Όλα τα μάτια του πλανήτη στο Συμπόσιο της Fed στο Jackson Hole

Ο Πάουελ μιλά την Παρασκευή, Ευρωπαίοι και Ασιάτες αξιωματούχοι το Σάββατο. Μεταξύ των παρευρισκομένων περιλαμβάνονται ο Κουρόντα της BoJ, ο Μπέιλι της BoE, η Σνάμπελ της ΕΚΤ

Όλα τα μάτια του πλανήτη στο Συμπόσιο της Fed στο Jackson Hole

Η ετήσια συγκέντρωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κάνσας Σίτι στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ ξεκκίνησε με δείπνο χθες το βράδυ. Οι αγορές, οι επιχειρήσεις, οι επενδυτές, και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, έχουν στρέψει την προσοχή τους στο τι θα ακουστεί στο Συμπόσιο, από τους κεντρικούς τραπεζίτες του πλανήτη, σε μια προσπάθεια να διαγνώσουν το τι έρχεται στη διεθνή οικονομία. 

Επιστρέφοντας σε ένα δια ζώσης συνέδριο για πρώτη φορά από την εξάπλωση της πανδημίας το 2020, η σύνθεση βαρέων βαρών ηγείται από τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ με ομιλία σήμερα το απόγευμα στις 17:00 ώρα Ελλάδος.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν προσεκτικά τυχόν ενδείξεις σχετικά με το πώς σκέφτεται η FED, τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων πριν από τη συνεδρίαση πολιτικής της στις 20-21 Σεπτεμβρίου, αφού αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας σε κάθε μία από τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της.

Εκτός από τον Πάουελ, θα παρευρεθούν επίσης η αντιπρόεδρος της Fed Λάελ Μπράιναρντ και άλλοι τρεις κυβερνήτες, η Λίζα Κουκ, ο Φίλιπ Τζέφερσον και ο Κρις Γουόλερ, καθώς και οι 12 περιφερειακοί πρόεδροι της Fed.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν επίσης ο Διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα και ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα παρυρεθεί, αλλά το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, θα συμμετέχει σε ένα βασικό πάνελ αύριο Σάββατο. Συμμετέχουν επίσης διάφορα άλλα στελέχη της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας και της Γερμανικής Bundesbank, καθώς και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και αλλού.

Η ατζέντα

Τέσσερις ακαδημαϊκές εργασίες θα παρουσιαστούν σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, ενώ θα υπάρξουν συζητήσεις πάνελ με τη συμμετοχή των υπευθύνων χάραξης πολιτικής κάθε μέρα.

Το πάνελ της Παρασκευής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 19:55 μ.μ. ώρα Ελλάδος, έχει τίτλο «Τέλος στις τάσεις πριν από την πανδημία ή απλώς μια προσωρινή διακοπή;» Περιλαμβάνει ως ομιλητές την πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Gita Gopinath, καθώς και τον καθηγητή οικονομικών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Jason Furman και την καθηγήτρια οικονομικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο Valerie Ramey.

Το πάνελ του Σαββάτου, το οποίο θα γίνει στις 19:25 μ.μ. ώρα Ελλάδος, έχει τίτλο «Οι προοπτικές για την πολιτική μετά την πανδημία». Συμμετέχουν ως ομιλητές ο διοικητής της Banque de France Φρανσουά Φρανσουά Βιλρόι ντε Γκαλαχάου, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας Τόμας Τζόρνταν, ο διοικητής της Τράπεζας της Κορέας Τσανγκ Γιονγκ Ρι και η Σνάμπελ της ΕΚΤ.

Τα έγγραφα που θα παρουσιαστούν την Παρασκευή και το Σάββατο θα εξετάσουν θέματα όπως η μέγιστη απασχόληση, η δυνητική παραγωγή, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ