Αναπάντεχη μείωση του πληθωρισμού στη Γαλλία

Οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν 6,2% τον Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία θα συμβάλουν στη διαμόρφωση της απόφασης της ΕΚΤ του Οκτωβρίου για τα επιτόκια

Αναπάντεχη μείωση του πληθωρισμού στη Γαλλία

Ο γαλλικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε απροσδόκητα, μέρος μιας αποκλίνουσας εικόνας τιμών μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών της ηπείρου, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίζει εάν θα πραγματοποιήσει νέα απότομη αύξηση των επιτοκίων.

Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ενισχύθηκαν 6,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν τον Σεπτέμβριο -- από 6,6% τον Αύγουστο. Οι οικονομολόγοι είχαν εκτιμήσει ότι ο πληθωρισμός διατηρήθηκε σταθερός.

Τα γαλλικά στοιχεία ακολουθούν μια αιφνιδιαστική επιβράδυνση στην Ισπανία. Υπήρξαν όμως μεγάλα άλματα στη Γερμανία και την Ολλανδία, όπου οι τιμές αυξήθηκαν 17,1%. Οι αριθμοί για τη ζώνη του ευρώ των 19 χωρών αναμένονται αργότερα την Παρασκευή και είναι πιθανό να δείξουν επιτάχυνση στο ιστορικό υψηλό του 9,7%.

Οι μετρήσεις είναι καίριας σημασίας για να καθοριστεί εάν η ΕΚΤ θα επαναλάβει την ιστορική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου είναι τα τελευταία πριν από την επόμενη προγραμματισμένη απόφαση νομισματικής πολιτικής στις 27 Οκτωβρίου.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau δήλωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να ενεργήσει με αποφασιστικό αλλά συντεταγμένο τρόπο για να καταπολεμήσει τα κέρδη των τιμών που διευρύνονται πέρα από τις τιμές της ενέργειας και γίνονται όλο και πιο εγχώρια.

Οι αριθμοί πληθωρισμού από τη στατιστική υπηρεσία Insee την Παρασκευή έδειξαν επιβράδυνση στην ενέργεια και τις υπηρεσίες, ενώ το κόστος των τροφίμων επιταχύνθηκε.

Μια ξεχωριστή έκθεση από το Insee την Παρασκευή έδειξε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν αμετάβλητες τον Αύγουστο από τον Ιούλιο, καθώς η αύξηση των δαπανών για βιομηχανικά προϊόντα αντιστάθμισε τη μείωση των δαπανών για τρόφιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ