Η Τουρκία ξανά σε ρόλο μεσολαβητή για τα σιτηρία της Ουκρανίας

Η Μόσχα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αναστέλλει το σύμφωνο ασφαλούς διέλευσης Τα σκάφη που έχουν φτάσει στην Τουρκία επιθεωρούνται

Η Τουρκία ξανά σε ρόλο μεσολαβητή για τα σιτηρία της Ουκρανίας

Η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με τη Ρωσία μετά την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία του Ιουλίου για να επιτρέψει την αποστολή ουκρανικών καλλιεργειών, ένα σύμφωνο που θεωρείται κρίσιμο για την ανακούφιση της παγκόσμιας κρίσης πείνας.

Η Ρωσία δήλωσε το Σάββατο ότι αναστέλλει τη συμφωνία, κατηγορώντας τις επιθέσεις ενατίον του ναυτικού της στόλου και την Κυριακή πρότεινε χωρίς αποδείξεις ότι οι επιθέσεις με drones ξεκίνησαν από την περιοχή της Οδησσού, επίκεντρο του προγράμματος εξαγωγής σιτηρών.

Σε δήλωση που αναρτήθηκε στο Twitter, η Τουρκία ανέφερε ότι ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, συνομιλεί με ομολόγους του, υπενθυμίζοντάς τους ότι η πρωτοβουλία εξαγωγών, η οποία έχει δει εκατομμύρια τόνους τροφίμων να αποστέλλονται από τον Αύγουστο, είναι «για το καλό ολόκληρης της ανθρωπότητας και ότι οι κρίσεις μπορούν να επιλυθούν μέσω καλής θέλησης και διαλόγου».

Ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν περάσει εβδομάδες επικρίνοντας τη συμφωνία εξαγωγών πριν από την προθεσμία ανανέωσης της 19ης Νοεμβρίου και η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι καθυστερεί την πρόοδο μέσω του διαδρόμου ασφαλούς διέλευσης για να δημιουργήσει μια αυξανόμενη καθυστέρηση πλοίων.

Εάν ο διάδρομος παραμείνει κλειστός, θα μπορούσε και πάλι να προκαλέσει σοκ στις παγκόσμιες αγορές καλλιεργειών, επιδεινώνοντας την πείνα και αυξάνοντας τον πληθωρισμό των τροφίμων. Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σιταριού, καλαμποκιού και φυτικών ελαίων στον κόσμο και το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της πηγαίνει δια θαλάσσης. Ακόμη και πριν από την τελευταία κίνηση της Ρωσίας, πολλά έθνη εισαγωγής τροφίμων αγωνίζονταν να πληρώσουν για αγορές, λόγω του αυξανόμενου δολαρίου και των τεταμένων προϋπολογισμών.

«Η πρωτοβουλία παρείχε τους απαραίτητους σπόρους και ελαιούχους σπόρους σε έναν πεινασμένο κόσμο», δήλωσε ο Joseph Glauber, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, ο οποίος τώρα υπηρετεί ως ανώτερος συνεργάτης στο Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας Πολιτικής Τροφίμων στην Ουάσιγκτον.

Ο διάδρομος σιτηρών είχε σημαντικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες προμήθειες από τότε που άνοιξε πριν από τρεις μήνες, η Ουκρανία έχει αποστείλει περίπου 9,3 εκατομμύρια τόνους αγαθών και οι τιμές του καλαμποκιού και του σιταριού έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος. Ωστόσο, οι εξαγωγείς και οι αξιωματούχοι προειδοποιούν εδώ και εβδομάδες για την καθυστέρηση των πλοίων που περιμένουν να προχωρήσει η επιθεώρηση.

Εκατομμύρια τόνοι καλλιεργειών περιμένουν στη θάλασσα και στα λιμάνια -- 176 πλοία με περισσότερους από δύο εκατομμύρια τόνους φορτίου έχουν συσσωρευτεί στον διάδρομο σιτηρών, δήλωσε αργά το Σάββατο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, απαιτούσε όλα τα πλοία να επιθεωρούνται πριν εισέλθουν ή αποβιβαστούν από ουκρανικά λιμάνια.

Τα εξερχόμενα σκάφη που έχουν ήδη φτάσει στην Κωνσταντινούπολη επιθεωρούνται την Κυριακή και τη Δευτέρα, αλλά κανένα νέο πλοίο σιτηρών δεν θα αποπλεύσει από την Ουκρανία προς το παρόν, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας. Νωρίτερα, ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας δήλωσε ότι ένα φορτίο σιταριού 40.000 τόνων που αγοράστηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και είχε προορισμό την Αιθιοπία φορτώθηκε αλλά δεν μπόρεσε να φύγει από το λιμάνι.

Η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα αναστείλει επ' αόριστον τη συμφωνία, κατηγορώντας τα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα στα ανοικτά της Σεβαστούπολης της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, προκάλεσε ευρεία κριτική. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα αυξήσει την πείνα, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «εξωφρενική».

Η Ρωσία ισχυρίστηκε, χωρίς αποδείξεις, ότι η Ουκρανία εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τις ακτές της πόλης-λιμάνι της Οδησσού, η οποία απέχει περισσότερα από 300 χιλιόμετρα από τη Σεβαστούπολ και ότι ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορεί να εκτοξεύτηκε από πολιτικό πλοίο σιτηρών.

Ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του επικεφαλής του επιτελείου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας «επινοημένους» σε σχόλια στο Bloomberg News.

«Από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, η Ρωσία άφησε να εννοηθεί πολλές φορές ότι ήταν έτοιμη να τη διαταράξει», είπε. "Είναι η συνήθης ρωσική τακτική να αθετεί τις υποσχέσεις της, να παραβιάζει συμφωνίες, να εκβιάζει και να απειλεί". Η Μόσχα αναζητά μόχλευση ενόψει της συνάντησης της G-20 στην Ινδονησία στα μέσα Νοεμβρίου, πρόσθεσε ο Podolyak.

Το κέντρο συντονισμού των Ηνωμένων Εθνών για την πρωτοβουλία σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας δήλωσε αργά το Σάββατο ότι «συζητά τα επόμενα βήματα» μετά την κίνηση της Ρωσίας να αποχωρήσει από το σύμφωνο.

Η συμφωνία για τους διαδρόμους σιτηρών αντιμετώπισε εμπόδια και σκεπτικισμό από την αρχή, καθώς οι ασφαλιστές και οι πλοιοκτήτες ζύγιζαν τους κινδύνους της αποστολής φορτίων μέσω της Μαύρης Θάλασσας καθώς μαινόταν ο πόλεμος. Τα ρωσικά πλήγματα στο λιμάνι της Οδησσού μία ημέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας χρησίμευσαν ως έντονη υπενθύμιση των κινδύνων.

Τα ουκρανικά σιλό είχαν ήδη ξεχειλίσει με τις περσινές καλλιέργειες όταν άνοιξε ο διάδρομος και οι αγρότες τώρα αποκομίζουν μια νέα συγκομιδή, ενώ φυτεύουν σιτάρι και κριθάρι που θα συλλεχθούν το επόμενο έτος. Και με εκατοντάδες φορτηγά σιτηρών να κινούνται προς τα λιμάνια της Οδησσού, η προσπάθεια έγινε όλο και πιο επείγουσα καθώς πλησίαζε η προθεσμία του Νοεμβρίου για την ανανέωση της συμφωνίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα παραπονεθεί για τη συμφωνία, λέγοντας ότι δεν αποστέλλονται αρκετές αποστολές σε φτωχά έθνη. Η Ρωσία είπε επίσης ότι τα δικά της σιτηρά και γεωργικά προϊόντα δεν είχαν την ίδια πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές, αν και το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εξακολουθεί να εκτιμά ότι θα είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο αυτή τη σεζόν.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί ότι τα αναπτυσσόμενα έθνη δεν επωφελούνται από τη συμφωνία ασφαλούς διαδρόμου δεν υποστηρίζονται από δεδομένα, τα οποία δείχνουν ότι ένα σημαντικό τμήμα των αποστολών έχει πάει σε αυτές τις χώρες.

Ενώ έχουν διεξαχθεί συζητήσεις για την επέκταση της συμφωνίας, η πρόσφατη κλιμάκωση του πολέμου είχε προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την προοπτική ότι ο διάδρομος θα παραμείνει ανοιχτός μετά την προθεσμία.

Ο Αμίρ Αμπντουλά, συντονιστής του ΟΗΕ για την Πρωτοβουλία Σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ένα από τα βασικά σημεία διαπραγμάτευσης για τη Ρωσία ήταν ότι ήθελε να δει έναν αγωγό που μεταφέρει την αμμωνία στο λιμάνι της Ουκρανίας στην Οδησσό για αποστολή να ανοίγει ξανά ως μέρος της συμφωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ