JP Morgan: Μετά τις εκλογές του 2023 η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα

JP Morgan: Μετά τις εκλογές του 2023 η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα

Η JP Morgan προβλέπει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα διαπραγματεύονται σε σταθερά ή σε ελαφρώς πιο «στενά» επίπεδα σε σχέση με τα ιταλικά ομόλογα μέχρι το τέλος του 2023.

Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις της JP Morgan για την οικονομική πορεία της χώρας μας, αφού η αμερικανική τράπεζα σημειώνει ότι το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα είναι χαμηλό και εκτιμά ότι είναι πιθανή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά τις εκλογές, στο τέλος του 2023 ή στις αρχές του 2024.

Ειδικότερα, η JP Morgan αναμένει μια πιο ήρεμη χρονιά στο πολιτικό μέτωπο της ΕΕ, χωρίς λαϊκιστικούς ή αντι-ευρωπαϊκούς κινδύνους από τις εκλογές στην Κύπρο, τη Φινλανδία, την Ελλάδα και την Ισπανία. Σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει στην κυβέρνηση και η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, πιθανώς μετά τις εκλογές στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024.

Τα ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικάνικης τράπεζας, είναι αρκετά φθηνά. Το γεγονός ότι η Ελλάδα κατατάσσεται υψηλά στο πλαίσιο των κρατικών κινδύνων οφείλεται κυρίως στο μεγάλο φορτίο χρέους. Ωστόσο, δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό του ελληνικού χρέους αφορά τον επίσημο τομέα (>70%), η πραγματική έκθεση στο χρέος του ιδιωτικού τομέα είναι αρκετά περιορισμένη. Ως εκ τούτου, υποβαθμίζει τη σημασία αυτής της κατάταξης και παραμένει σε γενικές γραμμές εποικοδομητική για την Ελλάδα, ιδίως δεδομένων των πρόσφατων ισχυρών μακροοικονομικών/δημοσιονομικών επιδόσεων.

Η JP Morgan προβλέπει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα διαπραγματεύονται σε σταθερά ή σε ελαφρώς πιο «στενά» επίπεδα σε σχέση με τα ιταλικά ομόλογα μέχρι το τέλος του 2023, ενώ το ελληνικό spread έναντι της Γερμανίας από τις 224 μονάδες βάσης σήμερα θα υποχωρήσει στις 185 μ.β στα τέλη του επόμενου έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ