Η Ρωσία κόβει εντελώς τη ροή αερίου μέσω Πολωνίας - «Θα πάρουμε απ' αλλού» απαντά η Γερμανία

Η Ρωσία κόβει εντελώς τη ροή αερίου μέσω Πολωνίας - «Θα πάρουμε απ' αλλού» απαντά η Γερμανία

Τι ανέφερε σε ανακοίνωση της η Gazprom - Πως αντέδρασε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα είναι πλέον σε θέση να κάνει εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω της Πολωνίας και του αγωγού Yamal-Europe, αφότου η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις κατά της εταιρείας που κατέχει το πολωνικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου.

«Εφαρμόσθηκε απαγόρευση συναλλαγών και πληρωμών σε οργανισμούς που τελούν υπό το κράτος κυρώσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Gazprom.

Gazprom: Μείωσε κατά 30% τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας

«Για την Gazprom αυτό σημαίνει απαγόρευση χρήσης του αγωγού φυσικού αερίου ιδιοκτησίας της EuRoPol GAZ για την μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω της Πολωνίας».

Γερμανία: «Δεν θα σημάνουμε σήμερα συναγερμό»

«Δεν θα σημάνουμε σήμερα συναγερμό», δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία μπορεί για την ώρα να καλύψει τον περιορισμό παροχής φυσικού αερίου που επέβαλε σήμερα η Ρωσία.

Σύμφωνα με τον κ. Χάμπεκ, οι ρωσικές αντικυρώσεις κατά της Gazprom Germania, πρώην θυγατρικής της ρωσικής Gazprom, σημαίνουν ότι παραδίδονται στη Γερμανία περίπου δέκα εκατομμύρια κυβικά μέτρα λιγότερο φυσικό αέριο την ημέρα. Αυτό το αέριο, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μπορεί να εξασφαλιστεί από αλλού.

«Δεν θα μπούμε σήμερα στο επίπεδο συναγερμού, παραμένουμε στο επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομίας και διευκρίνισε ότι αυτό θα αλλάξει μόνον εφόσον δεν παραδίδονται πλέον στη Γερμανία σημαντικές ποσότητες αερίου.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική της συνεργασίας της Gazprom Germania, η οποία πρόσφατα τέθηκε υπό κρατικό γερμανικό έλεγχο, με τις ρωσικές εταιρίες ενέργειας, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι «πρέπει να κλείσουν νέες συμφωνίες, πιθανότατα σε υψηλότερες τιμές και για αυτό χρειάζονται οικονομικές εγγυήσεις, τις οποίες και θα παρέχουμε».

«Η ενέργεια χρησιμοποιείται πλέον ως όπλο από τη Ρωσία»

Μιλώντας προηγουμένως στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, ο υπουργός Οικονομίας είχε εμφανιστεί καθησυχαστικός, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο να επιβάλει αντίμετρα η ρωσική πλευρά. «Η ενέργεια χρησιμοποιείται πλέον ως όπλο» από τη Ρωσία, δήλωσε, αναφερόμενος στη διακοπή παροχής ενέργειας σε περισσότερες από 30 εταιρίες ενέργειας της Δύσης, αλλά και στον παρατηρούμενο περιορισμό της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. «Η κατάσταση χειροτερεύει, επειδή η ενέργεια χρησιμοποιείται πλέον ως όπλο με διάφορους τρόπους», είπε χαρακτηριστικά ο πολιτικός των Πρασίνων.

Η ροή ρωσικού φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω Ουκρανίας αναμένεται να μειωθεί σήμερα κατά περίπου 30% σε σχέση με την Τετάρτη, όταν είχε ήδη μειωθεί κατά 20% εντός 24 ωρών.

Συνολικά, σύμφωνα με τον διαχειριστή, η ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία μειώθηκε κατά 40% σε δύο ημέρες. «Οι αποθήκες μας πρέπει να γεμίσουν πριν από το καλοκαίρι, διαφορετικά κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε κατάσταση στην οποία θα είναι εύκολο να μας εκβιάσουν», προειδοποίησε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι αποθήκες φυσικού αερίου θα πρέπει να βρίσκονται σε επίπεδο πληρότητας άνω του 90% έως την 1η Νοεμβρίου. Την περασμένη Δευτέρα η πληρότητα έφθανε το 39% με ανοδική τάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ