ΕΚΤ: η αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα μειώσει την παραγωγή της ευρωζώνης 0,8%

ΕΚΤ: η αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα μειώσει την παραγωγή της ευρωζώνης 0,8%

Η παραγωγή της ευρωζώνης θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 0,8% μεσοπρόθεσμα λόγω των αυξήσεων των τιμών του πετρελαίου, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Αυτό αποτελεί ένα κάπως περιορισμένο σοκ, το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της σωρευτικής αύξησης της δυνητικής παραγωγής, η οποία εκτιμάται από την Επιτροπή ότι θα κυμανθεί γύρω στο 5,2% για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», ανέφερε η ΕΚΤ στην προδημοσίευση του οικονομικού δελτίου της που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Η πρόβλεψη υποθέτει μόνιμη διαταραχή των τιμών του πετρελαίου 40%.

Οι οικονομίες της ευρωζώνης αναπτύσσονται παρά τις συνεχιζόμενες επιζήμιες επιπτώσεις από την πανδημία και τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία έχει ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές της ενέργειας σε ολόκληρη την ήπειρο.

Παρά την αυξανόμενη αβεβαιότητα, προς το παρόν η τρέχουσα αύξηση του κόστους του πετρελαίου είναι μικρότερη από τις κρίσεις του 1973 και του 1979 και μικρότερης έκτασης από την αύξηση που παρατηρήθηκε μεταξύ 2003-2008, ανέφεραν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ.

Ο μειωμένος αντίκτυπος αυτών των ενεργειακών κλυδωνισμών θα μπορούσε να συνδεθεί με πιο ευέλικτες αγορές εργασίας, βελτιωμένη νομισματική πολιτική και το γεγονός ότι οι οικονομίες έχουν χαμηλότερη ένταση χρήσης από ότι στο παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παιχνίδια πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία αύξησε τις τιμές του πετρελαίου για τους αγοραστές στην Ασία σε έδαφος…