Γ. Μανιάτης: Η Ελλάδα διαθέτει πολύ καλές επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας

Γ. Μανιάτης: Η Ελλάδα διαθέτει πολύ καλές επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας

Ο τέως υπουργός Ενέργειας για τον ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Στα ενεργειακά θέματα και στον ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και τέως υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Σύμφωνα με τον Γ. Μανιάτη, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, «η Ελλάδα έχει σημειώσει παγκόσμιο ρεκόρ στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, ενώ το Εξοικονομώ κατ' Οίκον της χώρας μας είναι το δεύτερο καλύτερο σε όλη την Ευρώπη».

«Η Ελλάδα διαθέτει πολύ καλές επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα ασχολούνται με την ενέργεια. Αυτές τις εταιρείες θα πρέπει να τις βοηθήσουμε να πρωταγωνιστήσουν σε παγκόσμιο επίπεδο, προτείνοντας να δημιουργηθεί ένα cluster», πρόσθεσε. Παράλληλα τόνισε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη «έχουν πληρώσει τις πιο ακριβές τιμές φυσικού αερίου στον κόσμο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, εκτίμησε ότι το ενεργειακό θα συνεχίσει να ταλανίζει την ευρωπαϊκή οικονομία, διατηρώντας τις πληθωριστικές πιέσεις, καυτηριάζοντας για μία κόμη φορά την «τακτική κωλυσιεργίας» που ακολουθούν τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα στη λήψη αποφάσεων θέτοντας σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή οικονομία και ανάπτυξη. Μάλιστα τόνισε ότι η κρίση του ενεργειακού έχει ωθήσει τις χώρες- μέλη της ΕΕ να αναθεωρήσουν επιλογές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είτε επιστρέφοντας σε λύσεις λιγότερο «πράσινες» είτε σε λύσεις που επισπεύδουν την υιοθέτηση πολιτικών που σχετίζονται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στη συζήτηση εξετάστηκαν και παράμετροι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που μεταξύ άλλων την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο 35% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας, ανέφερε επίσης ο κ. Κορκίδης. Το ΕΒΕΠ, όπως προσέθεσε, έχει προτείνει στην ενεργειακή κρίση τη λύση ”3Α”, Αυτοπαραγωγή, Αποθήκευση, Αυτοκατανάλωση για τις επιχειρήσεις με χρηματοδότηση μέσω κονδυλίων της πράσινης μετάβασης, αλλά και επιδότηση των υποδομών αποθήκευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ