Γερμανία: Ανώτατη τιμή στο φυσικό αέριο αντί για επιβολή έκτακτης εισφοράς αποφάσισε η κυβέρνηση

Γερμανία: Ανώτατη τιμή στο φυσικό αέριο αντί για επιβολή έκτακτης εισφοράς αποφάσισε η κυβέρνηση

Να θέσει ανώτατη τιμή για τους καταναλωτές αντί την επιβολή έκτακτης εισφοράς φυσικού αερίου(2,4 λεπτά/kWh), αποφάσισε ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία, δίνοντας τέλος στην ενδοκυβερνητική διαμάχη των τελευταίων εβδομάδων.

Σε δημοσίευμα του το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο επικαλείται τη μελέτη του Ιδρύματος «Χανς Μπέκλερ» για λογαριασμό της κυβέρνησης, το «φρένο τιμής αερίου» θα κοστίσει μεταξύ 15,6 και 36,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ενώ η Handelsblatt αναφέρει ότι θα διατεθούν συνολικά περίπου 150-200 δισεκατομμύρια. Τα κεφάλαια θα αποδεσμευθούν από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF), το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού προκειμένου να στηρίξει επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είχε ανακοινώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι από την 1η Οκτωβρίου επρόκειτο να εισαχθεί ειδική εισφορά, ύψους 2,419 λεπτά/kWh, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της αγοράς ενέργειας. Με την εισφορά, οι πάροχοι ενέργειας, οι οποίοι αγοράζουν πλέον πολύ ακριβότερα, θα είχαν τη δυνατότητα να μετακυλίσουν έως και 90% του επιπλέον κόστους τους στους πελάτες. Η ανακοίνωση του μέτρου προκάλεσε όμως έντονες αντιδράσεις από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Φιλελεύθερους (FDP), καθώς θα επωφελούνταν οριζόντια οι πάροχοι, ακόμη και αν ήταν κερδοφόροι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ