Τουρκία: Στο 80% ο πληθωρισμός και έχει ακόμη μέλλον

Η αύξηση των τιμών στην Τουρκία πιθανότατα ξεπέρασε το ετήσιο 81% τον Αύγουστο Ο Ερντογάν επιδιώκει την ανάπτυξη πριν από τις εκλογές μέσω φθηνών δανείων

Τουρκία: Στο 80% ο πληθωρισμός και έχει ακόμη μέλλον

Ο τουρκικός πληθωρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να κορυφωθεί πάνω από το 80% σύντομα, αν και ο κίνδυνος είναι ότι θα αφήσει τις προσδοκίες για τις τιμές εδραιωμένες σε υψηλά επίπεδα για τα επόμενα χρόνια.

Για μεγάλο μέρος του έτους, η Τουρκία ήταν ανθεκτική στον ταχύτερο πληθωρισμό εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες παρά την αδράνεια της κεντρικής τράπεζας. Τώρα, μερικές γωνιές της οικονομίας των 820 δισεκατομμυρίων δολαρίων βλέπουν τις πιέσεις να μετριάζονται απότομα, με τα ποσοστά του Αυγούστου του κόστους εισροών και του πληθωρισμού των τιμών πώλησης στη μεταποίηση να είναι τα ασθενέστερα εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν 2%, η μικρότερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με τη διάμεση πρόβλεψη σε έρευνα οικονομολόγων του Bloomberg.

Ο ετήσιος πληθωρισμός πιθανότατα σκαρφάλωσε σε λίγο πάνω από το 81% -- περισσότερο από 16 φορές τον επίσημο στόχο της κεντρικής τράπεζας -- από σχεδόν 80% ένα μήνα νωρίτερα, έδειξε άλλη δημοσκόπηση. Η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας πρόκειται να δημοσιεύσει τα στοιχεία τη Δευτέρα.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία διατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό σταθερός σε μονοψήφια ποσοστά από το 2004 έως το 2016. Αλλά οι πολιτικές που έδωσαν προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη και τον φθηνό δανεισμό εις βάρος της λίρας και της σταθερότητας των τιμών τελικά άγγιξαν τους γύρους πληθωρισμού που κορυφώθηκαν με τη φετινή έκρηξη.

Η μακροπρόθεσμη ζημιά από την κρίση, ωστόσο, μπορεί να οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο διαστρεβλώνει τις προσδοκίες των τιμών. Μια έρευνα του Αυγούστου από την κεντρική τράπεζα διαπίστωσε ότι οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι πάνω από 24% έως και δύο χρόνια στο μέλλον.

Η κυβέρνηση αύξησε την πρόβλεψή της για αύξηση των τιμών στο 65% το 2022, από 9,8% προηγουμένως και βλέπει να επιβραδύνεται σε περίπου 25% το επόμενο έτος, σύμφωνα με νέο τριετές σχέδιο που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα την Κυριακή. Δεν αναμένεται να είναι κάτω από το 10% μέχρι το 2025.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν παραμείνει μέχρι στιγμής ατάραχοι, χαρακτηρίζοντας παροδικά τα κέρδη των τιμών και κατηγορώντας την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ότι προκαλεί παγκόσμια αύξηση του κόστους των τροφίμων και των εμπορευμάτων.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος της ζημιάς έχει προκληθεί από τον ίδιο τον εαυτό του.

Η Τουρκία έχει τα βαθύτερα αρνητικά επιτόκια στον κόσμο όταν προσαρμόζεται στον πληθωρισμό. Η λίρα υποχωρεί περίπου 27% έναντι του δολαρίου φέτος, με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές.

Ακόμη και απογυμνώνοντας ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, ο τουρκικός πληθωρισμός έχει αυξηθεί, με τον βασικό δείκτη να φτάνει κοντά στο 62% τον Ιούλιο και προβλέπεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Ο πληθωρισμός λιανικής στην πιο εύπορη πόλη της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, τον περασμένο μήνα, αυξήθηκε σχεδόν στο 100% από ένα χρόνο νωρίτερα.

Μια άλλη πρόκληση είναι η απειλή μιας οικονομικής επιβράδυνσης στο μέλλον.

Ενώ οι μεγάλες τράπεζες από την Goldman Sachs Group Inc. έως τη Morgan Stanley αναθεώρησαν υψηλότερα τις προοπτικές τους για το 2022 για την Τουρκία μετά από ταχύτερη από την προβλεπόμενη ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο, ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να βάλουν φρένο στην οικονομία στο υπόλοιπο του έτους.

Ανησυχώντας για «κάποια απώλεια δυναμικής», η κεντρική τράπεζα μείωσε ήδη το επιτόκιο αναφοράς της τον περασμένο μήνα κατά 100 μονάδες βάσης στο 13%. Η οικονομική εμπιστοσύνη μειώνεται επίσης για μεγάλο μέρος του έτους.

Οι τιμές καταναλωτή θα μπορούσαν να υποστούν και πάλι πιέσεις εάν οι αρχές απελευθερώσουν περισσότερα κίνητρα πριν από τις εκλογές σε λιγότερο από ένα χρόνο από τώρα.

Προς το παρόν, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητά «λίγη υπομονή και περισσότερη υποστήριξη», λέγοντας την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται στις αρχές του νέου έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ