EKT: Αύξηση επιτοκίων στο 3% μέχρι τον Ιούνιο

EKT: Αύξηση επιτοκίων στο 3% μέχρι τον Ιούνιο

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 3% μέχρι τον Ιούνιο, διπλάσιο από το επίπεδο που αναμενόταν στις αρχές του μήνα.

Τα swaps που συνδέονται με τις συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3% έως τον Μάιο, διπλάσιο από το επίπεδο που αναμενόταν στις αρχές του μήνα. Στην περίπτωση της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια σήμερα, το βασικό επιτόκιο παρατηρήθηκε για λίγο να αυξάνεται στο 5% τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η αμείλικτη αύξηση των στοιχημάτων για υψηλότερο κόστος δανεισμού επιδεινώθηκε από την χθεσινή απόφαση της Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας. Δείχνει επίσης ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού, ο οποίος αποδείχθηκε πολύ πιο επίμονος από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι, απέχει πολύ από το να τελειώσει.

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα υποχώρησαν, καθοδηγούμενα από το short-end, καθώς οι συναλλαγές ξεκίνησαν την Πέμπτη. Η διετής γερμανική απόδοση εκτινάχθηκε 14 μονάδες βάσης στο 1,90%. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες, ακόμη και αφού οι αξιωματούχοι προχώρησαν στις αρχικές κινήσεις σε αυτό που αποκάλεσε «την ταχύτερη αλλαγή στα επιτόκια στην ιστορία μας».

Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων σωρευτικά κατά 125 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο. Αύξησε το κόστος δανεισμού κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας στο 0,75% νωρίτερα αυτό το μήνα σε μια προσπάθεια να καταστείλει τον πληθωρισμό που τρέχει με ετήσιο ρυθμό ρεκόρ 9,1%.

Οι επενδυτές για την BOE να πραγματοποιήσει την έβδομη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της σήμερα. Είναι επίσης πιθανό να επιβεβαιώσει τα σχέδια για πώληση περισσότερων από τα ομόλογα ύψους 895 δισεκατομμυρίων λιρών που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ενισχύοντας την πίεση στα gilts. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Η απόδοση του διετούς χρυσού αυξήθηκε 10 μονάδες βάσης στο 3,49%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ