Σημάδια "εκτόνωσης" στην κρίση των... chips

Σημάδια "εκτόνωσης" στην κρίση των... chips

Είναι ειρωνικό ότι ακριβώς όπως οι νομοθέτες των ΗΠΑ έσπασαν τελικά ένα αδιέξοδο για περισσότερο από ένα χρόνο σε ένα νομοσχέδιο που παρέχει πρωτοφανείς επιδοτήσεις για την κατασκευή ημιαγωγών, αυξάνονται τα στοιχεία ότι η ζήτηση για τσιπ μαλακώνει.

Μέρος του σκεπτικού αυτής της νομοθεσίας ήταν η αντιμετώπιση μιας σοβαρής έλλειψης τσιπ παγκοσμίως που είχε συμβάλλει σημαντικά στο αρχικό κύμα πληθωρισμού πέρυσι. Ειδικά η αυτοκινητοβιομηχανία βρέθηκε να ξεμένει από ημιαγωγούς που είναι ζωτικής σημασίας για το σύγχρονο όχημα. Αυτή η πτύχωση της προσφοράς, έστειλα τις τιμές τόσο των καινούργιων όσο και των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στα ύψη.

Αλλά ενώ οι νομοθέτες τσακώνονταν, ο κόσμος άλλαξε. Η αύξηση των παγκόσμιων πωλήσεων τσιπ επιβραδύνθηκε για έξι συνεχόμενους μήνες. Οι πωλήσεις ημιαγωγών αυξήθηκαν 13,3% τον Ιούνιο από ένα χρόνο νωρίτερα, από 18% τον Μάιο, έδειξαν στοιχεία της Ένωσης Βιομηχανίας Ημιαγωγών (SIA). Η τρέχουσα επιβράδυνση είναι η μεγαλύτερη από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τον εμπορικό του πόλεμο εναντίον της Κίνας.

Πώς λοιπόν συνέβη αυτό ενώ κανείς δεν έβλεπε;

Οι ημιαγωγοί είναι βασικά στοιχεία σε έναν κόσμο που εξαρτάται όλο και περισσότερο από ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες. Τα τελευταία στοιχεία ήταν αρκετά για να ωθήσουν τους αναλυτές της Evercore ISI να μετριάσουν την πρόβλεψή τους για τα έσοδα ημιαγωγών για το 2022 σε κέρδη 11%, κάτω από την αύξηση 17% που είδαν προηγουμένως. Διατήρησαν την πρόβλεψή τους για το 2023 σε πτώση 5%, από τη μικρότερη βάση των 615 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρατηρείται τώρα για φέτος.

Μια συνέπεια αυτής της επιβράδυνσης είναι η χαλάρωση της ζήτησης. Οι καταναλωτές σε χώρες που εκτείνονται σε όλο τον κόσμο μετατόπισαν τις δαπάνες τους σε αγαθά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μακριά από υπηρεσίες (αποκλείοντας πράγματα όπως η ροή βίντεο και τα προϊόντα διασκέψεων). Αυτό έχει πλέον αλλάξει σε μεγάλο βαθμό.

Σημάδια διεθνούς ύφεσης παρατηρούνται επίσης στα εμπορικά δεδομένα από τη Νότια Κορέα, τον μεγαλύτερο παραγωγό τσιπ μνήμης στον κόσμο. Η αύξηση των εξαγωγών τσιπ επιβραδύνθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, σε 2,1% τον Ιούλιο από 10,7% τον Ιούνιο, όταν τα αποθέματα ημιαγωγών αυξήθηκαν περισσότερο σε περισσότερα από έξι χρόνια.

Είναι μια παρόμοια ιστορία στην Ταϊβάν, έναν άλλο βασικό πάικτη στις αλυσίδες εφοδιασμού ηλεκτρονικών ειδών. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η μεταποίηση στο νησί συρρικνώθηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ενώ η παραγωγή και η ζήτηση υποχώρησαν, με τις νέες παραγγελίες εξαγωγών να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση.

Η εξασθένηση της δυναμικής σε αυτούς τους δύο βασικούς παράγοντες οφείλεται, με τη σειρά της, εν μέρει στην επιβράδυνση της οικονομίας στην Κίνα, η οποία συνεχίζει να επιβάλλει lockdown στο πλαίσιο της πολιτικής της για μηδενικό Covid. Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο και οι πωλήσεις ακινήτων εκεί συνεχίζουν να συρρικνώνονται.

Αλλά ένα άλλο συμπέρασμα είναι, ότι τα στοιχεία παραγωγής ημιαγωγών που μαλακώνουν υποδηλώνουν ότι υπήρξε επαρκής ή περισσότερο από επαρκής αύξηση της παραγωγής για την κάλυψη της ζήτησης.

Και τελικά αυτό θα πρέπει να είναι καλό νέο για τον πληθωρισμό, επειδή δείχνει ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις μετατοπίσεις της ζήτησης, αμβλύνοντας τους φόβους για μακροπρόθεσμες ελλείψεις.

Ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή μόνιμα υψηλότερου πληθωρισμού και φαίνεται ότι η πλευρά της προσφοράς της παγκόσμιας οικονομίας απλώς δεν ανταποκρίνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ