραεμείνει φέτος και το επόμενο έτος και να επιστρέψει στον στόχο του 2% μόνο το 2025, προειδοποίησε η Τράπεζα της Ισπανίας νωρίτερα αυτό το μήνα. Η κεντρική τράπεζα αναμένει διάμεσες ισπανικές μετρήσεις 4,9% και 3,6% το 2023 και το 2024, αντίστοιχα.

Ενώ ο ισχυρός πληθωρισμός επιβαρύνει την κατανάλωση και τις επενδύσεις, η οικονομία αναμένεται να αποφύγει την ύφεση, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ καθώς προσπαθεί να ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις ενόψει των γενικών εκλογών σε ένα χρόνο από τώρα.

Ο Σάντσεθ αυτή την εβδομάδα αποκάλυψε ένα πακέτο μέτρων ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για να συνεχίσει να μάχεται τις υψηλές τιμές, ειδικά τον πληθωρισμό των τροφίμων που κυμαίνεται γύρω στο 15%.

Η κυβέρνηση, η οποία έχει συγκεντρώσει λογαριασμό 45 δισεκατομμυρίων ευρώ για μέτρα κατά του πληθωρισμού που ξεκίνησαν από το 2021, επέκτεινε τις φορολογικές ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Επίσης, κατήργησε προσωρινά ή μείωσε τον φόρο προστιθέμενης αξίας σε πολλά προϊόντα διατροφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ