Εβδομάδα κρίσιμων οικονομικών εξελίξεων με την ΕΚΤ να προχωρά σε γενναία αύξηση επιτοκίων

Οι εκθέσεις για το ΑΕΠ μπορεί να δείξουν επιστροφή των ΗΠΑ στην ανάπτυξη, συρρίκνωση της Γερμανίας. Αυξήσεις επιτοκίων παρατηρήθηκαν στη ζώνη του ευρώ και τον Καναδά, χωρίς καμία αλλαγή από την BOJ

Εβδομάδα κρίσιμων οικονομικών εξελίξεων με την ΕΚΤ να προχωρά σε γενναία αύξηση επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ερχόμενη εβδομάδα θα εισέλθει στο έδαφος που επισκέφθηκε τελευταία πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς αυξάνει τα επιτόκια κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που φαίνεται πιθανό να έρχεται ύφεση.

Τον Ιούλιο του 2008, ακριβώς τη στιγμή που η ζώνη του ευρώ άρχισε να συρρικνώνεται κατά τέσσερα τρίμηνα, το Διοικητικό Συμβούλιο αύξησε το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από ένα χρόνο, για να αντιστρέψει την πορεία λίγο αργότερα, καθώς η κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers προκάλεσε πρωτοφανείς αναταραχές στην αγορά.

Αυτή τη φορά, οι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερο πληθωρισμό, που πυροδοτείται από κινδύνους διαφορετικής τάξης, καθώς η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία αυξάνει το κόστος διαβίωσης και συνθλίβει την οικονομική ανάπτυξη.

Όπως και με τις κεντρικές τράπεζες από τον Καναδά έως την Κολομβία που είναι πιθανό να συσφίξουν την πολιτική, η ανάγκη της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια για να εμποδίσει τις τιμές καταναλωτή να ξεφύγουν από τον έλεγχο θα κρατήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής επικεντρωμένους -- ακόμη και καθώς ο κίνδυνος ύφεσης πλησιάζει περισσότερο από ποτέ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ακόμη και αν πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν τώρα ότι έχει ξεκινήσει ύφεση στην περιοχή του ευρώ, αναμένουν ομόφωνα μια άλλη αύξηση jumbo κατά 75 μονάδες βάσης την Πέμπτη.

Οι μνήμες από αυτό που τώρα εκλαμβάνεται ως λάθος πολιτικής το 2008 μπορεί να στοιχειώσουν την ΕΚΤ, ειδικά καθώς τα επιτόκια ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο και αρχίζουν να περιορίζουν την ανάπτυξη εν ευθέτω χρόνω. Μια τέτοια προοπτική είναι πιθανό να κάνει τις μελλοντικές αποφάσεις πεζοπορίας το 2023 πιο αμφιλεγόμενες, ακόμη και αν αυτή δεν θα είναι.

Τι λέει το Bloomberg:

«Η ΕΚΤ θα επικεντρωθεί στον εξαιρετικά υψηλό ρυθμό πληθωρισμού και θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια καθώς η οικονομία εξασθενεί. Αναμένουμε νέα αύξηση 75 μ.β. τον Οκτώβριο και το επιτόκιο καταθέσεων για να κλείσει ο κύκλος σύσφιξης στο 2,25% τον Φεβρουάριο».

Αλλού, οι εκθέσεις για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μπορεί να δείχνουν επιστροφή στην ανάπτυξη στις ΗΠΑ, συρρίκνωση στη Γερμανία και επιβράδυνση στη Γαλλία. Η επιλογή νέου πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου και οι πιθανότατα αμετάβλητες αποφάσεις για τα επιτόκια στην Ιαπωνία, τη Ρωσία και τη Βραζιλία θα είναι μεταξύ άλλων σημαντικών σημείων.

ΗΠΑ και Καναδάς

Το ημερολόγιο περιλαμβάνει την πρώτη εκτίμηση της αμερικανικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου, καθώς και στοιχεία για

την προσωπική κατανάλωση, το εισόδημα και τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου.

Το ΑΕΠ μπορεί να αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,3% κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου μετά τη συρρίκνωσή του τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με οικονομολόγους του Bloomberg. Η εκτίμηση της Atlanta Fed για το ΑΕΠNow τοποθετεί την ανάπτυξη τρίτου τριμήνου στο 2,9%.

Λεπτομέρειες της έκθεσης θα παρέχουν ενδείξεις για το επίπεδο της καταναλωτικής και επιχειρηματικής ζήτησης σε μια περίοδο αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων και εν μέσω της σειράς τεράστιων αυξήσεων των επιτοκίων της Fed. Μεταξύ άλλων, η επιθετική σύσφιξη της πολιτικής πιθανότατα οδήγησε σε κατάρρευση των επενδύσεων σε κατοικίες του τρίτου τριμήνου. Η Fed της Ατλάντα εκτιμά ότι η προσωπική κατανάλωση αυξήθηκε με ρυθμό 1,2% στο τρίμηνο, που θα ήταν η βραδύτερη πρόοδος από τους πρώτους μήνες της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, οι επιχειρηματικές δαπάνες για εξοπλισμό φαίνεται να ανακάμπτουν μετά από μια ανάπαυλα τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Η έκθεση εσόδων και δαπανών του Σεπτεμβρίου την Παρασκευή θα δείξει πόση δυναμική, αν υπήρχε, είχε η οικονομία στο τέταρτο τρίμηνο. Τα στοιχεία προβλέπεται επίσης να δείξουν ανάκαμψη σε έναν βασικό δείκτη πληθωρισμού που παρακολούθησαν οι αξιωματούχοι της Fed μετά από μια παρόμοια μέτρηση που επιταχύνθηκε σε υψηλό 40 ετών.

Βορειότερα, μια ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάγνωση του πληθωρισμού έχει αφήσει τους οικονομολόγους διχασμένους για το πόσο επιθετικά η Τράπεζα του Καναδά θα αυξήσει τα επιτόκια την Τετάρτη. Ορισμένοι εμμένουν στις προβλέψεις για κίνηση μισής μονάδας, ενώ άλλοι

αναμένουν αύξηση 75 μονάδων βάσης, σύμφωνα με τις προσδοκίες των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Εάν οι αξιωματούχοι στην Οτάβα επιλέξουν τη μεγαλύτερη επιλογή, αυτό θα ανέβαζε το επιτόκιο αναφοράς δανεισμού μίας ημέρας στο 4% για πρώτη φορά από τις αρχές του 2008.

Ασία...

Η Κίνα παρουσίασε μια νέα, γεμάτη πιστούς ηγετική ομάδα την Κυριακή, καθώς ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εδραίωσε την εξουσία για τρίτη θητεία και οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για την οικονομική πολιτική. Παρακολουθούν επίσης την καθυστερημένη δημοσίευση των αριθμών του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου της Κίνας και των αναγνώσεων του Σεπτεμβρίου για τις λιανικές πωλήσεις, τις επενδύσεις, τη βιομηχανική παραγωγή και την προβληματική αγορά κατοικιών.

Με το Τόκιο να εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά το γιεν, η Τράπεζα της Ιαπωνίας συνεδριάζει για να αποφασίσει την πολιτική. Ο κυβερνήτης Haruhiko Kuroda επιμένει ότι θα επιμείνει στα χαμηλά επιτόκια για να τονώσει την ενάρετη μορφή πληθωρισμού που επιδιώκει εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, ακόμη και καθώς οι αγορές συνεχίζουν να πιέζουν το νόμισμα και το ανώτατο όριο απόδοσης της BOJ.

Την Τρίτη, ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Τζιμ Τσάλμερς αποκαλύπτει ενημέρωση για τον προϋπολογισμό -- την πρώτη του μετά την εκλογική νίκη του Εργατικού Κόμματος. Την επόμενη ημέρα, τα τελευταία στοιχεία για τις τιμές της Αυστραλίας αναμένεται να δείξουν ότι ο μετρούμενος πληθωρισμός τρέχει με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1990.

Η Νότια Κορέα εκδίδει στοιχεία για το ΑΕΠ την Πέμπτη που αναμένεται να δείξουν επιβράδυνση της ανάπτυξης. Και στη Νοτιοανατολική Ασία, η Σιγκαπούρη εκδίδει την τελευταία της εκτύπωση πληθωρισμού που είναι πιθανό να δείξει ότι τα κέρδη των τιμών παραμένουν σε υψηλό 14 ετών, ενώ η κεντρική τράπεζα των Φιλιππίνων θα παρακολουθείται καθώς προσπαθεί να υπερασπιστεί το νόμισμα έναντι περαιτέρω απωλειών.

Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική

Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου θα σπεύσει σε διαγωνισμό ηγεσίας την ερχόμενη εβδομάδα μετά την παραίτηση της Liz Truss από την πρωθυπουργία μετά από έναν άθλιο προϋπολογισμό που προκάλεσε ανείπωτη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι κανόνες που ανακοινώθηκαν βιαστικά σημαίνουν ότι ένα αποτέλεσμα μπορεί να προκύψει μόλις τη Δευτέρα -- με το σκεπτικό ότι σε ένα περιορισμένο πεδίο δύο υποψηφίων, εκείνος με τη μικρότερη υποστήριξη θα αντιμετωπίσει πίεση να αποσυρθεί και να τελειώσει το όλο θέμα.

Όποιος κερδίσει θα κληρονομήσει μια οικονομία που αγωνίζεται να αποτινάξει τη μακροπρόθεσμη παρακμή. Ένα πολυαναμενόμενο δημοσιονομικό σχέδιο μπορεί να επιχειρήσει να το αντιμετωπίσει αυτό και τα γεγονότα τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουν εάν η πρόταση θα ανακοινωθεί στις 31 Οκτωβρίου όπως έχει προγραμματιστεί ή θα μετατεθεί.

Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ επικεντρώνονται στην απόφασή τους για τα επιτόκια την Πέμπτη, τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη από όλη την ευρωζώνη θα επιστήσουν επίσης την προσοχή.

Τη Δευτέρα αναμένονται έρευνες των υπευθύνων προμηθειών για τον Οκτώβριο, ενώ την Παρασκευή θα δημοσιευτεί το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου σε τρεις μεγάλες χώρες. Της Γερμανίας είναι πιθανό να παρουσιάσει συρρίκνωση, ενώ η γαλλική και η ισπανική οικονομία πιθανότατα επιβραδύνθηκαν σημαντικά. Η Σουηδία, η οποία αντιμετωπίζει τώρα μια στεγαστική ύφεση τόσο σοβαρή όσο κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, είναι πιθανό να δει το ΑΕΠ να συρρικνώνεται και στο τρίμηνο. Τα στοιχεία αυτά αναμένονται αυθημερόν.

Επίσης την Παρασκευή, οι Ρώσοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πιθανό να θέσουν σε αναμονή τη χαλάρωση καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται και η αυξανόμενη αβεβαιότητα γύρω από την εισβολή στην Ουκρανία πλήττει την εμπιστοσύνη.

Αλλού στην περιοχή, ο υπουργός Οικονομικών της Νότιας Αφρικής Enoch Godongwana θα παρουσιάσει τον δεύτερο μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό του την Τετάρτη, με καλύτερη από την αναμενόμενη είσπραξη φόρων και υψηλότερο ονομαστικό ΑΕΠ που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε βελτίωση των βασικών δεικτών.

Θα παράσχει επίσης λεπτομέρειες για το πολυαναμενόμενο σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών να αναλάβει ένα μέρος της κρατικής επιχείρησης κοινής ωφέλειας Eskom Holdings SOC Ltd. το χρέος των 413 δισεκατομμυρίων ραντ (22,8 δισεκατομμύρια δολάρια).

Την ίδια ημέρα, η κεντρική τράπεζα της Ναμίμπια πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για να διασφαλίσει τη σύνδεση του νομίσματός της με το ραντ και να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. · Για περισσότερα, διαβάστε την πλήρη εβδομάδα της Bloomberg Economics για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική

Λατινική Αμερική...

Ένας κύκλος ρεκόρ σύσφιξης της κεντρικής τράπεζας και επιβράδυνσης της ανάπτυξης φαίνεται να βελτιώνεται τελικά από τις τιμές καταναλωτή του Μεξικού, αναμένεται να δείξουν τα στοιχεία που αναμένονται τη Δευτέρα. Τα βασικά στοιχεία πιθανότατα κορυφώθηκαν, επιτέλους, αν και οι βασικές ενδείξεις μπορεί να αυξήθηκαν από το 8,29%.

Σε μια πολυάσχολη εβδομάδα για τη Βραζιλία, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκαν για πέμπτο μήνα έως τα μέσα Οκτωβρίου, με τον ευρύτερο δείκτη πληθωρισμού να έρχεται λίγο πάνω από το 7%.

Με αυτά τα δεδομένα στη διάθεσή της, η κεντρική τράπεζα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο 13,75% για δεύτερη συνεδρίαση την Τετάρτη. Η τράπεζα έχει σηματοδοτήσει την πρόθεσή της

να διατηρήσει τον δείκτη αναφοράς Selic υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα στοιχεία για την ανεργία και τη δημιουργία επίσημων θέσεων εργασίας είναι επίσης διαθέσιμα.

Την Πέμπτη, τα πρακτικά της συνεδρίασης της Banco Central de Chile στις 12 Οκτωβρίου ενδέχεται να προσφέρουν πρόσθετη καθοδήγηση αφού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ολοκλήρωσαν έναν κύκλο αύξησης ρεκόρ στο 11,25% και δήλωσαν ότι θα διατηρήσουν το ποσοστό εκεί «όσο είναι απαραίτητο». Η Χιλή αναφέρει επίσης δεδομένα εργασίας, μεταποίησης, παραγωγής χαλκού και λιανικών πωλήσεων.

Κλείνοντας την εβδομάδα, η Banco de la Republica της Κολομβίας πρόκειται να αντιμετωπίσει πληθωρισμό στο 11,44% και να εξακολουθεί να αυξάνεται, το πέσο κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και τον πρόεδρο να εκλιπαρεί τους επενδυτές να διατηρήσουν τα μετρητά τους στη χώρα. Οι αναλυτές αναμένουν αύξηση 100 μονάδων βάσης στο 11% την Παρασκευή με περαιτέρω σύσφιξη να έρχεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ