ΗΠΑ: Πτώση του Nasdaq 100 περισσότερο από 3%, άνοδος του δολαρίου

Η ζοφερή προοπτική της chipmaker Micron παρέσυρε επίσης τους ημιαγωγούς Οι απώλειες σπάνιες για σεζόν που συνήθως παραδίδει ράλι

ΗΠΑ: Πτώση του Nasdaq 100 περισσότερο από 3%, άνοδος του δολαρίου

Οι αμερικανικές μετοχές συνέχισαν να υποχωρούν καθώς οι επενδυτές αντιμετώπισαν στοιχεία που επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό της Federal Reserve ότι η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να αντέξει περισσότερη σύσφιξη.

Ο S&P 500 υποχώρησε έως και 2% και ο Nasdaq 100 υποχώρησε περισσότερο από 3%. Μια ζοφερή προοπτική από την εταιρεία κατασκευής τσιπ Micron Technology Inc. έπληξε τις μετοχές της και επιβάρυνε και τους δύο δείκτες. Η προειδοποίηση της εταιρείας εξουδετέρωσε μέρος της αισιοδοξίας που τροφοδοτήθηκε την Τετάρτη από στοιχεία που έδειξαν την την καταναλωτική εμπιστοσύνη ΗΠΑ σε υψηλό οκτώ μηνών και περαιτέρω πτώση των πληθωριστικών προσδοκιών.

Η CarMax Inc. υποχώρησε επίσης μετά την αναφορά κερδών που υπολείπονταν των ήδη συμπιεσμένων προσδοκιών, εντείνοντας τις ανηστχίες για την αποδυνάμωση της αμερικανικής αγοράς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Το δολάριο κέρδισε.

Νέα στοιχεία των ΗΠΑ την Πέμπτη έδειξαν μια ανθεκτική οικονομία, προκαλώντας ανησυχία ότι η Fed έχει μακρύτερο δρόμο για να αποκαταστήσει την αύξηση των τιμών. Οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν λιγότερο από τις προβλέψεις την εβδομάδα που έληξε στις 17 Δεκεμβρίου, υπογραμμίζοντας τη δύναμη στην αγορά εργασίας. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του τρίτου τριμήνου αναθεωρήθηκε σε 3,2%, σε σύγκριση με την προηγούμενη προκαταβολή 2,9%, στις πιο σταθερές δαπάνες.

«Είναι λίγο ενδιαφέρον να βλέπουμε τις αγορές να κινούνται σε μια τρίτη απελευθέρωση του ΑΕΠ. Έχουμε πάρει αυτά τα δεδομένα ήδη μερικές φορές, ήταν πολύ μεγάλες αναθεωρήσεις», δήλωσε η Βερόνικα Κλαρκ, οικονομολόγος της Citigroup Inc., στην τηλεόραση του Bloomberg. «Οι αγορές ελπίζουν να δουν πιο ήπιο πληθωρισμό τώρα και δεν τον παίρνουμε».

Τα πτωτικά σχόλια από τον επενδυτή David Tepper, ο οποίος δήλωσε στο CNBC ότι «κλίνει» στις μετοχές το επόμενο έτος λόγω της παγκόσμιας σύσφιξης, προστέθηκαν στο κλίμα κινδύνου την Πέμπτη.

Η μεγάλη πτώση του S&P 500 αυτόν τον μήνα έρχεται σε αντίθεση με ένα μέσο κέρδος 1,5% τον Δεκέμβριο από το 1950, παρέχοντας στους παραγκωνισμένους παγκόσμιους επενδυτές άφθονη «ξηρή σκόνη» για να εργαστούν, σύμφωνα με αναλυτές της SEB.

Εν τω μεταξύ αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι Ιάπωνες επενδυτές θα μπορούσαν να πειστούν να φέρουν στο σπίτι μερικά από τα τρισεκατομμύρια δολάρια που έχουν αποθηκεύσει σε ξένες μετοχές και ομόλογα, καθώς οι αποδόσεις του γιεν και των τοπικών ομολόγων αυξάνονται μετά τον γερακίσιο άξονα αυτής της εβδομάδας από την Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω το παγκόσμιο κόστος δανεισμού και να παρασύρει την ήδη επιβραδυνόμενη οικονομική ανάπτυξη, με τα ομόλογα της ευρωζώνης να θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτα.

Οι τιμές του πετρελαίου είναι έτοιμες να τερματίσουν ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο έτος ελαφρώς υψηλότερα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού West Texas Intermediate διατήρησαν πάνω από τα 78 δολάρια το βαρέλι, επεκτείνοντας τα κέρδη τους σε μια τέταρτη ημέρα, επωφελούμενα από τη μείωση των αποθεμάτων των ΗΠΑ και την άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ