Γ. Οικονόμου: Η Ελλάδα έχει θέσει στόχο να κατακτήσει σύντομα ενεργειακή αυτάρκεια και αυτοδυναμία

Γ. Οικονόμου: Η Ελλάδα έχει θέσει στόχο να κατακτήσει σύντομα ενεργειακή αυτάρκεια και αυτοδυναμία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Ορόσημο στην κυβερνητική στρατηγική για την αξιοποίηση των όποιων πόρων φυσικού αερίου της Ελλάδας και για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τις σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης από την ExxonMobil.

«Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει και πραγματοποιεί ένα λεπτομερές και άρτιο σχέδιο μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η έμπρακτη κατοχύρωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και προσφέρονται νέες γεωστρατηγικές και οικονομικές δυνατότητες στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει θέσει ως στόχο της να κατακτήσει σύντομα ενεργειακή αυτάρκεια και αυτοδυναμία γεγονός που θα μας επιτρέψει να κινηθούμε στο μέλλον με διαφορετικό τρόπο σε κάθε επίπεδο» ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημείωσε, ξεκίνησαν σήμερα αμέσως μετά τη σχετική προαναγγελία του πρωθυπουργού, όπως είπε, σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil. Εκδόθηκε ήδη -από την περασμένη Δευτέρα από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης- η σχετική NAVTEX και το πλοίο SANCO SWIFT. Το πλοίο, βρίσκεται νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης, έκανε ήδη τις αναγκαίες δοκιμές και ξεκινά ήδη τις έρευνες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του πρωθυπουργού για επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών και των επιτυχημένων γεωφυσικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2022 στο Κεντρικό και στο Νότιο Ιόνιο, και αφορά στην εξερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, με την πραγματοποίηση τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στο Βόρειο Ιόνιο (Block 2) και δισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στις παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Όπως διευκρίνισε, μετά τη συλλογή και επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα και άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσει επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και διαγωνιστική διαδικασία για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε επίσης ότι οι έρευνες για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ