Η επόμενη κίνηση της Κίνας μετά την επίσκεψη Πελόσι στην Ταϊβάν

Ο Σι πιέζεται για μια πιο ηχηρή απάντηση

Η επόμενη κίνηση της Κίνας μετά την επίσκεψη Πελόσι στην Ταϊβάν

Η Κίνα ξεκίνησε τα πιο προκλητικά στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στην Ταϊβάν εδώ και δεκαετίες, αντιδρώντας στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόσι, στη νησιωτική δημοκρατία.

Το ότι ο Σι Τζινπίνγκ ή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν, έχουν συμφέρον να πυροδοτήσουν μια ευρύτερη σύγκρουση είναι αμφισβητήσιμο, αλλά μετά από κάποια πολεμική ρητορική από την πλευρά του, ο Κινέζος ηγέτης δέχεται πιέσεις, να δώσει μια ισχυρή απάντηση, για να εξασφαλίσει μια αναμενόμενη τρίτη θητεία.

Μέχρι στιγμής, η Κίνα έχει περικυκλώσει μεγάλο μέρος του νησιού με πλοία και έχει εκτοξεύσει πυραύλους, για πρώτη φορά πάνω από την ίδια την Ταϊβάν, έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις στην ίδια την Πελόσι και μέλη της οικογένειας της.

Τι γίνεται όμως μετά; Το Πεκίνο θα μπορούσε να εξαπολύσει κυβερνοεπιθέσεις, να προσπαθήσει να πάρει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Ταϊβάν και των παρακείμενων θαλασσών ή ακόμη και να καταλάβει ένα από τα νησιά της.

Αλλά παρά την ένταση που περιβάλλει την επίσκεψη της Πελόσι και τα επακόλουθά της, η κρίση μπορεί παρ' όλα αυτά θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέο διάλογο. Η εναλλακτική λύση, είναι μια πολύ ζοφερή σκέψη για όλο τον πλανήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ