ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός «σαρώνει» την αμερικανική οικονομία - Κατέγραψε νέο υψηλό 41 ετών

ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός «σαρώνει» την αμερικανική οικονομία - Κατέγραψε νέο υψηλό 41 ετών

στο 8,6%, από 8,3% που ήταν τον Μάιο.

Αρνητικές είναι οι εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.

Ο πληθωρισμός κατέγραψε υψηλό 41 ετών, φτάνοντας στο 8,6%, από 8,3% που ήταν τον Μάιο. Αυτός είναι ο υψηλότερος πληθωρισμός από το 1981.

Τα νέα δεδομένα προκαλούν έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς πλέον καλείται να βρει λύσεις αρχικά για τη σταθεροποίηση των πληθωριστικών τάσεων και ακολούθως στην απομείωσή τους, ώστε να δοθεί «ανάσα» στην κοινωνία και στις επιχειρήσεις και ανακόψει το ράλι ακρίβειας των τελευταίων μηνών σε βασικά αγαθά.

Από τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να αυξηθεί κατά 0,7% σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε κατά 0,6% από μήνα σε μήνα και 6% από ένα χρόνο νωρίτερα, επιβραδύνοντας ελαφρώς από το 6,2% του προηγούμενου μήνα.

Η κεντρική τράπεζα

Η Fed έχει ήδη αυξήσει δύο φορές τα επιτόκια της, κατά συνολικά 75 μονάδες βάσης, δρομολογώντας τη σύσφιξη της πολιτικής της μετά τις ιδιαίτερα διευκολυντικές πολιτικές που υιοθέτησε για να βοηθήσει την αμερικανική οικονομία να ξεπεράσει τον σκόπελο της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι ισχυρές μετρήσεις του πληθωρισμού δεν αποκλείεται να αναγκάσουν την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων της προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τις τιμές, με κίνδυνο να εκτροχιάσει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν η Fed να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της επόμενης εβδομάδας (14-15 Ιουνίου), αλλά και τον Ιούλιο (26-27) για να επιβραδύνει στη συνέχεια τις αυξήσεις στις 25 μ.β.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ