Ακριβαίνει το χρήμα: Αύξηση 75 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ

Οι οικονομολόγοι βλέπουν το επιτόκιο καταθέσεων να αυξάνεται στο 0,75% από 0% Οι μετριοπαθείς προτιμούν την κίνηση μισής μονάδας με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει ύφεση

Ακριβαίνει το χρήμα: Αύξηση 75 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται στο χείλος μιας τεράστιας αύξησης των επιτοκίων κατά τρία τέταρτα για να ανακτήσει τον έλεγχο του πληθωρισμού ρεκόρ, ακόμη και όταν αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης στην ευρωζώνη.

Το πρωτοφανές βήμα νομισματικής σύσφιξης, το οποίο θα ανέβαζε το επιτόκιο καταθέσεων στο 0,75% από 0%, προβλέπει η πλειοψηφία των οικονομολόγων, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ονομάτων της Wall Street Goldman Sachs, Bank of America και JPMorgan Chase.

Τα στοιχήματα των επενδυτών κλίνουν επίσης προς τις 75 μονάδες βάσης. Τα στοιχήματα υποχώρησαν μερικώς τις τελευταίες ημέρες, καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία πυροδοτούν φόβους για ύφεση και οι μετριοπαθείς της ΕΚΤ, που ανησυχούν για τις προοπτικές ανάπτυξης συσπειρώθηκαν πίσω από μια πιο μέτρια αύξηση μισής μονάδας.

Μια μεγαλύτερη κίνηση θα έβλεπε την ΕΚΤ να ενταχθεί στις περισσότερες από 40 κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Federal Reserve, που έχουν αναπτύξει υπερβολικές αυξήσεις για να περιορίσουν τον επίμονο πληθωρισμό. Θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει το ευρώ και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους επικριτές που λένε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήταν πολύ αργοί για να ενεργήσουν καθώς το τέλος των lockdown του Covid και ο πόλεμος στην Ουκρανία έστειλαν τις τιμές στα ύψη.

Η απόφαση για τα επιτόκια αναμένεται στις 2:15 μ.μ. στη Φρανκφούρτη, 30 λεπτά πριν από τη συνέντευξη Τύπου της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, με επικαιροποιημένες οικονομικές προβλέψεις να αναμένονται παράλληλα με την ανακοίνωση.

Οι επενδυτές είναι επίσης πρόθυμοι για σαφήνεια σχετικά με το πώς το αυξανόμενο κόστος δανεισμού θα επηρεάσει την αντιμετώπιση από την ΕΚΤ των 4,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ της πλεονάζουσας ρευστότητας που χάνεται γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης και για μια καθοδήγηση σχετικά με το πότε οι αξιωματούχοι μπορεί να αρχίσουν να συρρικώνουν το απόθεμα ομολόγων που συσσώρευσαν κατά τη διάρκεια πρόσφατων κρίσεων.

Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων κατά τρία τέταρτα εμφανίστηκε στα τέλη του περασμένου μήνα από τα γεράκια του Διοικητικού Συμβουλίου που συμμετείχαν στην ετήσια υποχώρηση του Jackson Hole της Fed. Ακόμη και μερικοί από τους πιο επιφυλακτικούς συναδέλφους τους προέτρεψαν σε δυναμική δράση.

Το αν θα υλοποιηθεί θα εξαρτηθεί εν μέρει από τις νέες προβλέψεις, συγκεκριμένα, πόσο έχουν επιδεινωθεί οι προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμού, με ορισμένους αναλυτές να λένε ότι το νομισματικό μπλοκ των 19 μελών βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

Οι τιμές αυξήθηκαν 9,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν τον Αύγουστο, σχεδόν πέντε φορές περισσότερο από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ μεσοπρόθεσμα, ενώ ένα μέτρο που αποκλείει τα τρόφιμα και την ενέργεια έφτασε επίσης σε υψηλό όλων των εποχών. Οι καταναλωτές που συμμετείχαν σε έρευνα της ΕΚΤ προβλέπουν πληθωρισμό 5% τους επόμενους 12 μήνες και 3% σε τρία χρόνια.

Το ευρώ δεν βοήθησε. Η πτώση του κάτω από την ισοτιμία έναντι του δολαρίου έχει αυξήσει το κόστος των εισαγωγών, ιδίως των εμπορευμάτων που τιμολογούνται στο αμερικανικό νόμισμα. Οτιδήποτε λιγότερο από μια αύξηση τριών τετάρτων μονάδων κινδυνεύει με περαιτέρω αδυναμία, επισημαίνουν σοβαροί αναλυτές.

Τα γεράκια της ΕΚΤ θα αντιμετωπίσουν την αντίθεση του επικεφαλής οικονομολόγου Φίλιπ Λέιν, ο οποίος πρότεινε μια «σειρά πολλαπλών βημάτων και όχι μικρότερο αριθμό μεγαλύτερων αυξήσεων επιτοκίων».

Υπάρχουν και ενδείξεις πολιτικής δυσφορίας. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η νομισματική σύσφιξη «πρέπει να γίνει συμβατή με μια πορεία οικονομικής ανάκαμψης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ