Δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ πριν από την κυκλοφορία του QT στις αρχές του επόμενου έτους

Οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα κορυφωθεί στο 2,5% τον Φεβρουάριο. Το QT είναι πιθανό να ξεκινήσει μέχρι τον Μάρτιο, με ανώτατα όρια για να αποφευχθεί η αναταραχή στην αγορά

Δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ πριν από την κυκλοφορία του QT στις αρχές του επόμενου έτους

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές περισσότερο στον αγώνα της με τον άνευ προηγουμένου πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένης μιας μικρότερης αύξησης μισής μονάδας την επόμενη εβδομάδα, προβλέπουν οι οικονομολόγοι.

Το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί κατά το ίδιο ποσό στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα κορυφωθεί στο 2,5%, σύμφωνα με αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Βλέπουν επίσης την ΕΚΤ να αρχίζει να αποφορτίζει τρισεκατομμύρια ευρώ από αγορές ομολόγων την εποχή της κρίσης κάποια στιγμή το επόμενο τρίμηνο.

Παρά την πιο έντονη περίοδο νομισματικής σύσφιξης στην ιστορία του ευρώ, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες λένε ότι η ΕΚΤ παραμένει πίσω από την καμπύλη στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού που είναι πέντε φορές ο στόχος του 2%. Η Federal Reserve, εν τω μεταξύ, σηματοδοτεί επίσης επιβράδυνση των αυξήσεων των επιτοκίων.

Ενώ τα κέρδη των τιμών στην ευρωζώνη των 19 χωρών μετριάστηκαν τον Νοέμβριο για πρώτη φορά από τα μέσα του 2021, πρόκειται να παραμείνουν αυξημένα για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία τροφοδοτεί την ενεργειακή κρίση της ηπείρου.

«Οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν, ενώ ταυτόχρονα η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει την έκταση των αυξήσεων των επιτοκίων», δήλωσε η Ulrike Kastens, οικονομολόγος της DWS International GmbH. «Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΚΤ είναι να πείσει την αγορά ότι θέλει πραγματικά να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό με αξιόπιστο τρόπο».

Ωστόσο, η χάραξη πολιτικής μπορεί να γίνει πιο δύσκολη, καθώς η χαλάρωση σχεδόν 5 τρισεκατομμυρίων ευρώ δανειακών διαθεσίμων, μια διαδικασία γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη, εισέρχεται στο μείγμα.

Περισσότεροι από εννέα στους 10 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν βλέπουν το QT να συμβαίνει επιτρέποντας στα ομόλογα να ωριμάσουν, αντί να τα πουλήσουν ενεργά.

Ωστόσο, η άφιξή του αυξάνει το ενδεχόμενο σύγκρουσης εντός του Διοικητικού Συμβουλίου, τα 25 μέλη του οποίου έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής τη μεγάλη εχθρότητα καθώς εξέρχονται από μαζικά μέτρα τόνωσης της κρίσης. Οι εξαιρετικά αβέβαιες οικονομικές προοπτικές και η αύξηση των τιμών πάνω από τον στόχο τουλάχιστον το 2024 παρουσιάζουν επιπλέον εμπόδια.

Οι καταναλωτές σηματοδοτούν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν κάνει αρκετά. Οι προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν στο 5,4% στην τελευταία μηνιαία δημοσκόπηση της ΕΚΤ και παρέμειναν στο 3% τρία χρόνια.

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα του Bloomberg βλέπουν τις τιμές της ευρωζώνης να αυξάνονται 6,1% το 2023 και 2,2% το 2024. Η οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα πριν από την αργή επανέναρξη της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο.

«Οι οικονομικές προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ επιδεινώνονται [...] Η επιβράδυνση συνέπεσε με το γεγονός ότι ακόμη και ορισμένα από τα πιο γερακίσια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σταμάτησαν τις εκκλήσεις τους για κάτι περισσότερο από 50 μονάδες βάσης σύσφιξης τον Δεκέμβριο».

Ενώ οι χρηματαγορές βλέπουν ένα τελικό επιτόκιο πιο κοντά στο 3%, υπάρχουν επίσης στοιχήματα ότι η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ θα είναι μια αύξηση μισής μονάδας. Αυτό θα ήταν μια νίκη για τους πιο dovish αξιωματούχους του ιδρύματος, με ακόμη και μερικούς από τους πιο επιθετικούς συναδέλφους τους να υποδηλώνουν ότι μπορεί να υποστηρίξουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

«Δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε μια νωρίτερη έναρξη του QT με αντάλλαγμα μια χαμηλότερη αύξηση των επιτοκίων, για παράδειγμα 50 μονάδες βάσης αντί για 75», δήλωσε ο Luca Mezzomo, οικονομολόγος της Intesa Sanpaolo.

Μόλις τέσσερις από τους 43 ερωτηθέντες αναμένουν ένα μεγαλύτερο βήμα. Μεταξύ αυτών είναι ο Andrzej Szczepaniak της Nomura, ο οποίος είπε ότι οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές είναι «πολύ ισχυρές» για να «γιορτάσουν τον μέγιστο πληθωρισμό».

Ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα ένα ευρύ σχέδιο QT, οι λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τον όγκο είναι απίθανες.

Από τους οικονομολόγους που αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αποσύρει τα ομόλογα που λήγουν, περίπου τα δύο τρίτα προβλέπουν ένα αρχικό μηνιαίο ανώτατο όριο 10-30 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία δεν θα ταρακουνήσει τις αγορές. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες αναμένουν ότι η στρατηγική θα επανεξετάζεται σε τριμηνιαία βάση.

«Το ταυτόχρονο QT και οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι ένα επικίνδυνο μείγμα πολιτικής σε μια εύθραυστη και χρεωμένη ζώνη του ευρώ, η οποία δεν έχει βγει ακόμη από την ενεργειακή κρίση», δήλωσε ο Nerijus Maciulis, επικεφαλής οικονομολόγος της Swedbank. «Κατά πάσα πιθανότητα, η νομισματική σύσφιξη θα αποδειχθεί υπερβολική και θα οδηγήσει στη γρήγορη αντιστροφή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ