Η FED αύξησε 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια και στοχευεί επιτόκια 5,1% το 2023

Οι «συνεχιζόμενες» αυξήσεις θα συνεχιστούν Οι αξιωματούχοι μείωσαν τις προβλέψεις για το ΑΕΠ του 2023

Η FED αύξησε 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια και στοχευεί επιτόκια 5,1% το 2023

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τον ταχύ ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της, ενώ σηματοδότησε ότι το κόστος δανεισμού, που είναι τώρα το υψηλότερο από το 2007, θα αυξηθεί περισσότερο από ό,τι αναμένουν οι επενδυτές, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 50 μονάδες βάσης σε ένα εύρος στόχου 4,25% έως 4,5%. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προέβλεπαν ότι τα επιτόκια θα έληγαν το επόμενο έτος στο 5,1%, σύμφωνα με τη διάμεση πρόβλεψή τους, προτού μειωθούν στο 4,1% το 2024, ένα υψηλότερο επίπεδο από ότι είχε αναφερθεί προηγουμένως.

Οι hawkish προβλέψεις έχουν τη δυνατότητα να ταρακουνήσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπου οι εικασίες ότι η Fed θα σταματήσει σύντομα τις αυξήσεις της συνέβαλαν στη διευκόλυνση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Οι μετοχές έχουν αυξηθεί, ενώ τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και το δολάριο έχουν μειωθεί από τότε που ο Πάουελ τον περασμένο μήνα άφησε να εννοηθεί ότι έρχεται αλλαγή πολιτικής.

Οι επενδυτές πριν από την απόφαση στοιχημάτιζαν ότι τα επιτόκια θα έφταναν περίπου το 4,8% τον Μάιο, ακολουθούμενα από περικοπές συνολικού ύψους 50 μονάδων βάσης το δεύτερο εξάμηνο του έτους - αντανακλώντας τις απόψεις ότι η Fed θα αναγκαστεί να αλλάξει ως απάντηση σε μια ασθενέστερη οικονομία και πτώση του πληθωρισμού.

Αντίθετα, οι αξιωματούχοι της Fed παρέμειναν σταθεροί την Τετάρτη.

«Η επιτροπή αναμένει ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στο εύρος στόχου θα είναι κατάλληλες προκειμένου να επιτευχθεί μια κατεύθυνση νομισματικής πολιτικής που θα είναι αρκετά περιοριστική για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% με την πάροδο του χρόνου», ανέφερε η FOMC στην ανακοίνωσή της, επαναλαμβάνοντας τη γλώσσα που έχει χρησιμοποιήσει σε προηγούμενες ανακοινώσεις.

Η ψηφοφορία ήταν ομόφωνη.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν και ο δείκτης S&P 500 εγκατέλειψε τα κέρδη της ημέρας και ο δείκτης δολαρίου περιόρισε τις απώλειες της ημέρας.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος πραγματοποιεί συνέντευξη Τύπου στις 2:30 μ.μ. στην Ουάσινγκτον, είχε προηγουμένως σηματοδοτήσει σχέδια για μετριασμό των αυξήσεων, ενώ τόνισε ότι ο ρυθμός σύσφιξης είναι λιγότερο σημαντικός από την κορύφωση και τη διάρκεια των επιτοκίων σε υψηλό επίπεδο.

Η απόφαση ακολουθεί τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις 75 μονάδων βάσης που έχουν αυξήσει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που ο Paul Volcker ηγήθηκε της κεντρικής τράπεζας τη δεκαετία του 1980.

Οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή έχουν ξεκινήσει μια πιο έντονη επιβεβαίωση από το υψηλό 40 ετών νωρίτερα φέτος. Ωστόσο, ένα αυξανόμενο στέλεχος οικονομολόγων αναμένει ότι η επιθετική δράση της Fed θα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση το επόμενο έτος.

Τέτοιες ανησυχίες έχουν προκαλέσει επικρίσεις από τους νομοθέτες, με τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές Ελίζαμπεθ Γουόρεν, Μπέρνι Σάντερς και Σέλντον Γουάιτχαουζ να προειδοποιούν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων κινδυνεύουν «να επιβραδύνουν την οικονομία».

Οι αξιωματούχοι έδωσαν μια σαφέστερη ένδειξη ότι αναμένουν υψηλότερα επιτόκια να επηρεάσουν την οικονομία. Μείωσαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του 2023, βλέποντας ανάπτυξη 0,5%, σύμφωνα με τις διάμεσες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Αύξησαν ελαφρώς την εκτίμησή τους για το ΑΕΠ του 2022 στο 0,5%. Οι κεντρικοί τραπεζίτες αύξησαν την πρόβλεψή τους για το ποσοστό ανεργίας το επόμενο έτος στο 4,6% από το επίπεδο του 3,7% τον Νοέμβριο.

Η κατανομή των προβλέψεων για τα επιτόκια ήταν επίσης υψηλότερη, με επτά από τους 19 αξιωματούχους να βλέπουν ποσοστά άνω του 5,25% το επόμενο έτος.

Οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν τις εκτιμήσεις τους για την κύρια και τη βασική ανάγνωση του προτιμώμενου δείκτη πληθωρισμού, του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών. Τώρα βλέπουν το PCE στο 3,1% το 2023 σε σύγκριση με την εκτίμηση του Σεπτεμβρίου για 2,8%, ενώ ο πυρήνας - ο οποίος αποκλείει τα τρόφιμα και την ενέργεια - μπορεί να είναι 3,5% για το επόμενο έτος.

Η κίνηση της Τετάρτης επισφραγίζει μια δύσκολη χρονιά για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία αρχικά άργησε να αρχίσει να συσφίγγει την πολιτική της ως απάντηση στις αυξανόμενες πιέσεις στις τιμές.

Από τότε που αύξησε τα επιτόκια από κοντά στο μηδέν τον Μάρτιο, η Fed κινήθηκε επιθετικά για να καλύψει τη διαφορά, διατηρώντας παράλληλα την ελπίδα ότι μπορεί να επιτύχει μια ομαλή προσγείωση που θα αποφύγει μια δραματική αύξηση της ανεργίας.

Οι αξιωματούχοι επιδιώκουν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη κάτω από τη μακροπρόθεσμη τάση της για να δροσίσουν την αγορά εργασίας - με τις θέσεις εργασίας να εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τον αριθμό των ανέργων Αμερικανών - και να μειώσουν την πίεση στις τιμές που υπερβαίνουν κατά πολύ τον στόχο του 2%.

Οι αξιωματούχοι έλαβαν κάποια καλά νέα την Τρίτη, όταν τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,1% το έτος που έληξε τον Νοέμβριο, το χαμηλότερο ποσοστό φέτος.

Ακόμα κι έτσι, ο Πάουελ έχει πει επανειλημμένα ότι είναι πρόθυμος η οικονομία να υποφέρει από κάποιο πόνο για να μειώσει τον πληθωρισμό και να αποφύγει τα λάθη της δεκαετίας του 1970, όταν η Fed χαλάρωσε πρόωρα τη νομισματική πολιτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ