Ο σφυγμός των αγορών σήμερα

Ο σφυγμός των αγορών σήμερα

Ο Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει με την επιθετική αύξηση των επιτοκίων για να περιορίσει τον πληθωρισμό, δίνοντας παράλληλα στους αξιωματούχους μεγαλύτερη ευελιξία στις επερχόμενες κινήσεις εν μέσω ενδείξεων για μια διευρυνόμενη οικονομική επιβράδυνση. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αύξησαν το επιτόκιο δανεισμού αναφοράς κατά 75 μονάδες βάσης σε ένα εύρος 2,25% έως 2,5% και δήλωσαν ότι αναμένουν ότι οι «συνεχιζόμενες αυξήσεις» είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν. Ο Πάουελ απέφυγε  τη συγκεκριμένη καθοδήγηση που έδωσε στη συνάντηση του Ιουνίου,  και δεν προχώρησε σε καθοδήγηση σχετικά με την απόφαση της FED, στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν γύρω στο 3,3% φέτος προτού η Fed αρχίσει να μειώνει ελαφρώς το 2023.

Η αύξηση της μεταβλητότητας μεταξύ περιουσιακών στοιχείων στο μέλλον ήταν ίσως το μόνο πράγμα στο οποίο θα μπορούσαν να συμφωνήσουν οι στρατηγικοί αναλυτές μετά την τελευταία απόφαση της Fed. Τα πρωτοσέλιδα που έδειχναν ανακούφιση ότι το αποτέλεσμα ήταν όπως αναμενόταν διέψευσαν ένα ευρύ φάσμα αντιδράσεων μεταξύ γερακιών και περιστεριών. Υπήρξε συζήτηση για την επόμενη κίνηση του δολαρίου με ορισμένους να λένε ότι το εντυπωσιακό ράλι του θα μπορούσε να τελειώσει, ενώ άλλοι προειδοποίησαν να μην αναμένουν ένα σημείο καμπής. Το γιεν εκτοξεύτηκε υψηλότερα καθώς οι traders επευφημούσαν την υποχώρηση των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ, ενώ ορισμένοι παρατηρητές της Ευρώπης πρότειναν να ξεθωριάσει οποιοδήποτε ράλι στο ευρώ, δεδομένων των ακόμη ζοφερών οικονομικών προοπτικών για την ήπειρο. Και το ισχυρό ράλι των μετοχών στις ΗΠΑ δεν μεταφέρθηκε τόσο δυναμικά στην Ασία, όπου οι υπεύθυνοι στρατηγικής προέτρεψαν τους επενδυτές να παραμείνουν αμυντικοί. Οι δείκτες τεκμαρτής μεταβλητότητας σε διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων έχουν αυξηθεί φέτος, ειδικά στα ομόλογα, αν και οι αναμενόμενες διακυμάνσεις των τιμών έχουν μειωθεί τον Ιούλιο. Καθώς μπαίνουμε στις μέρες του καλοκαιριού, αυτή η μεταβλητότητα θα μπορούσε να αυξηθεί ξανά, κυρίως με κάθε σημείο οικονομικών δεδομένων να πυροδοτεί ένα δημοψήφισμα για το πού θα κορυφωθούν τα επιτόκια των ΗΠΑ.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές βρίσκονται σε καλό δρόμο για να ακολουθήσουν υφηλότερα τους παγκόσμιους ομολόγους τους, αφού η Fed σηματοδότησε ότι θα επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, θα μιλήσει με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, αν και οι αναφορές για προγραμματισμένη κλήση δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα. Στις ΗΠΑ σήμερα θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου, και αναμένεται να υπάρξει μια μικρή αύξηση. Υπάρχει μια χιονοστιβάδα κερδών σήμερα με εταιρείες όπως η Amazon, η Apple, η Nestle και η Mastercard. Τα αναμενόμενα στοιχεία περιλαμβάνουν τον πληθωρισμό του ΔΤΚ της Γερμανίας και τις λιανικές πωλήσεις στην Ισπανία.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αρχίζουν να υπολογίζουν το κόστος της ανταλλαγής μυνημάτων των υπαλλήλων τους, οι οποίες έχουν τραβήξει την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ σε μια σαρωτική παγκόσμια έρευνα. Η Credit Suisse ανακοίνωσε χρέωση 200 εκατομμυρίων δολαρίων στα κέρδη της την Τετάρτη, λέγοντας ότι ήταν σε σχέση με μια έρευνα για τις επιχειρηματικές επικοινωνίες μέσω μη εγκεκριμένων καναλιών ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Η Barclays συνεργάζεται με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ σε σχέση με την έρευνα και η Deutsche Bank αύξησε τις κανονιστικές της διατάξεις επιβολής για να καλύψει ζητήματα όπως το έργο των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ σχετικά με τις μη εγκεκριμένες συσκευές και τις απαιτήσεις τήρησης αρχείων. Η UBS συνεργάζεται επίσης με τις αρχές των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ