Λαγκάρντ: Προτεραιότητα ο πληθωρισμός

Η πρόεδρος της ΕΚΤ λέει ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός σε ολόκληρη την ευρωζώνη

Λαγκάρντ: Προτεραιότητα ο πληθωρισμός

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η κορύφωση του τρέχοντος κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων πρέπει να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.

Χωρίς να διευκρινίσει ένα επίπεδο για το λεγόμενο τελικό επιτόκιο, η Λαγκάρντ είπε ότι το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί περαιτέρω μετά τη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση 75 μονάδων βάσης την περασμένη εβδομάδα.

«Ο προορισμός είναι σαφής και δεν τον έχουμε φτάσει ακόμα», δήλωσε στην ιστοσελίδα της Λετονίας, Delfi Bizness σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη των 19 μελών έφτασε το ρεκόρ του 10,7% τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών ακόμη και καθώς η οικονομική ανάπτυξη εξασθένησε και πολλοί προβλέπουν ύφεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς η Ρωσία μειώνει τις παραδόσεις ενέργειας.

Η Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι η πιθανότητα ύφεσης έχει αυξηθεί, αλλά προειδοποίησε για τους κινδύνους να μην παρέμβει για να δαμάσει τον πληθωρισμό, χαρακτηρίζοντας τις σταθερές τιμές «τη βάση για μια ομαλά λειτουργούσα οικονομία στην οποία όλοι επωφελούνται».

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός σε ολόκληρη την ευρωζώνη», είπε. «Όσο περισσότερο παραμένει ο πληθωρισμός σε αυτό το υψηλό επίπεδο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την οικονομία. Τότε οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν επίσης να αναμένουν υψηλότερο πληθωρισμό στο μέλλον, και αυτό είναι επικίνδυνο».

Καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια ενισχύουν τους λογαριασμούς ενυπόθηκων δανείων και πλήττουν τους εταιρικούς δανειολήπτες, η Λαγκάρντ είπε ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε ισχυρότερη θέση από ό,τι ήταν ενόψει της κρίσης του 2008. Παρόλα αυτά, «δεν πρέπει να επιτρέψουμε τον εφησυχασμό», είπε.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας συμπίεσης του κόστους ζωής, οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές για να διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε φορολογική βοήθεια είναι προσωρινή και στοχεύει σε εκείνους που τη χρειάζονται περισσότερο, δήλωσε η Λαγκάρντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ