Φρενάρει ο OPEC+ το βήμα αύξησης της παραγωγής πετρελαίου από τον επόμενο μήνα

Ο Όμιλος θα προσθέσει 100.000 βαρέλια την ημέρα ανεφοδιασμού στην αγορά. Σημαντικά λιγότερο από ότι πρόσθεσε η συμμαχία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο

Φρενάρει ο OPEC+ το βήμα αύξησης της παραγωγής πετρελαίου από τον επόμενο μήνα

Ο OPEC+, συμφώνησε σε αύξηση της παραγωγής κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα για τον Σεπτέμβριο, δίνοντας σε μια σφιχτή αγορά επιπλέον προμήθειες με πολύ βραδύτερο ρυθμό από ότι τους τελευταίους μήνες.

Οι υπουργοί ενέκριναν την πρόταση σε διαδικτυακή συνάντηση, ανέφεραν οι εκπρόσωποι, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες δεν είναι ακόμη δημόσιες. Για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ο όμιλος είχε δεσμευτεί να προσθέτει περισσότερα από 600.000 βαρέλια την ημέρα στην αγορά.

Η συμφωνία μπορεί να προσφέρει μικρή ανάπαυλα για τους καταναλωτές που υποφέρουν από την πληθωριστική συμπίεση των υψηλών τιμών του πετρελαίου. Το αργό Brent διέγραψε τις προηγούμενες απώλειες, σημειώνοντας άνοδο 1,3% στα 101,80 δολάρια το βαρέλι στις 13:09 στο Λονδίνο.

Η συμμαχία των 23 εθνών θα μοιράσει την αύξηση αναλογικά μεταξύ των μελών, ανέφεραν οι αντιπρόσωποι. Τους τελευταίους μήνες, με μόνο τους Σαουδάραβες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή, μόνο ένα κλάσμα των αυξήσεων που υποσχέθηκε ο όμιλος έχει φτάσει στις παγκόσμιες αγορές. Δεν υπήρξαν συζητήσεις για το αν ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του θα συνεχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή πέρα από τον Σεπτέμβριο, είπαν.

Η συμφωνία είναι μόνο μια μέτρια ένδειξη ότι το Ριάντ και η Ουάσινγκτον βρίσκονται σε πορεία προς συμφιλίωση, που έρχεται μετά από μια επίσκεψη στο βασίλειο τον περασμένο μήνα που είδε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν να χαιρετά τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με ένα χτύπημα γροθιάς. Χθες, οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση όπλων ύψους 3,05 δις δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Patriot.

Ο OPEC+ είχε δείξει κάποια καλή θέληση προς τους καταναλωτές τους τελευταίους μήνες, επισπεύδοντας τις τελικές αυξήσεις της παραγωγής που ολοκλήρωσαν την αντιστροφή των περιορισμών της εποχής του Covid. Αλλά η συμμαχία φάνηκε να μην έχει μεγάλη όρεξη να προχωρήσει πολύ περισσότερο προς το παρόν.

Πριν από τις συνομιλίες, οι εκπρόσωποι δήλωσαν ιδιωτικά ότι ήταν απρόθυμοι να προσθέσουν προμήθειες όταν η ζήτηση πετρελαίου περιορίζεται από την απειλή ύφεσης στις ΗΠΑ και τα lockdown covid στην Κίνα. Η Σαουδική Αραβία αύξησε παραγωγή στα 10,78 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον περασμένο μήνα, ένα επίπεδο που αντλήθηκε μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις που αφήνει περιορισμένη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ