Μακρόν καλεί ΗΠΑ και Κίνα να πληρώσουν για την κλιματική αλλαγή

Μακρόν καλεί ΗΠΑ και Κίνα να πληρώσουν για την κλιματική αλλαγή

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, η Κίνα και άλλα μη ευρωπαϊκά πλούσια έθνη πρέπει να πληρώσουν «το μερίδιό τους» για να βοηθήσουν τα φτωχότερα έθνη να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

«Χρειαζόμαστε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα να εντείνουν τις προσπάθειές τους», δήλωσε ο Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής COP27 στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το AFP.

Περισσότεροι από 100 παγκόσμιοι ηγέτες έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στο Σαρμ ελ-Σέιχ για την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, προσπαθώντας να διατηρήσουν τη δυναμική στη μάχη για τον περιορισμό των εκπομπών που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη.

Παρά την πρώιμη πρόοδο που έθεσε για πρώτη φορά στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της αποζημίωσης των φτωχότερων χωρών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι εκπρόσωποι είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές για μεγάλες νέες δεσμεύσεις.

Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, που επιταχύνθηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, οδήγησαν πολλές κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια του εφοδιασμού έναντι της μετάβασης σε καθαρότερη ενέργεια.

Οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται γρήγορα πριν από το 2030, εάν ο κόσμος έχει οποιαδήποτε πιθανότητα να διατηρήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Αλλά πιθανότατα θα χτυπήσουν ένα ρεκόρ φέτος. Χώρες από το Πακιστάν έως τις ΗΠΑ έχουν πληγεί από πρωτοφανείς κλιματικές καταστροφές.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα που αναμένονται στην έναρξη της εκδήλωσης διάρκειας δύο εβδομάδων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα πρόκειται να εμφανιστούν αργότερα.

Οι πιο αξιοσημείωτες εκπομπές είναι ο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας και ο Ναρέντρα Μόντι της Ινδίας, ηγέτες των μεγαλύτερων και τρίτων μεγαλύτερων ρυπαντών στον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ