Χρ. Σταϊκούρας: Να μην πλήττουν περισσότερο τις οικονομίες της Ε.Ε. οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας 

Χρ. Σταϊκούρας: Να μην πλήττουν περισσότερο τις οικονομίες της Ε.Ε. οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας 

Η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στην Ουάσινγκτον με διευρυμένη σύνθεση και τη συμμετοχή της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έλαβε μέρος σήμερα (Παρασκευή 14/10) στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup με διευρυμένη σύνθεση, με τη συμμετοχή της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, και επέτρεψε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Αμερικανίδα ομόλογό τους να ανταλλάξουν απόψεις για τις υπερατλαντικές οικονομικές προοπτικές και κινδύνους.

Στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας προκαλεί σημαντικό κόστος και αυξημένη μεσοπρόθεσμη αβεβαιότητα, τόσο για την ευρωπαϊκή, όσο και για την αμερικανική οικονομία. «Ιδίως ο υψηλός πληθωρισμός αποτελεί κοινή πρόκληση, που απειλεί την ανάκαμψη από την πανδημία και υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, μέσω των εντονότερων επιπτώσεών του στους ευάλωτους» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στις ΗΠΑ το συνολικό μείγμα πολιτικής κινείται, σαφώς, σε τροχιά σύσφιγξης, και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να επιδιωχθεί η καλύτερη δυνατή ισορροπία μεταξύ οικονομικών και κοινωνικών προτεραιοτήτων, εξασφαλίζοντας τη μεσοπρόθεσμη οικονομική και δημοσιονομική διατηρησιμότητα.

Ο υπουργός Οικονομικών τάχθηκε, επίσης, υπέρ του στενότερου συντονισμού πολιτικών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, ώστε να μειωθεί η διεθνής αβεβαιότητα.

Τόνισε, ακόμα, ότι η Ελλάδα - επί τη βάσει της σταθερής προσήλωσής της στο διεθνές δίκαιο - υποστηρίζει πλήρως τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Σημείωσε, δε, πως η χώρα μας συμφωνεί ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να μην πλήττουν τις οικονομίες της Ε.Ε. περισσότερο από τη ρωσική οικονομία, καθώς και να μην ανταμείβουν όσους συντάσσονται με τη Ρωσία ή παραμένουν ουδέτεροι, εκμεταλλευόμενοι τον πόλεμο προς το δικό τους, στενό συμφέρον, σε πλήρη αντίθεση με τις υποχρεώσεις τους ως μέλη του ΝΑΤΟ και σύμμαχοι της Δύσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ