Περικοπή 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα, προτείνει ο ΟΠΕΚ+

Οι υπουργοί θα συζητήσουν τη σύσταση κατά τη σύνοδό τους αργότερα σήμερα. Το Καρτέλ επιδιώκει να ανακόψει τη διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου καθώς η οικονομία αποδυναμώνεται

Περικοπή 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα, προτείνει ο ΟΠΕΚ+

Η Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης, του ΟΠΕΚ+ συνέστησε μείωση των ορίων παραγωγής του ομίλου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, καθώς επιδιώκουν να σταματήσουν τη διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου που προκαλείται από την αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η σύσταση της Κοινής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης του καρτέλ θα συζητηθεί από τους υπουργούς σήμερα, προτού λάβουν τελική απόφαση πολιτικής.

Εάν η πλήρης συνεδρίαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του επικυρώσει την πρόταση, θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά από ότι υποδηλώνει ο κύριος αριθμός, επειδή αρκετές χώρες αντλούν ήδη πολύ κάτω από τις ποσοστώσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι θα συμμορφώνονταν ήδη με τα νέα τους όρια χωρίς να χρειάζεται να μειώσουν την παραγωγή.

Μια μείωση κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στον στόχο παραγωγής του ομίλου, που μοιράζεται αναλογικά, θα απαιτούσε μόλις οκτώ χώρες να μειώσουν την πραγματική παραγωγή και θα επέφερε πραγματική μείωση μόνο 880.000 βαρελιών την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Θα εξακολουθούσε να είναι η μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ από το 2020, μια κίνηση που κινδυνεύει να προσθέσει ένα ακόμη σοκ σε μια παγκόσμια οικονομία που ήδη μάχεται τον πληθωρισμό λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν 0,6% στο Λονδίνο στα 92,37 δολάρια το βαρέλι στις 2:21 μ.μ.

Η κίνηση θα ενοχλούσε επίσης τις ΗΠΑ και ενδεχομένως να προκαλέσει αντίδραση από την Ουάσινγκτον. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία νωρίτερα φέτος αναζητώντας υψηλότερη παραγωγή και χαμηλότερες τιμές αντλίας για τους Αμερικανούς ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών τον Νοέμβριο.

Νωρίτερα σήμερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν κλήσεις σε ομολόγους τους στον Κόλπο προσπαθώντας να απωθήσουν την κίνηση για μείωση της παραγωγής, σύμφωνα με πληροφορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ