Οι αμερικανικές μετοχές πέφτουν καθώς φαίνεται ότι η FED θα συνεχίσει

Οι αμερικανικές μετοχές πέφτουν καθώς φαίνεται ότι η FED θα συνεχίσει

Οι αμερικανικές μετοχές διολίσθησαν καθώς ένα ράλι που τις τροφοδότησε στον καλύτερο μήνα τους από το 2020 έγινε εύθραυστο με τους κεντρικούς τραπεζίτες να επαναλαμβάνουν ότι χρειάζονται υψηλότερα επιτόκια για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, παρά τους αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης.

Ο S&P 500 και ο Nasdaq 100 άνοιξαν χαμηλότερα μετά τον καλύτερο μήνα για τις μετοχές από το έτος της πανδημίας. Οι αποδόσεις του αμερικανικού Δημοσίου σταθεροποιήθηκαν με το 10ετές επιτόκιο στο 2,63%, πολύ κάτω από την κορυφή του Ιουνίου κοντά στο 3,50%. Το δολάριο υποχώρησε μπροστά από τα στοιχεία που αναμένεται να δείξουν επιβράδυνση της αμερικανικής μεταποίησης για τον Ιούλιο.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις κράτησαν επίσης τις αγορές στα άκρα, με την Κίνα να προειδοποιεί και πάλι ότι ο στρατός της θα αναλάβει δράση εάν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, πραγματοποιήσει επίσκεψη ορόσημο στην Ταϊβάν.

Οι traders εικάζουν ότι η Federal Reserve θα μετριάσει την εκστρατεία της κατά του πληθωρισμού και θα επιλέξει μια πιο αργή πορεία αυξήσεων των επιτοκίων, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Ενώ αυτό το συναίσθημα οδήγησε στην ανάκαμψη της αγοράς τον Ιούλιο μετά τις ιστορικές απώλειες του πρώτου εξαμήνου, ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed το Σαββατοκύριακο υποβάθμισαν τους κινδύνους ύφεσης και ενίσχυσαν το μήνυμα ότι απαιτούνται υψηλότερα επιτόκια για την εξάλειψη των πιέσεων στις τιμές.

Παρά την άνοδο 12,6% από το χαμηλό στις 16 Ιουνίου, ο S&P 500 θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια άσχημη έκταση. Η μυθολογία της Wall Street λέει ότι ο Οκτώβριος είναι ο πιο επικίνδυνος μήνας για το χρηματιστήριο λόγω των συντριβών το 1929, το 1987 και το 2008. Αλλά ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος είναι στην πραγματικότητα χειρότεροι, με τον S&P 500 να σημειώνει μέση πτώση 0,6% και 0,7%, αντίστοιχα, τα τελευταία 25 χρόνια.

Ενώ περισσότερες απο τις μισές εταιρείες του S&P 500 που ανέφεραν κέρδη μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ο ρυθμός των κερδών εξακολουθεί να ακολουθεί τον μέσο ρυθμό 62% που είχε οριστεί τα τελευταία πέντε τρίμηνα. Οι εταιρείες ανησυχούν για την οικονομία, με τα στελέχη και τους αναλυτές να χρησιμοποιούν φράσεις που σχετίζονται με μια επιβράδυνση τρεις φορές περισσότερο στις κλήσεις του δεύτερου τριμήνου από ότι κατά τη διάρκεια των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ