Σε άνοδο το πετρέλαιο καθώς συνεδριάζει π ΟΠΕΚ+ για να αποφασίσει την παραγωγή, στο κόκκινο το αέριο

Συμμαχία παραγωγών για συμφωνία σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής εν μέσω ενεργειακής κρίσης Το αργό αυξάνεται στα 89 δολάρια το βαρέλι, ενώ το δολάριο σκαρφαλώνει σε ρεκόρ

Σε άνοδο το πετρέλαιο καθώς συνεδριάζει π ΟΠΕΚ+ για να αποφασίσει την παραγωγή, στο κόκκινο το αέριο

Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε στο άνοιγμα της εβδομάδας καθώς ο ΟΠΕΚ+ αντιμετώπισε μια κρίσιμη απόφαση για την παραγωγή και η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης επιδεινώθηκε δραματικά.

Το West Texas Intermediate ενισχύθηκε προς τα 89 δολάρια το βαρέλι, καθώς τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αυξήθηκαν έως και 35%. Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα συναντηθούν σήμερα για να καθορίσουν τα επίπεδα εφοδιασμού για τον Οκτώβριο, αφού η Σαουδική Αραβία μιλάει για μείωση.

Το αργό έχει υποχωρήσει κατά περίπου ένα τέταρτο από τις αρχές Ιουνίου, καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνθηκε και οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια, διαγράφοντας όλα τα κέρδη από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Την περασμένη εβδομάδα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός, Gazprom, δήλωσε ότι οι ροές φυσικού αερίου κατά μήκος ενός βασικού αγωγού προς τη Γερμανία δεν θα ξαναρχίσουν, αμέσως μετά την έγκριση από τους υπουργούς της G-7 μιας πρωτοβουλίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για τον περιορισμό της τιμής του ρωσικού πετρελαίου.

Η τελευταία άνοδος των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, η οποία σημείωσε το μεγαλύτερο ενδοημερήσιο άλμα από τον Μάρτιο, μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι για το αργό πετρέλαιο. Ενώ το ακριβότερο φυσικό αέριο μπορεί να προκαλέσει πρόσθετη ζήτηση για καύσιμα με βάση το αργό, το ράλι απειλεί επίσης να βυθίσει την περιοχή σε βαθιά ύφεση, μειώνοντας τη συνολική κατανάλωση.

Η άνοδος του πετρελαίου ήρθε ακόμη και όταν ένας δείκτης του Bloomberg για το greenback υποχώρησε σε υψηλό όλων των εποχών εν μέσω μιας ευρείας μετατόπισης από τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τις επιπτώσεις από την επιδεινούμενη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης. Συνήθως ένα ακριβότερο δολάριο είναι ένας αντίθετος άνεμος για εμπορεύματα όπως το αργό.

Πριν από τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ -- η οποία πέφτει σε αργία των ΗΠΑ που μπορεί να μειώσει τις συναλλαγές -- οι περισσότεροι παρατηρητές της αγοράς δήλωσαν ότι δεν αναμένουν καμία αλλαγή στην προσφορά σε αυτό το σημείο παρά την προειδοποίηση από το Ριάντ. Σύμφωνα με την JPMorgan, οι ποσοστώσεις παραγωγής θα μετακυλιστούν τον Οκτώβριο, καθώς τα καλοκαιρινά πλεονάσματα θα μετατραπούν σε ελλείμματα.

Τα χρονικά spreads της αγοράς πετρελαίου ήταν ευμετάβλητα τις τελευταίες εβδομάδες. Το άμεσο spread του Brent, η διαφορά μεταξύ των δύο πλησιέστερων συμβολαίων του και μιας ευρέως παρακολουθούμενης μέτρησης για ενδείξεις σχετικά με τη στενότητα, ήταν 1,40 δολάρια το βαρέλι σε υποχώρηση, σε σύγκριση με 2,16 δολάρια την περασμένη Δευτέρα και 67 σεντς πριν από δύο εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ