Οι χρηματαγορές ανεβάζουν τα στοιχήματα αύξησης επιτοκίων της ΕΚΤ, η κορύφωση διαμορφώνεται στο 3,5%

Οι χρηματαγορές ανεβάζουν τα στοιχήματα αύξησης επιτοκίων της ΕΚΤ, η κορύφωση διαμορφώνεται στο 3,5%

Οι traders δίνουν προσοχή σε μια αυξανόμενη χορωδία υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ζητούν τα επιτόκια να αυξηθούν ταχύτερα για να ελέγξουν τον διψήφιο πληθωρισμό.

Οι χρηματαγορές στοιχηματίζουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα αυξηθεί στο 3,5% μέχρι τον Ιούλιο, σύμφωνα με swaps που συνδέονται με τις ημερομηνίες συνεδρίασης πολιτικής. Αυτή η υπονοούμενη κορύφωση κινήθηκε 60 μονάδες βάσης υψηλότερα από την τελευταία απόφαση της ΕΚΤ στις 15 Δεκεμβρίου, όταν αύξησε τα επιτόκια στο 2%, και θα άφηνε το επίσημο κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε συνέχεια στην τέταρτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα με μια προειδοποίηση προς τους επενδυτές να προετοιμαστούν για μια μακροχρόνια εκστρατεία παρόμοιων κινήσεων. Ο συνάδελφος υπεύθυνος χάραξης πολιτικής Γιάννης Στουρνάρας την Πέμπτη ήταν ο τελευταίος που εξέφρασε την άποψή του ότι το επιτόκιο θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 3% έως τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τις 94 μονάδες βάσης που τιμολογούνται σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ