Αναπόφευκτη η ύφεση στην Ευρωζώνη

Έρευνα προβλέπει 80% πιθανότητα ύφεσης το επόμενο έτος. Αναμένεται δεύτερη αύξηση των επιτοκίων οκτωβρίου κατά 75 μονάδες βάσης

Αναπόφευκτη η ύφεση στην Ευρωζώνη

Ο κίνδυνος ύφεσης στη ζώνη του ευρώ έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι μια χειμερινή συμπίεση της ενέργειας θα προκαλέσει πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν σε έρευνα του Bloomberg τοποθετούν τώρα την πιθανότητα δύο συνεχόμενων τριμήνων συρρίκνωσης στο 80% τους επόμενους 12 μήνες, από 60% σε προηγούμενη έρευνα. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ και από τις πιο εκτεθειμένες σε περικοπές στις προμήθειες φυσικού αερίου, είναι πιθανό να συρρικνωθεί ήδη από αυτό το τρίμηνο.

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο διανομής ενέργειας αφού η Ρωσία στραγγάλισε τις αποστολές φυσικού αερίου στην περιοχή και ήδη αντιμετωπίζουν πρωτοφανή υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και άλλα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό. Οι επιχειρηματικές έρευνες σηματοδοτούν ότι η δραστηριότητα συρρικνώνεται από τον Ιούλιο, με ελάχιστες ενδείξεις βελτίωσης βραχυπρόθεσμα.

Ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα να κορυφωθεί στο 9,6% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, σχεδόν πέντε φορές τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι ερωτηθέντες δεν βλέπουν να πλησιάζει τον στόχο του 2% μέχρι το 2024.

Ενώ οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προέβλεψαν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα παραμείνει στάσιμη, και δεν θα συρρικνωθεί, όταν επικαιροποιήσουν την πολιτική τους αυτόν τον μήνα, κρούουν όλο και περισσότερο τον κώδωνα του κινδύνου για τις προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμού της περιοχής. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνάδελφοί της έχουν δικαιολογήσει μεγαλύτερες αυξήσεις ως ένδειξη της αποφασιστικότητας τους να δαμάσουν την αύξηση των τιμών, αν και οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι ο χρόνος τους εξαντλείται για να προβούν σε τέτοιες ενέργειες.

Οι ερωτηθέντες στην έρευαν βλέπουν τώρα την ΕΚΤ να διακόπτει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων νωρίτερα, αλλά να αυξάνει τα επιτόκια υψηλότερα στο ανώτατο επίπεδο του 2% για το επιτόκιο καταθέσεων έως τον Φεβρουάριο. Περισσότεροι από τους μισούς αναμένουν αύξηση 75 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ τον Οκτώβριο.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέην, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ αυτόν τον μήνα ήταν «κατάλληλη», ενώ σηματοδότησε ότι τα μελλοντικά βήματα είναι πιθανό να γίνουν μικρότερα. Άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δήλωσαν στο Bloomberg μετά την τελευταία απόφαση ότι δεν αποκλείουν περαιτέρω αύξηση 75 μονάδων βάσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ